Alfa Romeo Forum banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
57 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hi guys , had my 159 2.0 jtdm Remapped by a well known company , recived the ecu back from them plugged it back in , put the battrey back on , went to start it up , and heres where my isues start

on the button it will turn over and over over and over , and then brings up a Vehicle security system unavailable

any hints on what it could be ? as the company wont be able to reply to tomorow , ? ive messaged the guy to his personal facebook to try and get his attention , but still nothing from 6pm last night , will be getting a call monday morning , so it will be another week with no car :censored::censored::censored::censored:

any help Guys ?

thanks James
 
  • Like
Reactions: airboe10

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Similar Problem - VPS

Hello James, I hope that you will forgive me for 'jumping in' on your question, but being a novice with vehicles (or to be honest - know 'nought about them!), I believe that I have a similar query to yours. I have an Alfa 159, and this morning when attempting to start the car, the warning message "Vehicle Protection System not Available" came up on the dashboard. Obviously, the car won't start, it's a Sunday, and I live miles from the nearest Alfa dealer. Would you know if this is something that can be fixed at a local garage, or is it a serious problem. Sorry to be so naïve on this subject, but any help greatly appreciated. Good luck to you too..
 

·
Registered
Joined
·
1,236 Posts
I wont help on author's issue, but have comment re the upgrade. remapping without doing dyno measuremets, chechking egt and afr and power/torque curves, tweaking them, checking limits of 2 mass flywheel, leaving safe headroom for this particular car and making sure all is right seems to me not much better than using box,and so potentiality it is asking for troubles longterm
 

·
Registered
Joined
·
359 Posts
Had this a few years ago. Could be switch behind clutch pedal. So to start press brake pedal at same time as start button. if no good, try clutch pedal at same time as start button.
Hope this is of some use
Rob
 

·
Registered
Joined
·
376 Posts
Agree with Fastweaty, give the battery a good charge and try again.
The only time I've seen that error message was when the the front wheels where obstructed preventing the steering wheel lock from disengaging. A quick wiggle of the wheel solved it for me!
 

·
Registered
Joined
·
57 Posts
Discussion Starter · #8 ·
i find it strange how the car had never skipped a beat before i sent the Ecu away
battrey is fully charged still no diffrace ,
brake peddle pressed , error still comes up
clutch down the same
both pressed down , still the same

:( so calling the guy tomoorw as he dosnt seem to want to reply to me message :( so there will be a phone call going in in the morning
 

·
Registered
Joined
·
401 Posts
How have you gotten on in trying to rectify this airboe10?
Is your steering lock engaging & dis-engaging when you insert/remove the key?
There is an ECU that contains the column steering lock & also all of the electrical circuitry that passes permissions to the body/engine ecu to initiate start up.
It is a common failure on the 159/Brera.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top