Contaminated Oil - Turbo Shot! - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 3 Old 23-04-13 Thread Starter
Status: HID - MoT Pass!
AO Silver Member
 
TOX1C's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Salisbury
County: Wiltshire
Posts: 4,762
Cry Like A Baby Contaminated Oil - Turbo Shot!

The second turbo (20v 156) failed after just 10 miles. The diagnosis is contaminated oil - but there was oil present. The garage (no names) changed the oil and filter when changing the turbo; I'm now in a state whether to try another one (huge leap of faith) or do the unthinkable and re-cycle the car.

Assuming the oil and filter was changed, what else can be done to ensure the oil is not contaminated? The feed pipe was not changed BTW. Interestingly the original turbo failed 10 miles or so after the rockers were replaced following the cam belt jumping or being pushed by a failed aux belt.

I have heard that carbon in the oil can be a cause, but with fresh oil and filter??

Any ideas?

Brilliant Blue 156 GTA SportWagon

2011 Ghiaccio Bianco 159 2.0 ltr JTDm Lusso SportWagon
TOX1C is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
kevjtd
Status: - Update
Guest
 
Posts: n/a
broken rockers, failed turbos, best guess is there is debris in the oil feed pipe.
 
Status: [URL
AO Silver Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: United Kingdom
County: Wrexham
Posts: 1,758
yep sounds reasonable to be some sort of blockage?
id want to remove feed pipe from blck and see oil flowing out with cranking, then a pressure gauge in block maybe also?
in the feed pipe connection in the block there should be a fine mesh filter, if your not renewing it you want to remove and carb clean/ultrasonic clean the filter and pipe thoroughly and the same for the drain pipe to sump.
was it a garage that fitted the new turbo? most will want to confirm oil flow as they will have to warrant turbo.
the diagnosis contaminated oil?
what is contamination high diesel contant?high soot content?
I cant see contaminated oil killing a turbo in just 10miles?
has turbo been inspected? what has failed broken shaft/worn shaft ,worn bearing etc?
I did turbo swap but it was before old one failed as such so I had no fear of blockages but checked anyway.
this was mine after I did an oil flush to start before removing the old turbo , oil drained turbo removed and renewed oil and filter with new oil(asda cheap but correct spec and fully synthetic)
then I disconnected injectors to save it firing up and cranked over to confirm oil flowing from block, you can still make out a bit of crap in the oil as it runs down block.
turbo refitting march 2012 017 - YouTube
when this eventually came clean(only cranked for second or 2 at a time )I carried on and fitted turbo
I had already primed the turbo bearing with oiland pre filled the clean and free flowing feed pipe and banjo
this is screen in feed banjo(you can see how fine mesh is zoom pic )
http://img823.imageshack.us/img823/9...arch2012un.jpg
http://img41.imageshack.us/img41/791...arch201203.jpg

Attachment 167562
Attachment 167563
then turbo fitted and cranked again to see oil dripping from drain flange
then drain pipe fitted
oil refilled to correct level
then vnt vac hose disconnected(to give min spool low boost)
injectors reconnected and fired up to idle
left to idle to test for leaks etc
test drove with vnt hose still disconnected
vnt reconnected and driven gently for 50-100 miles to let turbo bed in(keeping foot off to keep boost low/mid as I could watch on boost gauge)
then when happy all o.k and normal given the beans
after a few thousand miles I drained cheap oil out and replaced with new filter again
ps im not a mechanic might not be the correct way to do it?

Last edited by sussexa; 21-03-14 at 17:50.
sussexa is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Engines (TS, JTS, JTD & V6)

Tags
contaminated , oil , shot , turbo

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome