Alfa Romeo Forum banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
2,230 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
I just put it on Alfa diag and 4 codes came up and they are

P1511

Failed Component Code: Throttle Valve Potentiometers MDS
Fault Symptom: Above Maximum Limit
Warning Lamp Status: Warning Lamp Illuminated
Fault Test State: Test complete for this Error or not applicable.
Fault Code Storage State: Error Not Present at time of request
Event Count: 14 count
Filter Count: 0 count
Environmental Condition One: Engine Speed: 0 rpm
Environmental Condition Two: Battery Voltage: 10.2666 volts

P0121

Failed Component Code: Throttle Valve potentiometer
Fault Symptom: Short Circuit Vbat
Warning Lamp Status: Warning Lamp Illuminated
Fault Test State: Test complete for this Error or not applicable.
Fault Code Storage State: Error Not Present at time of request
Event Count: 14 count
Filter Count: 0 count

P1513

Failed Component Code: MDS Final Stage
Warning Lamp Status: Warning Lamp Illuminated
Fault Test State: Test complete for this Error or not applicable.
Fault Code Storage State: Error Not Present at time of request
Event Count: 14 count
Filter Count: 0 count
Environmental Condition One: Duty Cycle MDS: 0 %

P0500

Failed Component Code: Vehicle Speed Sensor
Fault Symptom: Signal Not Plausible
Warning Lamp Status: Warning Lamp not Illuminated
Fault Test State: Test complete for this Error or not applicable.
Fault Code Storage State: Error Present at time of request
Event Count: 64 count
Filter Count: 0 count


What needs to be done now?
 

·
Registered
Joined
·
1,038 Posts
P1511 = idle switch
P0121 = TPS fault
P1513 = Intake manifold valve stuck closed (?)
P0500 = vehicle speed sensor fault

The top 3 may be linked, the last one is probably not as this is likely to be some sort of magnetic sensor in the wheel to calculate speed (if it's the same system as most other cars)

How is the car running. Warning lights etc etc.

If you clear the faults - do the fault codes return after a drive?
 

·
Registered
Joined
·
2,230 Posts
Discussion Starter #4
I cleared codes last week but the only one to come back is vehicle speed sensor.

No warning lights, the only thing is when you put your foot on gas it does a slight jerk and same when you pull your foot off gas!

I also just put a new pipe on today, it's from the cam cover to air intake so I may clear codes and see if the codes return.
 

·
Registered
Joined
·
2,230 Posts
Discussion Starter #5
How can I fix throttle position sensor, could it be adjusted or does it have to be done on examiner?
 

·
Registered
Joined
·
2,230 Posts
Discussion Starter #6
I erased the codes, I just have to wait if they return.

How long does it take for codes to be logged?
 

·
Registered
Joined
·
12,881 Posts
I erased the codes, I just have to wait if they return.

How long does it take for codes to be logged?
They come back a soon as the error is re-detected ...
 

·
Registered
Joined
·
2,230 Posts
Discussion Starter #8
Right I checked codes again today and I only got the speed sensor PO500 one, so maybe that pipe I changed from the air intake was the cause of the other 3 codes!
 
1 - 9 of 9 Posts
Top