Alfa Romeo Forum banner

engage

  1. AC (airconditioning) compressor won't engage

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Hi. Finally some good weather here and found out the AC isn't working. As I have no idea when it was last serviced I got it re-gassed and pressure/vacuum tested to rule it out. All good. Still no hot air. Checked and tested fuse F19 and the relay, swopped them with others just to be sure, they...
  2. Not able to engage reverse

    Alfa Giulia
    Hello! Drove my Giulia 2,0 AT8 home from work last week. When stoping and trying to reverse in to the parking lot nothing happened. The gearbox went to N instead of R. The reverse camera didn't function either. The screen went black. The screen in the cluster told me that I didn't have any gear...
  3. 147 2.0 selespeed,engage stays 'N',calibration ends "cannot engage 1st to 2nd gear"

    Alfa 147, 156 & GT
    147 2.0 selespeed,engage stays 'N',calibration ends "cannot engage 1st to 2nd gear" Hello, my mechanic did a sealing job over entire engine on my 230tkm 147 2.0 TS selespeed. 1. Apart from belt pulleys he also sealed gearbox (actuator and gearbox were out of the car). 2. He mentioned that...
  4. Unable to Engage 1st Gear

    Alfa GTA
    Hoping someone can offer some advice before I start making phone calls tomorrow morning. I started the car about half an hour ago and when I tried to engage 1st gear the clutch went pretty much to the floor before I could feel any resistance. There just wasn't enough to enable me to get into...
  5. GTV 3.0 6speed gbox, difficult to engage 5th gear

    Alfa GTV & 916 Spider
    Hi all, I have this small issue with my V6’s 6speed gbox. It’s a bit hard to engage the 5th gear. Specifically going from 4th to 5th sometimes it needs 2-3 tries in order to be able to engage it. I have replaced the complete clutch set recently and I thought that could sort it out but it...
  6. Hard to engage first gear when cold (147 GTA)

    Alfa 147, 156 & GT
    From a cold start it's very difficult to engage first gear and second it's much easier. It's not perfect when it's warm either tbh. I never force it as that's probably likely to cause more damage in the long run. I find that if I put it into reverse, it then goes into first gear. I've even...
  7. Selespeed fails to engage odd gears

    Alfa 147, 156 & GT
    OK, it's my 10th day with my Alfa and it's definitely the most special thing I have driven so far. But here's an "Alfa soul" thing I presume. :) I searched the forum with "Selespeed odd gears" and "Selespeed even gears" but mostly found those problems in addition to dropping to neutral and/or...
  8. New clutch does not engage

    Alfa 147, 156 & GT
    Hi can somebody help on an issue with my GT 1.9 JTD 2005. I am in rural Ireland so unfortunately am limited with AR Specialist garages, my GT is currently in my local garage getting a new clutch and slave cylinder fitted. Its all gone in fine and they have bled the clutch, however its not...
  9. 1st gear won't engage. Garage replace flywheel

    Alfa Giulietta
    I took the car in for because it was not engaging 1st from neutral after a short stop. Its the typical problem. Gets ¾ of the way and you have to take the clutch out a way and it engages. Alfa Benfield in newcastle flushed the box and said they had fixed it (ha ha). I took it back a second...
  10. 159 can't engage gear

    Alfa 159, Brera & 946 Spider
    Hi all, I jus changed my selespeed pump n brake switch 2 days ago and all is fine. Then today while I was slowing down at traffic light the gear suddenly dropped to neutral n I couldn't engage any gear at all. and check gearbox message appeared. I tried to restart car n still same. Can't...
  11. Selespeed Cutch Changed now Gears won't engage. HELP!!!

    Alfa 147, 156 & GT
    I have recently bought and changed my clutch kit after released bearing siezed. I removed gearbox by lowering subframe so I did not need to remove the actuator. I reassebmled everything and set about configuring the clutch. I put the car multiecuscan and most parameters seem to be ok. Pump is...
  12. It goes click when hot but the starter motor doesn't engage.

    The Classic Alfa Romeos
    Yep :( New battery this morning which I thought would solve it but no:( Fine when cold but erratically when hot, turn the key, click from under the bonnet then nothing. Seems to be curable but putting the car in third & rocking the car:confused: Sticky starter motor? Any ideas? Cheers,
  13. Hard to engage gear Alfa 147 JTD

    Alfa 147, 156 & GT
    Hi mates, a bit of a problem, need help :( My car is 147 JTD 115hp 8v I will try to explain as detail as possible. Couple a weeks ago i notice that i cannot engage in 1st and reverse gear.. Next day all were fine. Problem came back sine 2-3 days ago. A real struggle to put in 1 st gear, going...
  14. 156 Selespeed won't engage (sometimes)

    Alfa 147, 156 & GT
    Hi my 2004 156 Selespeed has an intermittent problem. When I stop the car and leave it for about an hour the gears won't engage. I also notice that the pump does not run when I open the door on these occasions. If I lift the bonnet a hit the plastic cover of the engine management ecu all is good...
  15. Selespeed won't engage gears 2,4 and 6 intermittently

    Alfa 147, 156 & GT
    Hi I would like to consult the professionals here. My Selespeed won't engage all even numbered gears and reverse gears occasionally. If I double click the steering shift pedals it shifts very nicely to 1,3 and 5. My workshop had already replaced the Selespeed clutch position sensor and the brake...
  16. 147 selespeed hesitant clutch engage

    Alfa 147, 156 & GT
    cold engine start engage gear and let the clutch out slowly it tends to engage disengage or even studder ,is it the clutch gap to big or what else could it be? I havent put alfadiag on it yet.
  17. Sudden spongy clutch pedal-tough to engage first or reverse

    The Classic Alfa Romeos
    I don't drive my Spider that often but took it out for a blast last Sunday, in the week and again this morning. The clutch pedal feels spongy and it's hard to selct first or reverse with the engine running:( All other gears are as sweet as and I can pull off in second or utilise the new...
  18. Selespeed Gears Won't Engage...?

    Alfa 147, 156 & GT
    Evening all :) I purchased a 51 plate 147 T Spark Selespeed two weeks ago, 1 lady owner 70k on the clock with good service history excellent condition full electrics heated red leather seats blah blah blah. I paid £1650 which I think was a good price age and condition taken into consideration...
  19. Sudden spongy clutch pedal-tough to engage first or reverse

    The Classic Alfa Romeos
    I don't drive my Spider that often but took it out for a blast on Sunday and again this morning. The clutch pedal feels spongy and it's hard to selct first or reverse with the engine running. All other grear are as sweet as and I can pull off in second or utilise the new fangled stop start...
  20. 2001 Alfa 156 hesitates to engage after long trip

    Alfa 147, 156 & GT
    I need some information before I take my car in for service. My car started hesitating to engage in first gear and some times second gear after a long trip. The selespeed is full and it starts off good in the morning. After the car has been running for hours throughout the day and I park it for...
Top