Urgent aux belt help needed!! - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 5 Old 02-01-08 Thread Starter
Status: wondering what to tweak next...
AO Silver Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: United Kingdom
County: North Yorkshire
Posts: 2,793

Member car:

Alfa 156 GTA

Urgent aux belt help needed!!

im replacing the aux idler pulley on the 156 2.0 TS.

ive got the belt off, and changed the pulley, but the belt WILL NOT go back on. i cant lever it on anywhere using a screwdriver or other implement because there isnt anything to lever against/no room to lever, and i do not want to snap the belt.

does anyone have any idea how i can get the damn thing back on?
aziraphale is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Status: One foot in, one foot out!
AO Platinum Member
 
zulu ferret's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: wgc
County: herts
Posts: 42,278
Re: Urgent aux belt help needed!!

Never done one yet, but was a 15mm socket and a lever bar mentioned to forcefully lever the tensioner against it's spring loading?
zulu ferret is offline  
(Post Link) post #3 of 5 Old 02-01-08 Thread Starter
Status: wondering what to tweak next...
AO Silver Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: United Kingdom
County: North Yorkshire
Posts: 2,793

Member car:

Alfa 156 GTA

Re: Urgent aux belt help needed!!

yeah, ive done that, but even with the tensioner levered as far as it will go, there is still not enough "give" to get the belt over the final pulley, whichever pulley i choose.
aziraphale is offline  
Status: One foot in, one foot out!
AO Platinum Member
 
zulu ferret's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: wgc
County: herts
Posts: 42,278
Re: Urgent aux belt help needed!!

Only read about the method used so far, which stressed the effort required was quite extreme, so don't know Correct belt grooving, or slightly undersized??
zulu ferret is offline  
(Post Link) post #5 of 5 Old 02-01-08 Thread Starter
Status: wondering what to tweak next...
AO Silver Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: United Kingdom
County: North Yorkshire
Posts: 2,793

Member car:

Alfa 156 GTA

Re: Urgent aux belt help needed!!

not sure, but now its done. i had to remove the belt, hold it in boiling water to warm/soften it, dry it, then quickly get it on before it cooled again. even then, it was one hell of a struggle.

all done, and it was the pulley that was making the noise.

cheers for the replies anyway!
aziraphale is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Engines (TS, JTS, JTD & V6)

Tags
aux , belt , needed , urgent

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome