Bought a tuning box. - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Tuning & Upgrades Discuss performance enhancements for your Alfa Romeo

 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 8 Old 20-08-11 Thread Starter
Status: Enjoying 159 :)
AO Member
 
gangerlv's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: United Kingdom
County: Nottinghamshire
Posts: 855
Bought a tuning box.

Just bought a tuning box from ebay 60quid. Decided against remap - probably will be selling her soon. But tuning boxes can be sold on ebay. Aparently they are intercepting injector opening time and injection pressure. Want to try bench test to see how it works and what kind of voltage adjustements it does. And main thing - does it really use microchip to calculate or by switching dip switches changes preset values on different outputs.
gangerlv is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
(Post Link) post #2 of 8 Old 24-08-11 Thread Starter
Status: Enjoying 159 :)
AO Member
 
gangerlv's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: United Kingdom
County: Nottinghamshire
Posts: 855
Received the box today. Opened it and - it can't be dismantled... Box is full of silicone of some sort. Does anyone know what voltage is going trough to fuel rail.
gangerlv is offline  
Status: DEFCON5
AO Gold Member
 
1of1's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sao Tome and Principe
County: Principe
Posts: 11,604
Fair play for having a tinker, but I thought these things just fooled the ECU?
1of1 is offline  
(Post Link) post #4 of 8 Old 24-08-11 Thread Starter
Status: Enjoying 159 :)
AO Member
 
gangerlv's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: United Kingdom
County: Nottinghamshire
Posts: 855
Yes they do, but i want to know how and by how much voltage changes.
gangerlv is offline  
(Post Link) post #5 of 8 Old 25-08-11 Thread Starter
Status: Enjoying 159 :)
AO Member
 
gangerlv's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: United Kingdom
County: Nottinghamshire
Posts: 855
Update.
Turned the knob to 75% and it has ransformed the car - wheelspining in second gear. Its amazing. Need just find cheap rolling road and tes with and without a chip.
Will connect FES and check boost on acceleration.
gangerlv is offline  
Status: a good shot of nitrous will sort that!
AO Silver Member
 
jbsmith1's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: United Kingdom
County: Essex
Posts: 1,968
Quote:
Originally Posted by gangerlv View Post
Update.
Turned the knob to 75% and it has ransformed the car - wheelspining in second gear. Its amazing. Need just find cheap rolling road and tes with and without a chip.
Will connect FES and check boost on acceleration.
the rail pressure sensor value is lowered through a simple op-amp circuit so the ecu thinks its lower than it is, result is you get higher injection pressure, very crude.
I used a basic tuning box for running with my nitrous kit in the old days.

It only needed to lower i/p vrs o/p by 100-200mV iirc, I did log it somewhere.
Op amp is probably something like this:
http://www.datasheetcatalog.org/data...hip/21733d.pdf

hth
jbsmith1 is offline  
Status: Smitten with the Busso
AO Silver Member
 
Alfadisiac's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: United Kingdom
County: Wrexham
Posts: 1,286
Garage
i have the ''Italian box'' from eBay
all i know is it makes the ECU think the rail pressure is low, therefore the ECU tells the high pressure pump to up the pressure, or something along them lines.

only problem im having is that my engine stalls really easily. whether hot or cold it constantly stalls!
apart from that, you can feel the difference in the engine, feels much more lively in the higher rev range when without the box it starts to die.

iv disconnected the box now as it is p***ing the fuel away and staling.

saving my pennies for a remap and DPF removal now

Alfas don't break down..... They stop to be admired

Alfas don't leak oil.... They are marking their territory
Alfadisiac is offline  
(Post Link) post #8 of 8 Old 31-08-11 Thread Starter
Status: Enjoying 159 :)
AO Member
 
gangerlv's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: United Kingdom
County: Nottinghamshire
Posts: 855
I dont have any problems with mine. knob has been adjusted to 75% - dont dare to go any higher yet.
gangerlv is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Tuning & Upgrades

Tags
bought , box , tuning

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Giulietta QV (and not only) Tuning Guide Vulgi Tuning & Upgrades 146 04-04-18 18:31
Remap Or Tuning Box?...... Reedy147 Tuning & Upgrades 53 07-06-11 19:22
P-Tronic Tuning Box Sesonic Tuning & Upgrades 13 26-02-10 17:06
MCSF after fitting tuning box davek9 Alfa 147, 156 & GT 17 23-09-09 09:00

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome