Alfa Romeo Forum banner

lumpy

  1. 159 2.0 JTDM Lumpy Start

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    When I start the engine it's never smooth, it's as if the engine is loose (it isn't). It starts up straight away no prolonged turn over it just comes in with a thump, not smooth at all. The only time it seems to be OK is when it's hot from running and the external temp is also high. I've just...
  2. 2.4jtdm lumpy and stalls

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Hello alfaowners, My 2.4jdtm 200hp from 2006 with has developed some odd problems. Did a 20 mile journey and at the end of it problems started. When driving, i switched 3rd gear and the engine stuttered, seemed like not all pistons were firing, shaking a bit. Pulled over stopped and...
  3. Engine sometimes runs lumpy at start up

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    2.2 JTS This doesn't happen every time I start it. Upon starting, it runs very lumpy/unevenly and it is audibly not right. It doesn't last long, say 20-40 seconds then idles as normal. It even stalled out on one occasion with a message that there was no oil or pressure, I can't remember...
  4. lumpy engine JTDM

    Alfa 147, 156 & GT
    hi everyone i have got a 2005 JTDM 16v after about 15-20 mins running okay the engine starts to run a bit lumpy and gets slightly worse as time goes on this only happens under acceleration conditions once up to speed on a flatish surface it seems to be okay, i have an idea its a fueling problem...
  5. Rough running, lumpy idle

    Alfa GTA
    Hi all - trying to work through an issue on the GTA and thought I'd ask your opinions - It was running fine for a few hours of a 4 hour drive, the last few hours it got worse and worse. Kangarooing at low revs and hesitant with power cutting in and out. By the end it was really unhappy and...
  6. Lumpy unstable passenger footwell

    Alfa Giulia
    I have been visiting a few Alfa dealers to check out deals on a new Veloce and have discovered some huge discounts before June 30th.As a result, I've been in and out of a dozen showroom cars and I find it a bit disconcerting that where the LHD pedals would be there is a plastic cover under the...
  7. Black smoke and lumpy from cold start. 159 2.4 jtdm

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    I have a cloud of black smoke and lumpiness from a cold start. Once it warms up slightly it runs absolutely fine. I had a defective glow plug which I assumed was the problem so I changed them all but it didn't help. I then cleaned the egr valve but this didn't help either. I have also used an...
  8. Mito lumpy tick over.......

    Alfa MiTo
    A member of my family has a Mito 1.4 petrol, 59 plate I believe. It's a little lumpy on tick over, other than that it runs fine. We've cleaned all the intake system, changed one of the coil packs after one broke apart while we were testing them, and checked the plugs, they are all a nice light...
  9. 2.0ts starts but will not rev, very lumpy idle

    Alfa GTV & 916 Spider
    Hi guys New to this forum but need you help. I have just spent the last few months rebuilding engine from my 1999 Spider 916 2.0ts. It needed bottom end rebuild (new shells etc). Before it got noisy was running well. Now fully reassemble and back in car. Starts on the button but will not rev at...
  10. Lumpy cold pull 156 2.0 TS selespeed

    Alfa 147, 156 & GT
    I am a new Alfa owner (2005 156 2.0 TS Selespeed) and love this car, but 1 problem. It doesn't like pulling away from cold even with City off. Doesn't jump about for long, about 50 yards, and then its fine. Any suggestions please?
  11. Lumpy idle after cam belt change? CF3

    Alfa GTV & 916 Spider
    My V6 idled perfectly before I had the cam belts changed recently. Now it's chugging like a damn tractor! Timing has been confirmed as o.k and runs fine throughout the rest of the Rev range. I cleaned the MAF when I changed the air filter recently after the idle problem started. Also tried...
  12. Brera running lumpy

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Noticed in the past couple weeks that my Brera has became lumpy when driving at low revs and is stuttering on start up. I've all ready tried cleaning the EGR and replacing air filter and there is a slight difference however the stuttering on starting the engine is still there. I have heard that...
  13. 156 2,4 10v JTD lumpy running 1500-2000rpm?

    Alfa 147, 156 & GT
    Have had a problem over the last couple of weeks that I first thought was a tyre balance problem because it happened between around 45 - 50 mph when I felt a real 'shake'. However after a series of balancing and wheel swapping I realised it was an engine problem. Any idea of what the problem and...
  14. lumpy steering

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Hi, Ive noticed when on full lock sometimes as I pull away from standing it feels like I've driven over a pot hole. It only happens from cold, I have power flex bushes I suspect its a drive shaft joint issue. Just wondered if anyone else has noticed a similar thing. Rich
  15. Lumpy idle 3.0 Sporttronic

    Alfa 164 & 166
    Hi, I need some advice regarding my Sporttronic which has a low and lumpy idle when warm, doesn't pull clean from low rpm. I just doesn't feel right. When the car is started from cold it has a lovely steady idle at around 900 rpm and when giving it the boot it pulls clean without any hesitation...
  16. Lumpy 159

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Started up 2.4jtdm this eve after being parked up for a few hours.... Didn't go straight off key ( button) turned over for 5 secs then fired up, idled rough, and tachometer slightly jumpy. Only had car 5 days, hope I haven't bought a headache!!!! Car has been driven to Devon and back from brum...
  17. Lumpy Idle, MIL and no ECU connection

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Hello fellow Alfisti, I experienced something horrifying today. On my journey back home yesterday evening the engine started to make issues in idle. And shortly after it the MIL came on with a definitive lumpy idle but almost no problems on higher revs. At home I wanted to read out the ECU...
  18. Alfa GT black line jtd running lumpy

    Alfa 147, 156 & GT
    Was in the car yesterday when I noticed the car almost stalling, thought I'd put it into 5th instead of 3rd but no was in 3rd dropped it down to 2nd and there was still no power? Managed to get it home just wondering if anyone else has had this? The engine is about 1500 miles off its next major...
  19. Really lumpy tickover and harder to start when warm

    Alfa GTV & 916 Spider
    Hey guys, I've searched for results but I want to get some more opinions before I buy anything. About a month ago I noticed that the tickover was really lumpy when the car warmed up. It was also more difficult to start, say 10 seconds before it catches. It always used to start immediately...
  20. Alfa brera 2.4jtdm lumpy idle when warm

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Hi can anyone help me solve my problem i have when my brera gets warm it idles very rough in hunts up and down and shakes the car it seems to drive fine once moving just plays up when its hot when its cold or run for a little while its fine has anyone any ideas please thanks
Top