Alfa Romeo Forum banner

Hard to engage gear Alfa 147 JTD

9279 Views 12 Replies 6 Participants Last post by  richard65
Hi mates, a bit of a problem, need help :(

My car is 147 JTD 115hp 8v

I will try to explain as detail as possible. Couple a weeks ago i notice that i cannot engage in 1st and reverse gear.. Next day all were fine. Problem came back sine 2-3 days ago. A real struggle to put in 1 st gear, going from 1-2, 2-3, 3-4 was not that hard but not as smooth as it should be, again gear change was easier as i go in higher gear. So here is the state of other components that should influence the diagnose:

1. This only happens when engine is running
2. Clutch pedal seems fine (not hard to press) but a little bit more soft or it is a placebo effect.
3. When i put in gear (with a force) RPM doesn`t move, it stays at 800-850
4. Bitting point is normal, clutch seems fine no slipping
5. No errors on dash.

So my concern is that i dont want to end up changing everything just to find the problem :rant:. As I managed to search the forum, solution can be starting from 5 euro with the top hats of the gear linkages, 30 euro for changing gearbox oil (witch was on my schedule) to changing clutch kit. Normally I hope for the top hats and gearbox oil as a solution.

So i ask for help what can it really be the problem. If any question please write.

Thanks for your time.
1 - 1 of 1 Posts

· Registered
Joined
·
1,929 Posts
the bushes you mention only cure stiff side to side movement and not gear selection.
lift up the gaitor round the gear stick and make sure the guide it moves in is bolted down tight i had one come loose a while ago on a 156 and couldnt select all the gears properly
 
1 - 1 of 1 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top