Cześć wszystkim,
Od wieków szukałem poradnika, jak usunąć i wyczyścić egr w 2.0jdtm. Miałem dość czekania i po prostu to zrobiłem. Od tego czasu poprawiło to samochód, a EGR był dość brudny. Chociaż pełne czyszczenie kolektora dolotowego jest naprawdę potrzebne w moim przypadku, myślę, że dla pełnego efektu.
Zamieściłem kilka zdjęć. 101k, nigdy nie czyszczone, o ile wiem. Dość mokre, co budzi obawy.
Musiałem wyjąć moduł sterowania świecami żarowymi (jedna nakrętka) i odsunąć go na bok, aby wyjąć rurę skraplacza EGR. Usunąłem również kilka klipsów trzymających duży przewód biegnący z tyłu silnika tylko po to, aby mieć więcej miejsca, przypuszczam, że rozrusznik nie wyglądał.
Mam nadzieję, że to komuś pomoże.
Nadal mam małe, sporadyczne przeskoki przy ok. 1750 obr./min, ale nie wierzę, że jest to związane z egr. Do 2k reakcja jest znacznie lepsza, ale nie jest świetna w tę upalną pogodę..
Miałem zamiar zamontować płytkę zaślepiającą z małym otworem, ale upuściłem ją podczas montażu i nie mogłem jej znaleźć, więc trafi na następny raz, kiedy będę miał okazję..
Telefon z aparatem z lampą błyskową jest koniecznością w przypadku tego typu pracy, jeśli jest to praca dla majsterkowiczów, możesz spojrzeć tam, gdzie nie możesz zobaczyć

. żadnych fantazyjnych narzędzi, tylko kilka gniazd i klucz imbusowy. sporo pochylania się nad tyłem silnika, więc mata ochronna na bardzo cienkiej farbie..
Czyszczone środkiem do czyszczenia gaźników, a nie środkiem do czyszczenia egr, ponieważ był tańszy i w zasadzie taki sam. Największa zmiana nastąpiła kilka dni później, kiedy samochód nauczył się, że prawidłowe ustawienia paliwa, teraz egr działało dobrze.