Changed my TS belts. Question on tension. - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 4 Old 27-07-10 Thread Starter
pkr
Status: Planning the next project ...
AO Silver Member
 
Join Date: May 2007
Location: United Kingdom
County: Bedfordshire
Posts: 4,622
Changed my TS belts. Question on tension.

I've just changed the belts and variator on my TS.

At the end, the tensioner was pointing to the indicator, everything torqued up correctly and pressing on either side of the crank pulley indicated that the tension was even. Turned the engine over by hand a few times and everything still ok.

Fired it up briefly and noted the tensioner doing it's job with the pointer moving slightly but still averaging out around the indicator.

But, on shutting down, the tensioner points above the indicator and the belt has more tension on the inlet cam side than the exhaust cam side at the crank pulley.

On starting it again, the pointer is good ( averaging around the indicator ).

I've just checked it again after having been away for a few days leaving the car idle, and the tensioner is correct, pointing straight at the reference hole. On starting and stopping, the tensioner is again indicating higher tension on the inlet side.

I'm guessing that this is normal and a result of the state of the engine on shutdown with one cylinder compressing but not enough to pull the cams back the wrong way. After a while the compression leaks away and the tensioner comes back to normal.

Am I correct and this is absolutely normal behavior?

Thanks.
pkr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Status: Hey Joe...
AO Gold Member
 
iainfm's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: United Kingdom
County: Perth and Kinross
Posts: 6,274

Member car:

Jaaaaag

It's normal, depending on where the engine settles.

If the pointer is at the indicator when it's running all is well.
iainfm is offline  
(Post Link) post #3 of 4 Old 27-07-10 Thread Starter
pkr
Status: Planning the next project ...
AO Silver Member
 
Join Date: May 2007
Location: United Kingdom
County: Bedfordshire
Posts: 4,622
Thanks. I'm now reassured!
pkr is offline  
Status: zzzzzzzz
AO Platinum Member
 
symon's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: United Kingdom
County: Oxfordshire
Posts: 37,079
This is a question I asked when I did my belt.

I had done a few TS belts before and not noticed it doing it.
symon is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Engines (TS, JTS, JTD & V6)

Tags
belts , changed , question , tension

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome