Idle and cutting our problem, help!! - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 12 Old 17-05-09 Thread Starter
Status: -
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 315
Idle and cutting our problem, help!!

Im thinking of buying a 156 not a bad price, but the owner says it wont idle and cuts out, and has been told this is the MAF or (ISCV whatever that is?), is this right, or could there be a more sinister problem? any feedback would be great
tomcole19 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Status: -
AO Member
 
Ronny v6's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: United Kingdom
County: Durham
Posts: 257
Re: Idle and cutting our problem, help!!

It could be any number off things m8... See if the car starts and runs with the Maf sensor disconnected... If it does then you pretty much know it is just that.... reserve £200.00 off the car's asking price to cover a new maf and any other sensors that may need changing.

It may be worth while cleaning the MAF and throttle body butterfly if you buy it before going replacing parts... Plenty of tutorials on how to, it's free to do and doesn't take long or complicated to do! Just do a search m8.
90% of the time, that is all they need... Don't take "replace the maf" as the only option.... It's so easy for anyone to suggest it but it isn't their money they are wasting, it's your's

As with all MAF issues... there is always a cause to a problem... Check that the air filter box lid and relevent induction hoses are secure. Dirty, un-filtered air is the primary cause for MAF failure... Sort that little lot out and you should have very little hassle from it

Yessssss! Nero black, Black momo leather, sunroof and air con in a 156 2.0 twin spark..... = Heaven, pure heaven

Anyone can give advice on cars like "replace this part, replace that"... Start with the simplest solution and then work your way through it logically... Its a hell of a lot easier and cheaper!
Ronny v6 is offline  
(Post Link) post #3 of 12 Old 17-05-09 Thread Starter
Status: -
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 315
Re: Idle and cutting our problem, help!!

Thanks for the speedy reply, im going to take a punt on it. Thanks Tom
tomcole19 is offline  
(Post Link) post #4 of 12 Old 17-05-09 Thread Starter
Status: -
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 315
Re: Idle and cutting our problem, help!!

Ive bought the car, no difference when the MAF is unplugged, so i assume (and hope)its the ISCV????

Its a 98 2.0, Sport pack, 101k full history mint condition £400, so I think ive had a good deal? Just hope the repair is simple
tomcole19 is offline  
Status: Busy busy busy!
Club Member
Membro Premio
 
Pud237's Avatar
 
Club Member Number: 71
Join Date: Apr 2006
Location: United Kingdom
County: Cumbria
Posts: 44,874
Re: Idle and cutting our problem, help!!

How much MOT and tax has it got? What are the tyres like? When was the cambelt last done? So far it doesn't sound like a bad deal at £400.
Pud237 is offline  
(Post Link) post #6 of 12 Old 17-05-09 Thread Starter
Status: -
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 315
Re: Idle and cutting our problem, help!!

Tax and MOT till end of aug, cambelt done recently, serviced 2k ago, all newish dunlop (6-7mm), wonder what this idle thing is going to be though
tomcole19 is offline  
Status: -
AO Member
 
Ronny v6's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: United Kingdom
County: Durham
Posts: 257
Re: Idle and cutting our problem, help!!

Good deal m8

1.Clean the throttle body butterfly m8 (carb cleaner and then wd40... wipe down thorougly).... If they get dirty, they tend not to shut properly causing idle issues.

2.Make sure that all the pipework from the airbox to the throttlebody itself is secure.

3.Check the rubber hose from the MAF to the throttle body for any splits.

4. Perform an ECU reset proceedure (do a search on how to do it)

5. Take it out for a bloody good thrashing and more importantly.... Enjoy!

6. If it still doesn't run right... Get the fault codes checked & cleared
Ronny v6 is offline  
Status: -
Unregistered
 
Join Date: Feb 2008
Location: United Kingdom
County: Wiltshire
Posts: 9,721
Re: Idle and cutting our problem, help!!

Quote:
Originally Posted by tomcole19 View Post
Ive bought the car, no difference when the MAF is unplugged, so i assume (and hope)its the ISCV????

Its a 98 2.0, Sport pack, 101k full history mint condition £400, so I think ive had a good deal? Just hope the repair is simple
Did you get it from a guy in Bristol?

If you like pop over and I'll take a look at it for you.
Smaky is offline  
(Post Link) post #9 of 12 Old 17-05-09 Thread Starter
Status: -
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 315
Re: Idle and cutting our problem, help!!

Ill have ago at those checks tomorrow and see what happens. No coleford, no too far from bristol, this was the item number on ebay 130306896142.

Thanks for the help too!
tomcole19 is offline  
(Post Link) post #10 of 12 Old 18-05-09 Thread Starter
Status: -
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 315
Re: Idle and cutting our problem, help!!

Ive cleaned out the butterfly valve, was really clean, so I assume its already been done by previous owner and also the isle speed control unit thing, looks new. So ive called an out electrician out to run diagnostics on it, if that dont work its dealers here I come £££££
tomcole19 is offline  
Status: SOLD my 156!
AO Gold Member
 
gazza82's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: United Kingdom
County: Buckinghamshire
Posts: 9,110
Re: Idle and cutting our problem, help!!

It could be the lamdba sensor (only one you'll be please to hear on a '98 - pre-cat) or the idle actuator isn't setup correctly.

Try the throttle reset first: turn igntion on for 90 secs, then off for another 90 secs, then start and leave to idle for 3-5 mins. If this doesn't work yo may need to get the idle actuator reset then repeat the throttle reset.

Make sure the electrician you use realises this is a '98 Alfa as not all diag systems work .. some return codes, but are meaningless. You really need to hook it up to Examiner, which is an Alfa/Fiat diag system or AlfaDiag which is a DIY system (about £50). Unidiag may also work (free). You'll need a laptop and a VAG-COM KKL interface cable for Alfadiag and unidiag.

cheers, Gary

HIS: ex-1998 156 2.0 TSpark with Sport Pack 2, sunroof and hi-level spoiler in Alfa Rosso. V6 intake mod, clear side repeaters and Zeatek undertray. 10th Sep 1998 to 12th Jan 2017

HERS: 2009 MiTo 1.4 95bhp Turismo arrived 21st November in Techno Grey with colour-coded headlight surrounds.

My Alfa156 Web Site - how-to's, piccies, links, useful stuff, etc.
gazza82 is offline  
(Post Link) post #12 of 12 Old 18-05-09 Thread Starter
Status: -
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 315
Re: Idle and cutting our problem, help!!

Been looking through the service and repair records

at the 48,000 service- Investigated reported surge when idling, cleared out throttle pot, and reset idle actualator

Then a later service (with no date or mileage, alfa romeo cheltenham)- Roadtest for idle fault checked on examiner, cleaned out throttle body and reset parameters, checked examiner imobilisor fault identidyed- new keybox required.

Then is 2006 new electro valve part no 71713829 (idling unit) was replaced.

I wonder now what it could be as most of the likely candidates have been done. Ill have to wait and see what the motor lecky brings up. Hopeing its just needs recoding or something

Anyone got any ideas on how this info changes things?
tomcole19 is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Engines (TS, JTS, JTD & V6)

Tags
cutting , idle , problem

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome