Alfa Romeo Forum banner

1 - 13 of 13 Posts

·
Registered
Joined
·
2,846 Posts
Discussion Starter #1
Not used my car for a week...as often happens now we have more company vehicles. Started instantly as usual....but went straight to tuner. I always have 8 gig USB stick in there that I leave on random play that fires up as soon as I start her up. I tried selecting the stick from the SRC button on the steering wheel...nothing...and I tried selecting it from the headunit....nothing. Its like its not plugged in. Last time this happened the USB stick had somehow gone corrupt and has lost about 800 tracks of music so easy to fix...so i tested it on my laptop and PC....played fine. Any ideas????
 

·
Registered
Joined
·
208 Posts
Hi

On mine the operation is erratic. I think what I do is to start the car and have the CD playing, then pull out the stick - then after a wait plug it back in. The stick takes over.

After that when ever I start up the stick plays, if I press CD button the display reads CD READING and the stick plays again (!!) but pressing CD gaian gets you back to the CD. Weird.....

I got there by trying every way of fiddling - there is no logic but I suppose it is bacause the USB was essentially an after thought!

Cheers
James
 

·
Registered
Joined
·
30 Posts
When it happened to mine I used voice-activated command "play media". That seemed to work but on a second occasion I had to shout and add an extra word.
 

·
Registered
Joined
·
2,429 Posts
I find the USB media too frustrating. It plays seems to play each song multiple times. My 159 is a 2012, I had earlier cars with much better BT.
i had this until i stumbled across the setting loop on/off.
in the media menu or via the voice activation.
plays all folder contents nice as pie now.
 

·
Registered
Joined
·
452 Posts
Just very occassionally mine loses its library or won’t start up as well.

Usual trick than is to unplug and put it back in, but also switch the ignition on/off.

Only a single time I needed to intialise it from scratch by means of a Windows pc.
 

·
Registered
Joined
·
2,846 Posts
Discussion Starter #9
Tried the above suggestions...still not working. Will post over in ICE section and see if I have any luck.
 

·
Registered
Joined
·
208 Posts
Grrrr

Last night I removed my CD and the USB stick. This morning I put back a reprogrammed USB stick and I couldn't get the 'Media Player' to work. No amount of inserting and re-inserting worked (even though it had before.....) But in a chimpanzee moment of exasperated grape seeking annoyance I pressed the CD eject button (twice for some reason, once was probably enough) and Voila the Media Player started and the USB stick played!

As it was a random act I can't remember what led up to it. The USB was in place and I think the radio was going. I have more faith in raising the devil than I do in repeating this action sucessfully next time but it may be 'worth a try' and 'what have you got to lose'?

Cheers
James
 

·
Registered
Joined
·
2,846 Posts
Discussion Starter #11
I should have posted....I did post in the ICE section......but a few days after my last post it magically started working again....that's ALFAs for you!
 

·
Registered
Joined
·
200 Posts
I decided to try and get BT music working rather than fiddling with USB.

First I bought this but it didnt work OOTB, has no instructions and I didnt want to go splicing wires for its power. Lucky it was cheap as it was a waste
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07VRNCSR4/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o08_s00?ie=UTF8&psc=1


Then I bought this, which worked perfectly. Took 2 mins to install and now I can forget my USB music.
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07CJKY1MR/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

For a 2012 159 TI with MP3 cd player nd Blue and Me. (no bose, no nav and no cd changer)
 

·
Registered
Joined
·
200 Posts
I decided to try and get BT music working rather than fiddling with USB.

First I bought this but it didnt work OOTB, has no instructions and I didnt want to go splicing wires for its power. Lucky it was cheap as it was a waste
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07VRNCSR4/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o08_s00?ie=UTF8&psc=1


Then I bought this, which worked perfectly. Took 2 mins to install and now I can forget my USB music.
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07CJKY1MR/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

For a 2012 159 TI with MP3 cd player and Blue and Me. (no bose, no nav and no cd changer)
 
1 - 13 of 13 Posts
Top