Alfa Romeo Forum banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
31 Posts
Discussion Starter #1
Hi Guys,

I have a concern, History: I bought my TS about 7 mths ago 59k miles now (FSH but no cam belt change) anyway, about 3 weeks ago put her in for a new cam belt, ended up changing the whole kit with tensioners etc. Anyways, since I got her back she's had a rattle when the engine's labouring ie. 3rd gear at 1000rpm bury the foot and it sounds like either a vibtating heat shield or realistically a street band banging on some tins with their drumsticks :) (it's also slightly there on pull away in 1st and sometimes in second at some point)

Nothing else is different although the new belts are still whining but the mechanic has said they may be too tight. Any idea on the noise? There's no idling noise so not sure if its variator.

Any ideas what to look for?
Thanks
Marco
 

·
Registered
Joined
·
2,197 Posts
Did a specialist do the work?? If not I'd get a specialist to give it the once over.. If the belt has been installed incorrectly it will need looking at..
 

·
Registered
Joined
·
31 Posts
Discussion Starter #4
Yes, the balance belt was changed along with the bits, (the old balance belt had snapped now you mention that) could that have caused some damage? I have read that some like it better without it so hadn't considered it. Under normal operation though the engine is quieter other than this noise!
The work was done the local fiat and Alfa specialist, who has a decent reputation.
 

·
Registered
Joined
·
8,916 Posts
Take it back and show him. If he is a good indie I'm sure he will be helpful.
 

·
Registered
Joined
·
1,843 Posts
I have had a similar worrying "tittering" rattle under load only, and have all kinds of ideas what it might be... mine has dissapeared very recently after an oil change, and an exhaust part change... with suspected hole

Either belt being too tight can make the tensioners tap against their stops... But being that it was fitted by a specialist we'd hope this is not it.
 

·
Registered
Joined
·
31 Posts
Discussion Starter #7
Thanks guys,
I suspect that one or all the belts are too tight. just hope that nothing is damaged. I am due back to change my rocker box and he's said he'll loosen the belts, but i was worried that there might be damage.

I'll repost asa he's done. Just waiting for a new gasket.
be in touch
 
1 - 7 of 7 Posts
Top