Alfa Romeo Forum banner

start

  1. Alfa Mito 1.6 Jtdm start up issues

    Alfa MiTo
    Hello everyone, I'm a new Alfa owner and new to the forum. I recently bought an Alfa Romeo Mito 1.6 Jtdm 85 kW. Car had slight issues while starting since I bought it but nothing too worrying (about 2 seconds of crank and it would fire up and work perfectly). In the winter as temperatures...
  2. 2005 gt won't start

    Alfa 147, 156 & GT
    Charged battery and still nothing. Battery is o.k. it almost started then lights where mileage is went out. All other lights and fuses o.k
  3. GT JTS squeaking/chirping on cold start

    Alfa 147, 156 & GT
    So I decided to try and ask here, as me with my mechanic are out of clues on this one. The problem actually shown itself last winter, but not as pronounced as this year. With the temps going down overnight, first cold start after the car sat in the cold, this horrible squeaking happens. It is...
  4. stopping radio/ media from auto playing on start up

    Alfa Giulia
    Hello site members. My first post (other than intro). I picked up my new Giulia on Saturday and since then I have been finding any excuse to take it out. Absolutely fantastic car. Is there any way to stop the radio/media playing on startup without the infotainment system being completely...
  5. 2.0 Diesel - hard start & EGR errors

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    So I'm working on a 2010 Vauxhall Insignia 2.0 CDTi, I know it's not an Alfa but I'm on this forum anyway and it's pretty much the same engine as the 2.0 JTDM, so I hope you don't mind me asking here. The VX forums are very quiet unfortunately. I bought the car for a £500 with a snapped...
  6. Alfa Romeo 156 1.9JTD 8V - Doesn't start

    Alfa 147, 156 & GT
    Hello! I am currently fixing this Alfa Romeo 156 JTD. The car has had a fuel filter, heating plugs, crankshaft/rpm sensor and timing belt replacement. The owner complained that the car when cold was hard to start and when hot the car wouldn't start at all. The engine cranks fine, so I'm not...
  7. Smelly Start when warm.....

    Alfa 147, 156 & GT
    Hi, This is my first post on this amazing site although I have used it many times to assist me with the tiresome ownership of an Alfa Romeo. GT in my case, 2004 JTS. I originally bought a bit of a dog although the service history did stack up. 75,000 miles OTC, backed up too. I have done and...
  8. 159 cold start problem

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    On cold sart engine will missfire, fart and one one occassion emit a foul smelling smoke/vapour that smelt like burning kerosene/paint. I live in an area where temp's can vary from zero to fourty degrees and the alfa has handled this for years with no issues. Car is 13 years old and done 176,000...
  9. Cold start problem

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Cold start problem 159/Brera Dear All, I have an Alfa Brera 2006 model With 2,2 JTS petrol engine. When I shall start the car after more than 6-8 hours ( or overnight) in the morning I very often have to push the starter button twice. On the second push the cars always start and runs perfectly...
  10. Cranks but random no start

    Alfa MiTo
    Hi all, I have a weird one here maybe someone has some suggestions that may help. OK I have bought a Mito 1.3 JTDM 2010 (59 plate) for my sons first car, perfect in every way and he loves it except one little issue. When starting it randomly does not start, the engine cranks but it does not...
  11. Air-Con slow leak. Where to start?!?!

    Alfa 147, 156 & GT
    Hi all, With the hot summer and pollen level at bonkers I decided to finally get my AirCon recharged. I’m normally ok with just the window open but thought after a couple of years with no cold AirCon I’ll get it done. I got it done and it held the cold air for a while. Anyway that lasted not...
  12. 164 24v wont start

    Alfa 164 & 166
    ok, 1995 164 3.0 24v, turns over but not starting, not even trying. tested the red stripe relay and the fuel pump relay next to it, and they are ok. any where else I should be checking? fuses relays etc thanks in advance
  13. Removing Cold Start from Giulia 2.0L Petrol

    Alfa Giulia
    Has anyone done this? Think some tuners can remove the function of pumping heat into Cat upon startup until warm. Have an aftermarket exhaust and happy with sound except on cold start when it sounds too much. Have you heard of any alfa tuners who have done this on Giulia or other models? Is...
  14. 147 Jtdm stall on cold start

    Alfa 147, 156 & GT
    Hi everyone, I've 'lost' my original account here, it's been a long time but I've been drawn back into the Alfa fold after a few years without. I've purchased a 147 Jtdm but now it's arrived, it seems to have a problem that I wasn't aware of... From dead cold, it'll crank, fire, idle for...
  15. 159 2.0 JTDM Lumpy Start

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    When I start the engine it's never smooth, it's as if the engine is loose (it isn't). It starts up straight away no prolonged turn over it just comes in with a thump, not smooth at all. The only time it seems to be OK is when it's hot from running and the external temp is also high. I've just...
  16. alfa 156 cf3 2.5 to 3.2 swap bad cold start

    Alfa 147, 156 & GT
    hello, Recently I have swapped 3.2 177kw engine into my 156 2.5 CF3 and i have trouble starting the car when cold. Takes about 3 5 second attempts to start. Next starts are fine. Once started runs great. Even lambda values look ok. Did this swap basing on some older thread in this forum...
  17. 2.0 Diesel - snapped cambelt now won't start

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    So I'm working on a 2010 Vauxhall Insignia 2.0 CDTi, I know it's not an Alfa but I'm on this forum anyway and it's mostly the same engine as the 2.0 JTDM, so I hope you don't mind me asking here. I bought the car for a £500 with a snapped cambelt. The car is on 140k miles. I've removed the...
  18. stop start unavailable, and engine light

    Alfa MiTo
    Hello All Having had a 147 for a few years, 10 years ago, i was aware of Alfa's lust for electrical power. So when starting my 2012 mito QV after work today and getting the engine warning symbol as well as start stop unavailable, my thoughts went to the battery, having owned my car from new, i...
  19. GT wont turn over and start

    Alfa 147, 156 & GT
    Hi team, My 4 cylinder 2006 GT was bunny hopping and I changed my Ev0 seals and now I have put everything back together and the car won't start. Everything works as per normal including all lights, fuel pump makes a sound, key turns but the car doesn't crank or the key doesn't turn all the way...
  20. HELP... Fuel pump not coming on - now car won't start

    Alfa GTV & 916 Spider
    hi all, i did some engine cleanup, didn't really touch any wiring or fuses, just removed the 2 plastic side panels in engine and cleaned them and surrounding areas. and then as part of my ongoing "fuel smell in cabin" investigation, i checked the fuel pump and reseated the blue fuel line, it was...
Top