Strange noise when cold on start up. - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 9 Old 20-09-10 Thread Starter
Status: GTA facelift + engine rebuild. In progress
Club Member
Membro Premio
 
Joss's Avatar
 
Club Member Number: 1014
Join Date: Sep 2005
Location: United Kingdom
County: Dorset
Posts: 19,115
Garage
Strange noise when cold on start up.

Having owned my Mjet 16valver for over 2 years now the only thing I've not been able to trace is a funny noise on start up. It only happens in the winter and only when its been left overnight. Its almost like a marble in cup rattling mixed with a sqeaky belt for a couple of seconds before slowly disappearing to nothing.

I've changed everything over the years but haven't seemed to be able to find it. So far I've rulled out as I've changed it all with no change:

Cambelt
tensioners etc
auxbelt and all tensioners/idlers
The dual mass flywheel
waterpump

All I have left is the aircon unit or the diesel pump. Its really weird that it only happens when its been cold. You can gauge temperature of teh night before by how loud it is. The colder the noisier. So any suggestions on what the problem could be as its beginning to get colder in the evenings again and the noise has begun to return would be awesome.

BMW E12 M535i, JC racing diff, Gaz coilover, Powerflex.
Alfa 156 GTA, Q2, Super sprint, CF2, EQ, KW coilovers, Eibach rollbars, Powerflex.
GitList Member but not as high as Keithy! No Gibbo....I don't need a haircut AO Troublemaker! You have been warned
Joss is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
(Post Link) post #2 of 9 Old 06-10-10 Thread Starter
Status: GTA facelift + engine rebuild. In progress
Club Member
Membro Premio
 
Joss's Avatar
 
Club Member Number: 1014
Join Date: Sep 2005
Location: United Kingdom
County: Dorset
Posts: 19,115
Garage
And Bump
Joss is offline  
Status: -
AO Silver Member
 
.:ian:.'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: United Kingdom
County: Hampshire
Posts: 1,574

Member car:

GTV twinspark

Alternator? Cold makes starting harder and the battery has less oomph, causing more initial load on the alternator. That would definitely make the alt belt squeal, not sure where the other noise though..
.:ian:. is offline  
Status: turbo powwa
AO Silver Member
 
celadon's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: United Kingdom
County: Kent
Posts: 5,699
I'd go for summink in the aircon ,

But thats only my opinion
celadon is offline  
(Post Link) post #5 of 9 Old 11-10-10 Thread Starter
Status: GTA facelift + engine rebuild. In progress
Club Member
Membro Premio
 
Joss's Avatar
 
Club Member Number: 1014
Join Date: Sep 2005
Location: United Kingdom
County: Dorset
Posts: 19,115
Garage
nope, its had a genuine alternator on it in the last 2 years. Did think the aircon but can't be sure
Joss is offline  
Status: None the wiser
AO Member
 
REDGAZ's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: United Kingdom
County: West Midlands
Posts: 822
Quote:
Originally Posted by Joss View Post
Having owned my Mjet 16valver for over 2 years now the only thing I've not been able to trace is a funny noise on start up. It only happens in the winter and only when its been left overnight. Its almost like a marble in cup rattling mixed with a sqeaky belt for a couple of seconds before slowly disappearing to nothing.

I've changed everything over the years but haven't seemed to be able to find it. So far I've rulled out as I've changed it all with no change:

Cambelt
tensioners etc
auxbelt and all tensioners/idlers
The dual mass flywheel
waterpump

All I have left is the aircon unit or the diesel pump. Its really weird that it only happens when its been cold. You can gauge temperature of teh night before by how loud it is. The colder the noisier. So any suggestions on what the problem could be as its beginning to get colder in the evenings again and the noise has begun to return would be awesome.
Cats can lead you a merry dance noise wise, particularly the front one on V6's
Noisey on cold start up, can sound like a sticking hydraulic valve or sometimes like an exhaust blow. Noise goes after about two mins ticking over.
REDGAZ is offline  
Status: zzzzzzzz
AO Platinum Member
 
symon's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: United Kingdom
County: Oxfordshire
Posts: 37,096
Could be the clutch on the aircon compressor.

The aircon will be off and the clutch disengaged no matter what the control panel is set to if it is below a certain ambient temperature. (5 or 6ºC IIRC)
symon is offline  
Status: -
AO Member
 
GavinH's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Ireland
County: Sligo
Posts: 509

Member car:

156 V6, GTV V6

Starter motor? Mine used to make a strange noise on start-up. Apparently it is common for the mechanism to stick. But it was a brief noise, rather than slowly dying away as you describe..
GavinH is offline  
Status: 5 pots do it better. ;)
Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Location: United Kingdom
County: Powys
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by Joss View Post
Having owned my Mjet 16valver for over 2 years now the only thing I've not been able to trace is a funny noise on start up. It only happens in the winter and only when its been left overnight. Its almost like a marble in cup rattling mixed with a sqeaky belt for a couple of seconds before slowly disappearing to nothing.

I've changed everything over the years but haven't seemed to be able to find it. So far I've rulled out as I've changed it all with no change:

Cambelt
tensioners etc
auxbelt and all tensioners/idlers
The dual mass flywheel
waterpump

All I have left is the aircon unit or the diesel pump. Its really weird that it only happens when its been cold. You can gauge temperature of teh night before by how loud it is. The colder the noisier. So any suggestions on what the problem could be as its beginning to get colder in the evenings again and the noise has begun to return would be awesome.
I don't yet own an alfa.. so this will prob be totally useless to you, but the power steering pump on my audi makes a strange sounds in the winter. Prob no help to you at all.. but just my 2p worth.
Gazz is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Engines (TS, JTS, JTD & V6)

Tags
cold , noise , start , strange

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
V6 Cold start tapping noise.... super164 Alfa 147, 156 & GT 10 31-08-09 17:29
147 strange noise on start up. tobex Alfa 147, 156 & GT 8 22-02-08 18:57
Strange Noise When Cold ????? richiebadboy Alfa 147, 156 & GT 2 20-02-08 23:08
Alfa V6 24V engine cold start ticking noise Tekijä Engines (TS, JTS, JTD & V6) 2 10-09-07 10:01

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome