Alfa Romeo Forum banner

Zainstalowałem zmienny kolektor dolotowy w 1,6TS

24K views 36 replies 20 participants last post by  Miladince  
#1 ·
Jak mówi tytuł, po długim planowaniu zamontowałem zmienny kolektor dolotowy z 156 1,8TS do 147 1,6TS. Właściwie zamontowałem go dwa razy. Pierwsza próba kilka tygodni temu się nie powiodła i po godzinach grzebania przy silniku zauważyłem, że zmienny dolot używa innego przewodu podciśnienia do siłownika hamulca niż kolektor 1,6. Właściwie, jeśli ktoś w końcu pomyśli o tym modzie, to jest to jedyna dodatkowa część, która jest potrzebna (warta 15 EUR).

Instalacja nie jest zbyt skomplikowana, z wyjątkiem jednej śruby. Można ją zobaczyć zaznaczoną na czerwono na czarno-białym zdjęciu w załączniku. Prawie niemożliwe jest dotarcie do niej, jeśli nie chcesz uszkodzić głowicy cylindrów. Potrzebujesz kogoś ze szczupłym i długim ramieniem, aby położyć się na silniku i poprowadzić rękę od strony przepustnicy, pod kolektorem i obok bloku cylindrów do śruby. Można jej dotknąć palcem od spodu pojemnika wspomagania kierownicy, ale z tej strony nie ma miejsca na żadne narzędzie.
Właściwie cały staranny demontaż zajmuje około 1-1,5 godziny, montaż kolejne 1-1,5 godziny, ale ta jedna śruba może zająć 2-4 godziny, aby ją odkręcić i przykręcić z powrotem :rant:

Długość dolotu jest obsługiwana przez elektrozawór widoczny na 3 zdjęciu. Jest to prosty tłok podciśnieniowy otwierany przy określonych obrotach, a tym samym obsługujący kolektor. Zazwyczaj jest w pozycji "krótkiej", gdy podłączysz +12V do pinów elektrozaworu, otwiera on ciśnienie podciśnienia na tłoku i przełącza kolektor w pozycję "długą". 1,8 i 2,0 TS działają w ten sposób:
bieg jałowy - 2800 obr./min - krótki
2800 - 5200 obr./min - długi
5200 – ogranicznik obrotów - krótki
Oznacza to, że wystarczy doprowadzić +12V do elektrozaworu między 2800 a 5200 obr./min. Aby to zrobić, kupiłem specjalny przełącznik oparty na obrotach.
Przełączniki aktywowane obrotami, PN 8950, PN 8956, PN 8957
Jednak jeszcze nie udało mi się go podłączyć, wymaga podłączenia do ujemnego zacisku cewki, ale u mnie nie działa. Wydaje się, że oczekuje centralnej cewki zapłonowej z rozdzielaczem dla wszystkich cylindrów (moje przypuszczenie). Jednak Alfa ma oddzielne cewki dla każdego cylindra i wydaje się, że nie może działać z tym sygnałem (1/4 oczekiwanych impulsów???). Jestem w kontakcie z MSD, aby to rozwiązać.

Jeśli masz jakieś sugestie, jak zrobić/kupić jakiś obwód do obsługi elektrozaworu (podłączyć go do 12V między 2800-5200 obr./min), daj mi znać. Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana!!!

Dotychczasowe wyniki (przełączanie jeszcze nie działa):
Samochód odczuwa się bardzo inaczej. Ma znacznie więcej momentu obrotowego między 1500 - 3000 obr./min. Zdziwiło mnie to, ale czuję większy przyrost mocy niż po remapie. Między 3000 - 5500 nie mogę nic skomentować. Nie sądzę, żebym coś zyskał, ale byłbym bardzo ostrożny, komentując jakąkolwiek utratę momentu obrotowego. Do tej pory przejechałem samochodem tylko 30 km, ale w średnim zakresie odczucia są niezmienione. W zakresie 6000-7000 następuje dramatyczna zmiana. Zawsze wkręcał się ładnie, ale to, co teraz czuję, mnie zaskakuje. Muszę uważać, żeby cały czas nie uderzać w ogranicznik obrotów. Ciągnie od 6500-7000 bardzo mocno, nawet na 4 biegu, co wcześniej nie było takie naturalne.
Samochód wydaje się oddychać łatwiej. Nowy kolektor dolotowy ma znacznie większą objętość. Właściwie dolot kolektora za przepustnicą ma średnicę o około 25 procent większą. Zapomniałem zrobić zdjęć obok siebie, ale kolektor 1,6 jest naprawdę ograniczony swoją średnicą dolotu. Same porty do cylindrów mają ten sam rozmiar.
Również dźwięk silnika bardzo się zmienił, brzmi inaczej, ale nie potrafię dokładnie opisać, gdzie leży zmiana. Z wyjątkiem jakiegoś rezonansu w wydechu (???) zacząłem słyszeć około 3000 obr./min.

Jestem bardzo pod wrażeniem zmiany, mimo że przełączanie jeszcze nie działa. Nie sądzę, żeby sam kolektor miał tak duży wpływ na seryjny samochód, ale ponieważ mam go zmodyfikowanego na zamówienie, niestandardowy kolektor wydechowy i usunięte katalizatory wstępne, myślę, że dopiero teraz moje modyfikacje zaczynają ze sobą współpracować.

Mam nadzieję, że za 1-2 miesiące rozwiążę problem z przełączaniem i zamontuję mój 200-komórkowy katalizator wyścigowy z niestandardową środkową częścią wydechu ze stali nierdzewnej (opóźnione z powodu problemów z pieniędzmi, ale części już dotarły :cool: ).

Attachments

#2 ·
Hmm, widzę, jak ta śruba może być 'skomplikowana'...\n\nCieszę się, że sobie z tym poradziłeś i że podobają Ci się wyniki, chciałbym móc zasugerować, jak podłączyć przełącznik... Szczerze mówiąc, nie jestem pewien. Jak to działa, czy pobiera sygnał z czujnika obrotów? Jeśli tak, czy nie można po prostu upuścić biegu jałowego do punktu uziemienia? Byłoby wspaniale, gdyby się przełączał!

#3 ·
hmm widzę, jak ta śruba może być 'skomplikowana'...

Cieszę się, że udało ci się to ogarnąć i cieszę się, że podobają ci się wyniki, chciałbym móc zasugerować, jak podłączyć przełącznik... szczerze mówiąc, nie jestem pewien. jak to działa, czy pobiera sygnał z czujnika obrotów? jeśli tak, czy nie można po prostu upuścić neutralnego na punkt uziemienia gdzieś? byłoby wspaniale, gdyby udało się go włączyć!!
Przełącznik powinien być podłączony do cewki zapłonowej. Myślę, że "liczy", jak często świece zapłonowe iskrzą i oblicza obroty. Przełącznik można regulować tak, aby działał z silnikami 8-6-4 cylindrowymi. Dostosowałem go do silników 4-cylindrowych, ale myślę, że oczekuje jednej cewki dla wszystkich cylindrów (dając 4 iskry w 2 obrotach wału korbowego). Kiedy podłączyłem go do cewki jednocylindrowej, mógł wykryć tylko 1/4 z niej (1 iskrę w 2 obrotach wału korbowego). Czekam na e-mail od producenta...

#5 ·
Z doświadczenia innych producentów, systemy zapłonowe z jedną cewką na cylinder to 'wasted spark'. tzn. cewki 1 i 4 strzelają jako jedna para, a cylindry 2 i 3 jako druga para.

Oznacza to, że każda cewka strzela raz na obrót silnika. np. cylinder 1 strzela na górze suwu sprężania, a cylinder 4 strzela w tym samym czasie, ale na górze suwu wydechu.

Jeśli przełączniki obrotów są programowalne, spróbuj podwoić progi obrotów i zaprogramować te wartości, powinno to uwzględnić różnicę między systemami z jedną cewką i systemami z 4 cewkami.

#7 ·
Jeśli twoje przełączniki obrotów są programowalne, spróbuj podwoić progi obrotów i zaprogramować te wartości, powinno to uwzględniać różnicę między systemami z jedną cewką a systemami z 4 cewkami.
Niestety, nie jest programowalny. Tylko trzy rzeczy można zmienić w przełączniku. Czy jest to silnik 4-6-8 cylindrowy, obroty do włączenia, obroty do wyłączenia. Zmienia się to za pomocą specjalnych "zworków", jak w komputerze. Na przykład, aby go wyłączyć przy 5k, muszę podłączyć "zworkę" dla 5k. Są to prawdopodobnie tylko jakieś rezystory wstępnie ustawione przez producenta.

Stori said:
Spodziewałbym się, że twoje urządzenie pokaże 1000 obr./min, gdy silnik pracuje z prędkością 4000 obr./min, jeśli odczytuje tylko jedną cewkę na przykład. Czy więc nie można podzielić obrotów przez 4, a następnie ustawić przełącznik tak, aby aktywował się przy tych 'fałszywych' obrotach... przykład: przełącznik do aktywacji przy 4000 obr./min, a następnie ustawienie urządzenia na 1000 obr./min...
Myślałem o tym, ale nie mogę tego zrobić. Zobacz odpowiedź powyżej, jak działa przełącznik. Kupiłem zestawy zworków, aby włączyć go w zakresie 1-3k i wyłączyć w zakresie 5-6k obr./min. Jeśli podzielone przez 4, oznacza to, że mógłbym włączyć w zakresie 250-750 obr./min i wyłączyć w zakresie 1250-1500 obr./min :(

#6 ·
Spodziewałbym się, że Twoje urządzenie wskaże 1000 obr./min, gdy silnik pracuje z prędkością 4000 obr./min, jeśli odczytuje tylko jedną cewkę, na przykład. Czy w takim razie nie można podzielić obrotów przez 4, a następnie ustawić przełącznik tak, aby aktywował się przy tych 'fałszywych' obrotach... przykład: przełącznik do aktywacji przy 4000 obr./min, a następnie ustawienie urządzenia na 1000 obr./min....

#8 ·
Cześć. Miałem u siebie alfa 147 z silnikiem 2.0 TC zamontowanym na ECM z 1.6. Po dwóch tygodniach próbowałem naprawić oprogramowanie, aby móc jeździć VIM z ECM. To już się udało. Teraz funkcja ECM dla VIM Control jest WŁĄCZONA, a ECM kontroluje zawór elektromagnetyczny VIM.

Od 1000 do 5200 obr./min kolektor znajduje się w długim strumieniu powietrza. Od 5200 do 7400 obr./min w krótkich przejściach. Kiedy samochód jedzie, nie obserwowałem, kiedy włącza się / wyłącza elektrozawór.

Czy ktoś z Alfą 147 2.0 TS może podłączyć diodę LED do elektrozaworu i powiedzieć mi, kiedy była włączona, a kiedy nie?

#9 ·
Czy ktoś z Alfą 147 2.0 TS, kto może podłączyć diodę LED do elektrozaworu i powiedzieć mi, kiedy była włączona, a kiedy nie?
Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, czego potrzebujesz, ale jeśli pytasz, jak działa VIM w 2,0 TS, powinno być tak:
bieg jałowy - 2800 obr./min - pozycja krótka
2800 obr./min - 5200 obr./min - pozycja długa
5200 obr./min – ogranicznik obrotów - pozycja krótka

Jeśli na elektrozaworze nie ma napięcia, jest on w pozycji krótkiej, jeśli przyłożysz 12 V do elektrozaworu, przełączy się w pozycję długą.

#10 ·
Sterowanie elektrozaworem VIM pochodzi z masy dochodzącej z ECM. +12 V są stale podłączone, gdy kluczyk jest w pozycji MAR lub silnik jest uruchomiony.

Kiedy kluczyk jest w pozycji MAR, do elektrozaworu VIM nie dochodzi sygnał masy. Kiedy silnik jest uruchomiony, masa dochodzi od biegu jałowego do 5200 obr./min. Jest to na mapie z ME7.3.1. Na mapie z M1.5.5 jest inny program.

Potrzebujemy kogoś, kto zmierzy, czy tak jest w Alfie 147 2.0 TS z bosch ME7.3.1.

#11 ·
Zarządzanie elektrozaworem VIM pochodzi z masy dochodzącej z ECM. +12 woltów jest stale podłączone, gdy kluczyk jest w pozycji MAR lub silnik jest uruchomiony.

Kiedy kluczyk jest w pozycji MAR, do elektrozaworu VIM nie dochodzi sygnał masy. Kiedy silnik jest uruchomiony, masa dochodzi od biegu jałowego do 5200 obr./min. Jest to na mapie z ME7.3.1. Na mapie z M1.5.5 jest inny program.

Potrzebujemy kogoś, kto zmierzy, czy tak jest w Alfie 147 2.0 TS z bosch ME7.3.1.
Wieczorem zamieszczę tutaj zrzut ekranu z instrukcji serwisowej Alfy, ale nie ma masy na biegu jałowym do 2800 obr./min. Do 2800 obr./min VIM jest w stanie krótkim, stamtąd przełącza się na długi, a od 5200 przełącza się z powrotem na krótki.

#13 ·
#15 ·
Kiedy miałem 145 2.0 ts, odłączyłem elektrozawór podciśnienia, aby zobaczyć, jaki to ma wpływ, jadąc tylko na krótkim dolocie i zauważyłem spadek momentu obrotowego w średnim zakresie, między około 2,5k-4k, ale po 4k przyspieszenie było znacznie lepsze niż wcześniej. Możesz tego nie zauważyć tak bardzo przy ponownym mapowaniu?

#16 ·
Nadal używam mojego 2.0TS z diodą LED podłączoną do elektrozaworu VIM i mogę z całą pewnością potwierdzić, że gdy silnik jest zimny, nie włącza się......również elektrozawór wariatora......i kilka razy dioda LED nie zaświeciła się nawet wtedy, gdy mocno przyspieszałem od pierwszego do piątego biegu......i natychmiast się zaświeciła......nie mam rozsądnego wyjaśnienia......zakres obrotów jest taki, jak opisano powyżej.....

#17 ·
Pierwsza próba kilka tygodni temu nie powiodła się i po godzinach grzebania przy silniku zauważyłem, że zmienny dolot używa innego przewodu podciśnieniowego do cylindra hamulcowego niż kolektor 1,6. Właściwie jeśli ktoś w końcu pomyśli o tym modzie, to jedyna dodatkowa część, która jest potrzebna (warta 15 EUR).
Cześć,

czy masz zdjęcie lub możesz mi powiedzieć, który wąż podciśnieniowy jest potrzebny?

Dzięki

#21 ·
Przepraszam, że odkopuję tak stary temat, ale zastanawiałem się, czy elektrozawór zmiennego kolektora dolotowego jest podłączony bezpośrednio do 12V (i masy), czy też jest jakiś ogranicznik prądu. Chcę sterować (w zależności od obrotów) elektrozaworem za pomocą obwodu przekaźnikowego z płytki mikrokontrolera i zastanawiałem się, czy mogę przełączać elektrozawór bezpośrednio, używając tylko 12V i masy. :thinking: Innymi słowy, jaki jest maksymalny prąd do sterowania elektrozaworem?

Oryginalny schemat AR (147, 156) jest również mile widziany, jeśli ktoś chce go udostępnić.

#25 ·
Cześć wszystkim,
Zainstalowałem w moim 1.6 TS 120CV (***** 146 M1.5.5) kolektor o zmiennej geometrii 1.8 i 2.0.
Na M1.5.5 można programować plikiem 1.8 i wszystko działa dobrze.
Połączenia elektryczne można wykonać bardzo prosto.
Czy zidentyfikowałeś mapę i adresy pamięci, za pomocą których działa kolektor?

#28 ·
Cześć ludzie;
Pracuję nad moją jednostką sterującą,
i znalazłem mapy, które zarządzają
zmienną geometrią aspiracji i wariatorem fazy;
W najbliższych dniach zrobię przeprogramowanie
ECU w celu wdrożenia przeprowadzonych przeze mnie testów;
Dla osób zainteresowanych posiadaniem plików proszę o kontakt prywatny.:thumbu p:

#29 ·
Dzisiaj miałem trochę wolnego czasu i zrobiłem mapowanie dla zmiennej geometrii i wariatora fazowego.
Przez mój plik damos, teraz aktywne
zmienna geometria z długimi kanałami
już przy 1600 obr/min i 30% przepustnicy; powinno to poprawić przyspieszenie już przy niskich obrotach.
Mapa wariatora rozrządu uległa niewielkiej zmianie,
aktywując się już przy 1800 obr/min i około 10% przepustnicy;
Zapłon, wtrysk i inne zostały nieznacznie zmodyfikowane,
aby zoptymalizować całą operację
i mieć większą gotowość na drodze.
Sprawdzenia z Multiecuscan na drodze zamkniętej dla ruchu
powiodły się, bogata mieszanka
(maks. 0,83 lambda przy maks. obr/min) i idealne wartości.
Jeśli chcesz pliki, skontaktuj się ze mną prywatnie.:bowtie:
Pozdrawiam

#32 ·
Pozdrowienia, zainstalowałem dzisiaj jeden w moim przebudowanym silniku 1.6 (oryginalnie wersja eco), po portingu i polerowaniu głowicy oraz innym kącie zaworów, downpipe decat z układu wydechowego 2.0 z działającymi czujnikami o2, samochód wydaje się być znacznie bardziej responsywny w zakresie niskich i wysokich obrotów, głównie dzięki pracy nad głowicą i w zasadzie każdemu elementowi z silnika 2.0, w tym kolektorom, wyższemu 5. biegowi.
Do tej pory brak mapy, ponieważ samochód wydaje się bardzo dobrze radzić sobie ze zmianami po nauczeniu się.

#33 ·
Pozdrowienia, zainstalowałem dzisiaj jeden w moim przebudowanym silniku 1.6 (oryginalnie w wersji eco), po portingu i polerowaniu głowicy i innym kącie zaworów, downpipe decat z układu wydechowego 2.0 z działającymi czujnikami o2, samochód wydaje się być znacznie bardziej responsywny w zakresie niskich i wysokich obrotów, głównie dzięki obróbce głowicy i w zasadzie każdemu elementowi z silnika 2.0, w tym kolektorom, wyższemu 5. biegowi.
Jak dotąd brak mapy, ponieważ samochód wydaje się bardzo dobrze radzić sobie ze zmianami po nauczeniu się.

Polecane?
Cześć, jaki model jednostki sterującej ma twój samochód? Bosch M1.5.5 euro 2 lub Bosch M 7.3.1 euro 3?

Wysłane z mojego SM-J530F używając Tapatalk