Alfa Romeo Forum banner

starting

  1. Alfa Giulietta
    Hello, I am wondering if anyone might be to help with some advice. For a number of weeks my giulietta 2.0l Jtdm-2 has been having trouble starting but only when the engine is hot. I have had the car serviced but did not help. I have changed the crankshaft sensor and the problem is still there...
  2. Alfa 147, 156 & GT
    Hello to all Alfisti! My beloved 156 1.6 is acting weird these days. When cold it starts normally. When hot, if I shut off the engine for , lets say, 10 minutes and then try to start it again, it will crank several times before starting if not at all. Otherwise the car is normal after startup...
  3. The Classic Alfa Romeos
    Hi, I have a 1990 S4 Spider that won't start. The engine cranks but won't fire, the battery seems to be ok and is charged, I've checked the fuel pump relay and the spark plugs seem to be wet from trying to start, so fuel seems to be reaching them. Any assistance appreciated.
  4. Alfa 159, Brera & 946 Spider
    So... Some of you may have seen my postings about the "dead" 159 with steering lock ecu fault and VPS.. So now all ecus have been swapped, keys, key reader, steering ecu, body computer and main ecu.. Bingo! Dash lights on and it cranks.. And it cranks.. And it cranks.. Nothing? Fuel is pumping...
  5. Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Hi, this regards a 2008 159 2.4. the engine was rebuilt after a so called diesel specialist had to replace cyl5 injection pipe, then drove car untill it failed, there was no water in cooling system... To cut it short the motor had to be overhauled. They welded a new nipple on the fuel rail...
  6. Alfa 33, Sud & Sprint
    I have a severe starting problem, and am running out of ideas. Engine is 1.4 ie, with Marelli/Weber IAW injection and ignition system. This may be similar to that fitted on other Alfas (and Fiats) The car has always started immediately, summer or winter, since we bought it in 2010. For the...
  7. Alfa 147, 156 & GT
    My 147 selespeed is stuck in gear and can’t start I have connected a computer to try get it out but that did not work. Does anyone have any suggestions please help
  8. Alfa 147, 156 & GT
    So yea my 147 1.6 has barely any functions when I give it contact. The only the radio and dashboard are lit up, nothing else works. When I try to start her up, everything goes blank, no sound at all. Also theres a yellow key code showing when I give it contact. I have a video if anybody wants me...
  9. Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Hello, Strange issue with starting 159 1.9D 110kw manual 2006. It started with fuse3 20amp burning out (electronic steering lock module). Replaced fuse, checked battery, ignition relay - all ok. But it still burns that 20amp fuse. Replaced with 40amp fuse - now fuse is not being burned, car...
  10. Alfa GTV & 916 Spider
    Last couple of times I've started my GTV from cold (proper cold - a week of not being used), she's stalled pretty quickly - revs drop to near 0, injector light comes on, quits. If I hold some revs on with the accelerator pedal she settles down in a minute or two, though sometimes the injector...
  11. Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Theres a 159 up for sale near me which im interested in but wont start and was listed as immobiliser fault because that's what the dash was displaying and when you press start nothing happened. Dead. But now he's saying that the immobiliser fault doesnt come up on the dash and when you press...
  12. Alfa GTV & 916 Spider
    On Friday it broke down again. It had been running seemingly fine, temp gauge normal, fresh from MOT and service. I had also checked over things like coolant level, brake fluid etc last weekend. On the way home from work, it conked out, losing all power. The only warning light was the...
  13. Alfa 164 & 166
    Hi All, My 164 the engine will not turn over and fire into life. Its been sitting for a few months went to start the other day and wouldn't turn over I have checked the battery that's fine. Dash lights come on when ignition is turned on but nothing not even a click. There's also another fault...
  14. Alfa 145 & 146
    Hi 146 owners. Can help I have hard start with my 146 8 valves beginning this year. Engine almost always fire only on second or third ignition start. That also have to slight press accelerator paddle. Cud this be fuel pressure delivery problem. Alfa service specialist here no help. I suspect...
  15. Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Just recently bought a 2008 alfa 159 2.4L diesel, has been fine but earlier went to start it and it didnt start, lights etc came on but died, seems like the computer is glitching and nothing is happening, tried changing the battery in the key fob, tried disconnecting the negative terminal on the...
  16. Alfa 147, 156 & GT
    Have a problem starting the car, his has been something that has gotten gradually worse over a year. When I turn the key normal the engine has a real hard time starting from cold with a lot of smoke, it didn't do this before, and would take 3 or 4 long attempts to start it. Another thing that...
  17. Alfa GTV & 916 Spider
    Hi just recently acquired 96 spider 2l ts ..im having problems getting to start..ive tested to see if I'm getting spark and fuel and NO is the answer after testing .I turns over fine but not start .I've noticed that the code light does not come on at all but don't know if it should? As I am...
  18. Alfa GTV & 916 Spider
    I have a rather weird little gremlin I am trying to solve. A couple of months ago I was driving my GTV6 and stopped at a friends house to show it off. Upon trying to start the car it failed to start and after trying several times I saw smoke coming out of the ignition area by the steering wheel...
  19. Alfa 147, 156 & GT
    My clutch just fell to the floor when I tried to change gear. I want to give up but this bloody car has me hooked when she's running. Thank you in advance. Sent from my SGP311 using Tapatalk
  20. Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Hi All. My 159 1.9 JTDM 2007 recently the passed the UK MOT after having the oil changed (with additive) at the garage. Two weeks later the check engine light came on permanently, and shortly after that the limp mode, and after checking many forum I drove it hard for two separate hours to see...
Top