Alfa Romeo Forum banner

Ostrzeżenie przed kolizją z przodu, sprawdź światła stopu i sprawdź awarię świateł postojowych

3.1K views 22 replies 11 participants last post by  paolo_a99  
#1 ·
5 dni temu umyłem samochód sam i po 30 minutach dostałem 3 różne usterki na desce rozdzielczej "Sprawdź ostrzeżenie przed kolizją, sprawdź światła stopu i sprawdź światła postojowe". Sprawdziłem światła i wszystko działało dobrze. Sprawdziłem usterki za pomocą MES i zobaczyłem, że moja bateria miała 36%, więc kupiłem nową baterię AGM, ale nic się nie zmieniło.

A oto kilka błędów, które otrzymałem w MES:
U1716-2F - Elektryczne wspomaganie kierownicy (NGE) - Sygnał nieregularny

U1712-2F - Układ hamulcowy (NFR) - Sygnał nieregularny

U1711-2F - Układ hamulcowy (NFR) - Sygnał nieregularny

B100C-92 - Tylne lewe światła tylne - Wydajność lub nieprawidłowe działanie

U2066-87 - Błąd w komunikacji z jednostką sterującą silnika (ECU) - Brak komunikatu

B1040-64 - Komunikacja z komputerem pokładowym (BCM/NBC) - Błąd wiarygodności sygnału

B1033-64 - Komunikacja z komputerem pokładowym (BCM/NBC) - Błąd wiarygodności sygnału

U2055-87 - Błąd w komunikacji z modułem komputera pokładowego (BCM) - Brak komunikatu

U2054-87 - Błąd w komunikacji z modułem komputera pokładowego (BCM) - Brak komunikatu

U2056-87 - Błąd w komunikacji z modułem komputera pokładowego (BCM) - Brak komunikatu

C1403-86 - Elektryczne wspomaganie kierownicy EPS (NGE) - Sygnał nieprawidłowy

C1408-86 - Kontrola ESP - Sygnał nieprawidłowy

C1413-86 - Błąd w komunikacji z modułem komputera pokładowego (BCM) - Sygnał nieprawidłowy

C141C-86 - Prywatny CAN między HALF i DASM - Sygnał nieprawidłowy

Zrobiłem trochę badań, ale nie mogę znaleźć żadnego rozwiązania tego problemu. Proszę, pomóż mi, naprawdę utknąłem.

Attachments

#2 ·
Nie mówisz, z którego roku jest samochód i czy ma bramę bezpieczeństwa (SGW). Giulie zbudowane od 2018 roku mają SGW.

MES pozwoli Ci spróbować zresetować kody błędów w samochodzie bez SGW lub jeśli używasz obejścia SGW.
MES pozwoli Ci ustalić, czy błędy są historyczne czy trwałe.

Błędy takie jak błędy komunikacyjne są dość powszechne jako przejściowe.

Być może masz tylko błędy historyczne, które MES pozwoli Ci zresetować. Lub trwałe, których nie może.

Jeśli naprawdę masz szczęście, wszystkie kody błędów mogą zostać wyczyszczone lub, co bardziej prawdopodobne, większość zostanie wyczyszczona, ale kilka pozostanie. Wszystkie, które pozostaną, dadzą Ci jasną wskazówkę co do przyczyny Twoich problemów.

Powodzenia.

owns 2023 Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio
#4 · (Edited)
Nie mówisz, z którego roku jest samochód i czy ma Security Gateway (SGW). Giulie wyprodukowane od 2018 roku mają SGW.

MES pozwoli Ci spróbować zresetować kody błędów w samochodzie bez SGW lub jeśli używasz obejścia SGW.
MES pozwoli Ci ustalić, czy błędy są historyczne czy trwałe.

Błędy takie jak błędy komunikacyjne są dość powszechne jako przejściowe.

Być może masz tylko błędy historyczne, które MES pozwoli Ci zresetować. Lub trwałe, których nie może.

Jeśli masz naprawdę szczęście, wszystkie kody błędów mogą zostać wyczyszczone lub, co bardziej prawdopodobne, większość zostanie wyczyszczona, ale kilka pozostanie. Wszystkie, które pozostaną, dadzą Ci jasny obraz przyczyny Twoich problemów.

Powodzenia.
Samochód jest z 2018 roku i mam zainstalowane obejście SGW, więc wszystko w porządku.

Próbowałem sprawdzić, czy mogę usunąć błędy, ale nie mogłem.

#3 ·
5 dni temu umyłem samochód sam i po 30 minutach dostałem 3 różne usterki na desce rozdzielczej „Sprawdź ostrzeżenie przed kolizją z przodu, sprawdź światła stopu i sprawdź światła postojowe” Sprawdziłem światła i wszystko działało dobrze. Sprawdziłem usterki za pomocą MES i zobaczyłem, że moja bateria miała 36%, więc kupiłem nową baterię AGM, ale nic się nie zmieniło.

A oto kilka błędów, które otrzymałem w MES
U1716-2F - Elektryczne wspomaganie kierownicy (NGE) - Sygnał nieregularny

U1712-2F - Układ hamulcowy (NFR) - Sygnał nieregularny

U1711-2F - Układ hamulcowy (NFR) - Sygnał nieregularny

B100C-92 - Tylne lewe światła tylne - Wydajność lub nieprawidłowe działanie

U2066-87 - Błąd w komunikacji z jednostką sterującą silnika (ECU) - Brak wiadomości

B1040-64 - Komunikacja z komputerem pokładowym (BCM/NBC) - Błąd wiarygodności sygnału

B1033-64 - Komunikacja z komputerem pokładowym (BCM/NBC) - Błąd wiarygodności sygnału

U2055-87 - Błąd w komunikacji z modułem komputera pokładowego (BCM) - Brak wiadomości

U2054-87 - Błąd w komunikacji z modułem komputera pokładowego (BCM) - Brak wiadomości

U2056-87 - Błąd w komunikacji z modułem komputera pokładowego (BCM) - Brak wiadomości

C1403-86 - Elektryczne wspomaganie kierownicy EPS (NGE) - Sygnał nieprawidłowy

C1408-86 - Sterowanie ESP - Sygnał nieprawidłowy

C1413-86 - Błąd w komunikacji z modułem komputera pokładowego (BCM) - Sygnał nieprawidłowy

C141C-86 - Prywatna magistrala CAN między HALF i DASM - Sygnał nieprawidłowy

Zrobiłem trochę badań, ale nie mogę znaleźć żadnego rozwiązania tego problemu. Proszę, pomóż mi, naprawdę utknąłem w tym.
Po wymianie akumulatora można spodziewać się wielu ostrzeżeń. Czy próbowałeś pełnego skrętu kierownicy w lewo, a następnie w prawo i 5 ponownych uruchomień?
To często usunie wiele fałszywych błędów.

#7 ·
Kiedy wymieniłem akumulator w moim alfa romeo giulietta, miałem mnóstwo świateł na desce rozdzielczej, więc trzeba włączyć zapłon, a następnie kierownicę w jedną stronę, potem w drugą stronę, a następnie znowu w drugą stronę i ustawić prosto. Wyłączyć, odczekać kilka minut, a następnie ponownie włączyć i nie będzie żadnych świateł na desce rozdzielczej. Zadziałało to w moim Giulietta z 2014 roku. Warto sprawdzić YouTube, ponieważ nie pamiętam, w którą stronę kierownica powinna iść najpierw 🙈 Mam nadzieję, że to również pomoże Twojej Giulii.

#8 ·
Kiedy wymieniłem akumulator w moim alfa romeo giulietta, miałem mnóstwo świateł na desce rozdzielczej, więc trzeba włączyć zapłon, a następnie kierownicę na jedną stronę, a następnie na drugą stronę, a następnie znowu na drugą stronę, a następnie ustawić prosto. Wyłączyć, odczekać kilka minut, a następnie ponownie włączyć i nie będzie żadnych świateł na desce rozdzielczej. Zadziałało to w moim Giulietta z 2014 roku. Warto sprawdzić na youtube, ponieważ nie pamiętam, w którą stronę kierownica powinna iść najpierw 🙈 Mam nadzieję, że to również pomoże Twojej Giulii.
Myślę, że źle mnie zrozumiałeś.
Wymieniłem akumulator z powodu pojawiających się błędów i pomyślałem, że może to być akumulator, więc go wymieniłem, ale błędy nie zniknęły.

#11 ·
Jeśli MES nie może usunąć tak dużej liczby błędów, ponieważ są one trwałe, musi istnieć wspólna przyczyna. Jedyną wspólną cechą wydają się być awarie komunikacji i niewiarygodne lub nieregularne sygnały.

Wspomniałeś, że problem pojawił się po umyciu samochodu. Odnotowano kilka przypadków przedostawania się wody do wiązek przewodów. Jednym z możliwych wyjaśnień jest to, że wnikanie wody uniemożliwia skuteczną komunikację CANBUS.

Jak mówi @Mctga, sprawdź obecność wody w przestrzeni na nogi pasażera i BCM.

#13 ·
Szczerze mówiąc, jeśli chodzi o Giulię, możesz wybierać spośród setek przyczyn losowych komunikatów o błędach/kontrolek.

Będąc starszym samochodem (które były podatne na wnikanie wody), zdecydowanie bym to sprawdził.

Ale były też inne przyczyny tych błędów, takie jak wadliwe czujniki prędkości kół. Miałem problem w moim '21 Veloce Ti, który wynikał z wadliwego czujnika w zamku pasa bezpieczeństwa.

#16 ·
Zła/skorodowana masa? Miałem jedną, która, jak sądzę, znajdowała się bezpośrednio pod "drogą odpływu" z osłony przedniej szyby po stronie kierowcy. Mówię "sądzę", ponieważ dealer, który to naprawiał, nie powiedział, gdzie się znajdowała, ale zauważyłem ją podczas wymiany oleju. Trzeba zdjąć osłonę silnika. Jest też kolejna masa za wykładziną nadkola w pobliżu przekaźników.

#20 ·
Spróbuj op forum Giulietta.