Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana. 🤞🤞🤞🙏🙏🙏
Kiedy zmieniłem skrzynię biegów w moim 156 2.4 JTD 10v z oryginalnej 5-biegowej na 6-biegową z 1.9 JTD 16v, która ma takie same przełożenia, ale krótszy napęd końcowy, tempomat nadal działał. Działał nawet na 6. biegu, co dawało niższe obroty niż poprzedni 5. bieg w 10v.Jeśli zmienisz typ skrzyni biegów, oprogramowanie ECU musi zostać zmienione, aby pasowało. Mapowanie ECU zawiera oczekiwane przełożenie dla każdego biegu. Jeśli stosunek prędkości pojazdu do prędkości obrotowej silnika nie pasuje do żadnego konkretnego biegu (+/- kilka procent), ECU zakłada, że samochód nie jest na biegu i wyłącza tempomat. Niektóre lub wszystkie przełożenia w manualnej skrzyni biegów będą bardzo różne od tych w Selespeed.
W silnikach jtd, które są powszechne w markach Opel/Vauxhall i Saab, mogłem przeprogramować typ skrzyni biegów i ponownie wgrać do ECU odpowiednie oprogramowanie dla dowolnej skrzyni biegów za pomocą narzędzia o nazwie MDI, które było klonem narzędzia dealerskiego. Nie wiem jednak, czy takie narzędzie klonujące jest dostępne dla marek Fiat/Crysler. Nie sądzę, żeby MES mógł wykonać ten poziom programowania.
Dobry punkt, nie zdawałem sobie sprawy, że ECU w Alfach różnią się między manualnymi a automatycznymi. W przypadku rzeczy, na których jestem bardziej przyzwyczajony do pracy, tj. Vauxhalls, modele manualne i automatyczne używają tego samego numeru części ECU.Musisz zmienić ECU silnika z modelu Selespeed na model manualny. Są one inaczej okablowane z różnymi wejściami, możesz remapować ile chcesz, to nie zadziała.
Po prostu zdobądź manualny ECU z tego samego modelu samochodu i daj go zresetować do ustawień fabrycznych i powinno być dobrze, oczywiście pod warunkiem, że zmieniłeś również wszystkie instrumenty i wiązki przewodów, aby pasowały, w przeciwnym razie nigdy nie zadziała.
ME3.1 jest dla Euro2 Selespeed do końca roku modelowego 2000. Manualna skrzynia Euro 2 TS działała z M1.5.5 z podstawową przepustnicą kablową.W MES, ME 3.1 jest wymieniony tylko dla selespeed, ale Me7.3.1 jest wymieniony dla selespeed i manualnej, co sugeruje, że może istnieć przełącznik oprogramowania lub sprzętu.
Przepraszam, przegapiłem odpowiedzi tutaj.Zobacz post #10
Musisz zrozumieć, że istnieją fizyczne różnice między ECU Selespeed a ECU manualnym.
Na przykład, nie ma sygnału wejściowego dla przełącznika sprzęgła w ECU Selespeed, jest on kontrolowany przez wejścia z ECU Selespeed. W moim samochodzie 156 Selespeed (z Me7.3.1) możesz włączyć tempomat przy prędkości 60 km/h, a jeśli zaczniesz wjeżdżać pod górę i silnik zacznie się męczyć, możesz po prostu zredukować bieg za pomocą łopatki, a samochód zredukuje bieg, ale z radością pozostanie w tempomacie.
W momencie, gdy spróbujesz zmienić biegi w manualu (dowolnej wersji), w momencie dotknięcia pedału sprzęgła tempomat się wyłącza.
Mogą używać tej samej wersji ECU i podstawowej mapy silnika, ale istnieją różne wejścia, jeśli chodzi o różne sterowania skrzyni biegów.
Podsumowując, oprogramowanie manualne ECU/ECM, którego próbowałeś, nie obsługuje ASR i to powoduje błąd C1881.Żeby było jasne, mam 2 różne pliki:-
1. Pokazuje skrzynię biegów jako "Automatyczna" i ciągle 3. bieg. Wszystko działa dobrze i bez błędów, ale bez tempomatu.
2. Pokazuje skrzynię biegów jako "manualna" i ma prawidłowe przełożenia. Wszystko działa dobrze, w tym tempomat, ale pojawia się błąd ABS "C1881 - Konfiguracja pojazdu z CAN".
Ktoś zasugerował, że moduł ABS może wymagać zresetowania? W MES nie ma takiej funkcji, ale nie jestem pewien co do AlfaOBD lub innego oprogramowania?
Żadnego nie ma.Jaki jest odpowiednik wyrównania proxi w 156, jeśli nie ma BCM?
Kody HW i SW są takie same. Początkowo myślałem, że mamy plik ECU CF2, ale Squadra Tuning potwierdziła, że jest to właściwy.Wygląda na brak dopasowania między oprogramowaniem ECU ABS a oprogramowaniem ECU silnika, sprawdź czy plik 1 i plik 2 mają różne kody HW i SW.
Wiązka przewodów jest oryginalna, ale jak mówię, znam co najmniej jeden inny samochód, który miał tę samą modyfikację i działa.Czy zamieniłeś również wiązki przewodów z wiązki Selespeed na wiązkę manualną, ponieważ wiem na pewno, że mój znajomy miał manualne 156 z uszkodzonym silnikiem i wziął silnik z samochodu Selespeed i nie zmienił wiązki przewodów, która była na silniku Selespeed i miał problemy (zbyt dawno temu, żeby pamiętać, jakie to były problemy). Po zamianie wiązki przewodów problem został rozwiązany.
To mnie zastanawia - sugerowano, że moduł ABS może wymagać zresetowania, aby ponownie skonfigurować się do ECU, ale nie jest to możliwe za pośrednictwem MES (najwyraźniej 159 również nie można zresetować za pośrednictwem MES) i nie udało mi się połączyć z AlfaOBD.Jaki jest odpowiednik wyrównania proxi w 156, jeśli nie ma BCM?
Kiedy sprawdzałem na Eper, nie mogłem znaleźć osobnych modułów ABS Selespeed lub manualnych? Ale tak, zdecydowanie wydaje się, że jest między nimi brak dopasowania.Kiedy wymieniłem skrzynię biegów w moim 156 2.4 JTD 10v z oryginalnej 5-biegowej na 6-biegową z 1.9 JTD 16v, która ma te same przełożenia, ale krótsze przełożenie główne, tempomat nadal działał. Działał nawet na 6. biegu, co dawało niższe obroty niż poprzedni 5. bieg w 10v.
Myślę, że problem w tym przypadku polega na tym, że ECU ABS jest wymagane do działania tempomatu, a ECU ABS jest wersją Selespeed i dlatego oczekuje komunikacji z ECU silnika Selespeed. Jeśli ECU silnika jest wgrane jako manualne, ECU ABS jest niezadowolone.
Montaż bloku/ECU ABS z samochodu manualnego może być rozwiązaniem. Ale to nie jest coś, co robiłem wcześniej, więc tylko zgaduję.
Jeśli możesz znaleźć kogoś z wnętrzem 156 po liftingu, manualną benzyną T-spark z VDC i porównać numery części bloku ABS i ECU ABS z twoimi, powinno to potwierdzić, czy są takie same, czy różne. Jestem prawie pewien, że samochód Selespeed będzie miał inne oprogramowanie ABS do obsługi kontroli trakcji i VDC niż samochód manualny. Mam przeczucie, że 1.6 T-spark po liftingu wnętrza 156 nigdy nie miały VDC, a w Europie nie dostaliśmy 2.0 T-Spark z wnętrzem po liftingu, tylko 2.0 JTS. 1.8 T-spark mógł jednak mieć VDC - @David C prawdopodobnie wie.Kiedy sprawdzałem na Eper, nie mogłem znaleźć osobnych modułów Selespeed ani manualnych ABS? Ale tak, zdecydowanie wydaje się, że jest między nimi niezgodność.
Jedynym odniesieniem, jakie mogę znaleźć na ten sam kod błędu C1881, jest sytuacja, gdy ktoś zamienił silnik 2.0 na 1.6 147 - ale jedynym rozwiązaniem wydawało się albo ponowne zamontowanie wszystkiego - co tutaj nie jest opcją, albo wgranie odpowiedniego oprogramowania, co próbowaliśmy zrobić.
A jednak znam tutaj samochód, który został przerobiony przez ten sam warsztat co mój, w dokładnie ten sam sposób i wszystko działa jak należy (w tym tempomat). Jego samochód używa oryginalnej wiązki przewodów i oryginalnego ECU, który został zaktualizowany zmodyfikowanym oprogramowaniem układowym przez Alfatune (wysłał swoje ECU do Wielkiej Brytanii, zaktualizowali je i odesłali do Tajlandii). Niestety nie pozwoli mi skopiować pliku swojego ECU, a Alfatune już nie handluje.Ok, spróbuję jeszcze raz -
1/ Podczas konwersji 156 Selespeed na manualną, musisz również wymienić ECU silnika i wiązkę przewodów silnika, a także jednostki z manuala. To pewne, ponieważ osobiście doświadczyłem tego problemu.
2/ Powinieneś również wymienić główne instrumenty i powiązaną z nimi wiązkę przewodów, ponieważ są one również zorientowane i okablowane specjalnie dla systemu selespeed.
To jest 156 BN 2.0 TS 16v Selespeed Distinctive-Thailandia CF3 2002Podaj wszelkie dokładne informacje:
- model, silnik i skrzynia biegów (156 2.0 TS Selespeed CF2 rok ?)
- oryginalny HW i SW ECU ?
- Jakiekolwiek inne zmiany poza skrzynią biegów Seles@MT ?
Powinna nie być żadna różnica między modułami ABS Selespeed i Manual. Tylko sprawdzam, jaki jest numer Vin twojego samochodu?Właśnie miałem myśl i nie jestem pewien, czy jest istotna (?), ale mój moduł ABS to:-
Bosch ABS 5.7 VDC
HW - 0265950018
SW - BB28938
Nie wiem, czy to dotyczy Selespeed?
Tak, widziałem to - kilka osób z tym samym kodem błędu po zamontowaniu 2.0 w 1.6 147. Znalazłem też w internecie, gdzie ktoś próbował zamontować ASR w Fiacie Stilo i otrzymał ten sam błąd.Jedyna wzmianka na tym forum o C1881 została naprawiona poprzez aktualizację oprogramowania ECM, ponieważ nie obsługiwało ono ASR, które było obsługiwane w module ABS.
Znalazłem to na polskim forum.
"Dioda ASR świeci się cały czas, ASR niestety nie działa, po podłączeniu do komputera multiecuscan pokazuje jeden błąd w module abs/asr: C1881 - Konfiguracja pojazdu z CAN "
Dziękuję - to dużo informacji - niestety, część z tego przerasta moje możliwości, ale porozmawiam z facetem, który mi tu pomagał i mam nadzieję, że uda nam się coś zdziałać.Z VIN:
Pompa ABS + ESP powinna mieć numer 71732682 + 71732683 (część elektroniczna)
ECU SILNIKA powinna mieć numer 46802930 alias 0261207654, ale powiedziałeś 0261206710 alias 46815368
Mógłbyś spróbować ECU silnika 55183181 (manualna) opcje:
a) kup ECU + virgin
b) wgraj do swojego ECU eeprom + flash z 55183181 + virgin
c) zachowaj swój eeprom + flash 55183181 spoofing do 0261206710
Zakładając, że okablowanie ECU jest kompatybilne.
Pre2003 0261206709 mogłoby działać, ale jest to najbardziej ryzykowne.
Instrumenty itp. zostały wymienione. Jedyną inną rzeczą w twoim poście byłaby wymiana całej wiązki przewodów, ale to nie byłoby praktyczne (jeśli w ogóle mógłbym znaleźć taką do tego samochodu).Cóż, możesz spróbować podążać za tym, co napisałem w poście nr 23 . . . . . . . .![]()