156 2.4 JTD turbo noise & power loss - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 2 Old 02-01-15 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: United Kingdom
County: -
Posts: 14

Member car:

156

156 2.4 JTD turbo noise & power loss

Hi all,

My 156 started making a new noise from every cold start a few months ago. Best way to describe it is somewhere between a whooshing noise and a distant police siren, not audible at idle but increasing in pitch with turbo speed. This got louder over time. It is accompanied by a lack of power at over 2.5-3k revs, but this seems intermittent and at (rare) times the car does appear to have full power. It is a 2003 156 2.4 JTD 10v 150bhp.

Only fault code showing is the common P0235, but the car has shown this code ever since I bought it a couple of years ago. The car has *occasionally* displayed a more dramatic lack of power over 3k rpm and accompanying temporary flash of the check engine light ever since I bought it, which I have never investigated other than to read fault codes. Whether this is related to the noise described above I don't know, although it has become significantly more common in the last few months. Engine runs perfectly otherwise although fuel economy is notably less good than it used to be.

I have read through previous threads regarding P0235 but none seem to mention the loud whooshing noise my car is displaying. So any input or heads-up before I start taking the turbo, EGR or MAP sensor to bits would be much appreciated. I wondered if it be as simple as a holed boost pipe, but this seems at odds with it sometimes appearing to run correctly.

Thanks,
Toby
tobyunna is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Status: -
Club Member
Membro Premio
 
Hugh Myles's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Sligo, Ireland.
Posts: 1,539
Check all turbo hoses first.
Hugh Myles is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Engines (TS, JTS, JTD & V6)

Tags
156 , jtd , loss , noise , power , turbo

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome