Alfa Romeo Forum banner

1 - 11 of 11 Posts

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #1
I joined up today & I own a 2005 black 156 2.4 JTD 20v Lusso. I love the caer to bits & the Alfa heritage runs through our family here in SA. I live in Johannesburg.

Since I got the car last November, I have had numerous problems that have broken my heart. The brakes were shabby & the front pads were changed twice by AR dealer citing a very hard compound. From day one the car had a severe torque steer problem & the left side shaft gave up after a month. The car sat at the AR Dealer from Feb this year till June awaiting parts. When I got the car back, the problem reared it's ugly head a week later. The car went back in. When it came out the right side shaft started having rotational/balance problems & the side shaft was subsequently replaced.

Due to Diesel usage here in SA only picking up after the new millenium, the Filling Stations were never very well equipped with Diesel but now after new legislation, they have to offer 500ppm low sulphur diesel. A week after receiving the car as stated at the end of the previous paragraph, a filling attendant filled my tank with about 20 litres of unleaded fuel, after me requesting diesel & this niceley spelt out on the fuel cap. The car was towed to AR & the tank drained out. I received the car about 3 days later.

From that day I felt the car had a lack of urge & that the car only started boosting after the 2000 rpm mark with a huge kick, making it very uncomfortable to drive in traffic. The fuel consumption has almost doubled since then & now the car feels very lethargic & she battles to boost, you don't feel the kick now & she just revs till about 3500 without any major change in the momentum when compared to before. I've taken it to the AR dealer who had the computer checked & all of the parameter settings were still fine. What I have also picked up is that there now is this terribly strong smell of diesel & she smokes in any gear, at any speed. As said the fuel consumption used to average about 5litres/100km, & about 4.3 with good driving. But now it's staggeringly high at between 8.3 & 9.2l/100km. The car is due back at the dealer on Tuesday & they said that they will strip the turbo & look at the hosing to see if all's ok.

Can any of you kind souls out there pls help me. Has anyone encountered any of the symptoms & has found known problems similar to mine?

Thanks...All of your assistance is much appreciated!!!
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #3
Hey BigFoot,

Thanks...hoping for some good f/back.

Murano is cool, wife wants to change her Mazda 6 for a 350z convertible! And my previous car was an Infiniti G20T - very reliable car!
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter #5
Our currency & the prices they come into the country make it favour the Z but had I the opp, would also go for the Brera or maybe the Spyder 3.2
 

·
Registered
Joined
·
16,710 Posts
Its well know that putting petrol in a diesel can cause damage to the engine as the diesel helps lubricate the engine (a quality petrol doesn't have), but if you didn't start the car up then that shouldn't be a problem...Welcome to the forum by the way :)
 

·
Registered
Joined
·
6,451 Posts
Welcome to AO :)
 

·
Registered
Joined
·
2,576 Posts
Hello and welcome :)
 
1 - 11 of 11 Posts
Top