Home made Remap - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Tuning & Upgrades Discuss performance enhancements for your Alfa Romeo

 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 24 Old 09-06-09 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Portugues's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Portugal
County: Porto
Posts: 152

Member car:

AR GTV 2.0 V6 TB

Home made Remap

I have heard that its possible to get the remap program, buy the chip the program it at home...I know that some Fiat Coupe owners have done it...Does any one know any more info that can help me...

Does any one know what chip the alfa gtv uses?
Portugues is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Status: ready4vacations
AO Platinum Member
 
THROTTLEMAN's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Portugal
County: Porto
Posts: 31,304

Member car:

Alfa 159 QV

Depending one what ecu it uses, some old engines are "chipped" instead of being remaped.
What is done is to have the epron chip taken out and replaced by other, with different maps. But it's something that must be made with extremely careful.

Check Autodelta as they have solutions for this. Remember that only old engines are chipped. The more recent engines with different engine management are remaped. Your GTV V6 can be chipped.
THROTTLEMAN is offline  
(Post Link) post #3 of 24 Old 09-06-09 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Portugues's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Portugal
County: Porto
Posts: 152

Member car:

AR GTV 2.0 V6 TB

When said remap I probably should say chipped...that what I'm thinking of doing...I have a friend that can maybe get the program and I could maybe program it because I work in electronics...Just not well informed in what kind of chip the car uses and If I even have the right programmer...thats what I'm trying to find out
Portugues is offline  
Status: if it works, take it apart to finde out why
AO Silver Member
 
GTV-TB's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Sweden
County: Skåne
Posts: 1,164

Member car:

GTV-TB

The TB have two ECU's

motronic ML4.1 - chip: Dil28 27C256 (fuel)
EZ 212 - chip: Dil28 87C257 (ignition)

You need tuned file's to "burn" into the chip's (hard to get), and tools to do this.
Best option is to purchase a ready made chip.

Places to buy from:

Squadra Tuning, Digital Perfromance for Alfa Romeo
Autodelta Shop

GTV-TB is offline  
Status: ready4vacations
AO Platinum Member
 
THROTTLEMAN's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Portugal
County: Porto
Posts: 31,304

Member car:

Alfa 159 QV

Forget about work yourself the maps!! It's not that simple!

Get the chip from Autodelta or Squadra, as GTV-TB said.
THROTTLEMAN is offline  
(Post Link) post #6 of 24 Old 09-06-09 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Portugues's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Portugal
County: Porto
Posts: 152

Member car:

AR GTV 2.0 V6 TB

Yes I know that its hard to get...But if I could get it I could chippe my car for more a less 10€ and a Super bock...

And Just confirmed that the chip the car uses I can program then here no problem...Just need The program it self...
Portugues is offline  
Status: ready4vacations
AO Platinum Member
 
THROTTLEMAN's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Portugal
County: Porto
Posts: 31,304

Member car:

Alfa 159 QV

If you really lke your motor, don't do it.

Good luck.
THROTTLEMAN is offline  
Status: if it works, take it apart to finde out why
AO Silver Member
 
GTV-TB's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Sweden
County: Skåne
Posts: 1,164

Member car:

GTV-TB

I have tested some of the files, HP and torque were there,
but they all had problems with over boost protection.
Managed all that often trigger it with a boost spike
(maybe my driving), fuel is switched off and it feels like
you have to collide with something, and a really dull thing
is that ECU seems to set a "dangerous" flag on the trottle position
where the spike arose and this flag is not reset until the engine
has been switched off, this means that you can not use the entire
trottle register without the boost protection triggers even if
you are not under boost.
(lots of kangaroo'ing befor engin have bin switched off)

After one week I was realy tired of those chips and did go back to OE.

The most sensible is probably using a known chip such as Squadras or to use the Dawes Device to increase the charging pressure when the OE chip seems to be flexible enough to handle a higher base boost.

Also if you run a chip of more or less unknown origin, you should use a wideband lamda so you can keep an eye on that the engine not runs lean, with burned valves and similar as results.

Good luck.
GTV-TB is offline  
Darren156
Status: - Update
Guest
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by Portugues View Post
When said remap I probably should say chipped...that what I'm thinking of doing...I have a friend that can maybe get the program and I could maybe program it because I work in electronics...Just not well informed in what kind of chip the car uses and If I even have the right programmer...thats what I'm trying to find out
That's like saying 'I'm not paying for the clothes that I bought until you give me back my fur coat that I lent to Mrs Schultz.'
 
Status: Frickin Awesome!!!
AO Silver Member
 
Prof Peach's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: United Kingdom
County: Northumberland
Posts: 3,801

Member car:

RénoLaGünah

Quote:
Originally Posted by Darren156 View Post
That's like saying 'I'm not paying for the clothes that I bought until you give me back my fur coat that I lent to Mrs Schultz.'
Thats exactly almost what I was maybe sort of thinking..... I think!
Prof Peach is offline  
(Post Link) post #11 of 24 Old 10-06-09 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Portugues's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Portugal
County: Porto
Posts: 152

Member car:

AR GTV 2.0 V6 TB

GTV-TB where did you get does files?
Portugues is offline  
Status: Frickin Awesome!!!
AO Silver Member
 
Prof Peach's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: United Kingdom
County: Northumberland
Posts: 3,801

Member car:

RénoLaGünah

(Head in hands)....... sheesh!
Prof Peach is offline  
Status: ready4vacations
AO Platinum Member
 
THROTTLEMAN's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Portugal
County: Porto
Posts: 31,304

Member car:

Alfa 159 QV

Sheeeshhh twice...
THROTTLEMAN is offline  
Darren156
Status: - Update
Guest
 
Posts: n/a
Why are we 'Sheeshing'?
 
Status: Frickin Awesome!!!
AO Silver Member
 
Prof Peach's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: United Kingdom
County: Northumberland
Posts: 3,801

Member car:

RénoLaGünah

Actually.... it was more of a Jaheeeezuz.
Prof Peach is offline  
Status: ready4vacations
AO Platinum Member
 
THROTTLEMAN's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Portugal
County: Porto
Posts: 31,304

Member car:

Alfa 159 QV

THROTTLEMAN is offline  
Status: 1750TBIecusoftware.. done!.40+bhp
AO Silver Member
 
ALFA TUNER's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: United Kingdom
County: Merseyside
Posts: 3,480

Member car:

various Alfas

Quote:
Originally Posted by Portugues View Post
Yes I know that its hard to get...But if I could get it I could chippe my car for more a less 10€ and a Super bock...

And Just confirmed that the chip the car uses I can program then here no problem...Just need The program it self...
Plenty of blank 27c256 around but tell me where are you going to get a 87c257 from ?
ALFA TUNER is offline  
(Post Link) post #18 of 24 Old 10-06-09 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Portugues's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Portugal
County: Porto
Posts: 152

Member car:

AR GTV 2.0 V6 TB

Your right ALFA TUNER...finding it hard to get!
Portugues is offline  
Status: if it works, take it apart to finde out why
AO Silver Member
 
GTV-TB's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Sweden
County: Skåne
Posts: 1,164

Member car:

GTV-TB

Just to tease ALFA TUNER.

M87C257-15F6 - UV latched Eprom 32Kx8 DIL28 - www.chip-service.de

Not to entice Portugues to do it.

GTV-TB is offline  
Status: 1750TBIecusoftware.. done!.40+bhp
AO Silver Member
 
ALFA TUNER's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: United Kingdom
County: Merseyside
Posts: 3,480

Member car:

various Alfas

Quote:
Originally Posted by GTV-TB View Post
Just to tease ALFA TUNER.

M87C257-15F6 - UV latched Eprom 32Kx8 DIL28 - www.chip-service.de

Not to entice Portugues to do it.

Got plenty thanks,not for sale blank though

The emphasis was in the price mate.
ALFA TUNER is offline  
(Post Link) post #21 of 24 Old 11-06-09 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Portugues's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Portugal
County: Porto
Posts: 152

Member car:

AR GTV 2.0 V6 TB

doesn't really mater if its blank or not...It a erasable
Portugues is offline  
Status: 1750TBIecusoftware.. done!.40+bhp
AO Silver Member
 
ALFA TUNER's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: United Kingdom
County: Merseyside
Posts: 3,480

Member car:

various Alfas

Quote:
Originally Posted by Portugues View Post
doesn't really mater if its blank or not...It a erasable
No kidding!!!!!!!
ALFA TUNER is offline  
Status: if it works, take it apart to finde out why
AO Silver Member
 
GTV-TB's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Sweden
County: Skåne
Posts: 1,164

Member car:

GTV-TB

Expensive to buy a pre-program chip only to delete it and then program it with something unknown.
GTV-TB is offline  
Status: in UK, but w/o the GTV...
AO Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Sweden
County: -
Posts: 66

Member car:

Alfa GTV 2.0 TS

Quote:
Originally Posted by GTV-TB View Post
The TB have two ECU's

motronic ML4.1 - chip: Dil28 27C256 (fuel)
EZ 212 - chip: Dil28 87C257 (ignition)

You need tuned file's to "burn" into the chip's (hard to get), and tools to do this.
Best option is to purchase a ready made chip.

Places to buy from:

Squadra Tuning, Digital Perfromance for Alfa Romeo
Autodelta Shop

Bringing up a really old thread here, but it's a good one!

An EPROM programmer like this one would work, right?
http://www.ebay.com/itm/PCB5-0E-Univ...item2a27aecd8d
Provided that I use the right kind of blank chips
Freelancer is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Tuning & Upgrades

Tags
home , made , remap

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome