Help please! My 2.4 JTD won't start. - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 4 Old 23-12-09 Thread Starter
Status: -
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3
Crazed Help please! My 2.4 JTD won't start.

I have owned a 2001 156 2.4 JTD Sportwagon for the last 18 months, and whilst various bits of trim have fallen off, and (non-essential) electrics have packed up, it has never failed to start or given any sign that it wouldn't... She has always got me/my better half to where we have needed to go in usual Alfa style.

After a couple of days of sitting on the drive whilst temperatures dropped and snow fell (not sure if the sub zero temperatures are relevant or not), it failed to start this morning.

The weather report said it had got down to -4 Deg, but everything appeared OK when I got in... normal lights came on on the dash, engine turned over with appropriate gusto, but didn't fire once. Tried again at lunch when temperatures had risen to above zero, but no joy then or again after work.

My initial thoughts were along the lines glow plugs not getting power, or fuel issues, but I couldn't see any obvious place to poke a meter to see if there was power, or ways to check for fuel pressure.

Can anyone please give direction on a pragmatic way to isolate the problem?

Many thanks.
plasticpig is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Status: -
AO Gold Member
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7,179
With enough cranking, it will eventually fire up - even without glow plugs, so your problem may lie elsewhere, perhaps with your fuel cut off switch or too much water in the diesel mixed with a bit of waxing.
cj romeo is offline  
(Post Link) post #3 of 4 Old 24-12-09 Thread Starter
Status: -
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3
Many thanks CJ.

The cut off switch I can check - any ideas on waxing.... other than waiting for summer!
plasticpig is offline  
(Post Link) post #4 of 4 Old 24-12-09 Thread Starter
Status: -
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3
Took off the air intake pipe and with a little 'Easy start' she fired straight away and carried on running.....

Rules out fuel cut off switch I guess, but I'm basically none the wiser! Will have to see if I have issues next time from starting from cold, and keep a can of Easy Start and a 7mm socket in the car.

Merry Christmas.
plasticpig is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Engines (TS, JTS, JTD & V6)

Tags
jtd , start

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My 2.4 JTD mods, Just for the record... PETR0LHEAD Alfa 147, 156 & GT 24 23-05-09 21:59
Fuel shut off button, how to reset? 156 2.4 jtd wont start after flat battery? scooby_si Alfa 147, 156 & GT 6 11-04-09 00:35
JTD 2.4......Non Start.....HELP AlfaLincs Alfa 147, 156 & GT 7 08-06-08 11:25
Cambelt change guide 2.4 JTD 10v gurj001 Alfa 147, 156 & GT 9 21-05-08 09:24
Alfa GT JTD Flat Battery will not jump start. Austinbyrne Alfa 147, 156 & GT 4 03-12-07 15:46

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome