Mito check engine, vdc asr hill holder - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 6Likes
  • 1 Post By ItsMeMarty
  • 1 Post By Andy Bowden
  • 1 Post By ItsMeMarty
  • 1 Post By Skaffen
  • 1 Post By ItsMeMarty
  • 1 Post By Hypervox
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 11 Old 3 Weeks Ago Thread Starter
Status: -
Newbie
 
Join Date: Oct 2018
County: -
Posts: 5
Mito check engine, vdc asr hill holder

Hi guys I know it's been discussed on here a lot, but maybe you can help me out. Yesterday evening I was driving the mito 09 1.4tb and it was raining quite heavily all of a sudden the check engine light came on with vdc asr hill holder and steering. And then the temp gauge dropped and the car fan started. I checked this morning and whenever I start the car everything pops up again and the engine fan goes on. Oil and water is all fine and car drives perfectly no limp mode at all

Any help

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
Hypervox is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
(Post Link) post #2 of 11 Old 3 Weeks Ago
Status: -
AO Member
 
ItsMeMarty's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
County: -Netherlands
Posts: 504

Member car:

159-2.2JTS

Check your battery is the first thing i would do, and the alternator.
Should give more then 13,5volt when the engine is running.

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Hypervox likes this.
ItsMeMarty is offline  
(Post Link) post #3 of 11 Old 3 Weeks Ago
Status: -
AO Silver Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Gloucestershire, England
Posts: 1,145
Quote:
Originally Posted by ItsMeMarty View Post
Check your battery is the first thing i would do, and the alternator.
Should give more then 13,5volt when the engine is running.

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
I agree that the battery being low is the most likely cause.

However, checking the voltage with the engine running is more a test of the alternator than of the battery.

Battery voltage with engine stopped is better, getting the battery properly tested is even better.

Andy
Nick_87 likes this.
Andy Bowden is offline  
(Post Link) post #4 of 11 Old 3 Weeks Ago
Status: -
AO Member
 
ItsMeMarty's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
County: -Netherlands
Posts: 504

Member car:

159-2.2JTS

Agree first the battery, but it could be the alternator to that doesnt charge the battery enough.


Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Hypervox likes this.
ItsMeMarty is offline  
(Post Link) post #5 of 11 Old 3 Weeks Ago
Status: -
AO Member
 
Skaffen's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Location: Crowthorne, Berkshire
County: England
Posts: 295
Garage
If the battery and alternative seem fine then also check the earth strap connection points (from the negative battery terminal) - one on the body, one on the gearbox.
Hypervox likes this.
Skaffen is offline  
(Post Link) post #6 of 11 Old 3 Weeks Ago Thread Starter
Status: -
Newbie
 
Join Date: Oct 2018
County: -
Posts: 5
I just checked the baterry without starting the car and it shows 12.6

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
Hypervox is offline  
(Post Link) post #7 of 11 Old 3 Weeks Ago Thread Starter
Status: -
Newbie
 
Join Date: Oct 2018
County: -
Posts: 5
And 14 with the car running

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
Hypervox is offline  
(Post Link) post #8 of 11 Old 3 Weeks Ago
Status: -
AO Member
 
ItsMeMarty's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
County: -Netherlands
Posts: 504

Member car:

159-2.2JTS

Voltages are good.
You said it rained heavy, maybe a short circuit somewhere because of that?
And you can test batteries with special equipment, amp cold start etc.
But i would keep an eye on it see if it stays away, does it happen again then i would search further.


Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
ItsMeMarty is offline  
(Post Link) post #9 of 11 Old 3 Weeks Ago Thread Starter
Status: -
Newbie
 
Join Date: Oct 2018
County: -
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by ItsMeMarty View Post
Voltages are good.
You said it rained heavy, maybe a short circuit somewhere because of that?
And you can test batteries with special equipment, amp cold start etc.
But i would keep an eye on it see if it stays away, does it happen again then i would search further.


Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
The problem still the same, biggest worry is the engine fan that runs when the car start up non stop. I'm gonna check all fuses now

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
Hypervox is offline  
(Post Link) post #10 of 11 Old 3 Weeks Ago
Status: -
AO Member
 
ItsMeMarty's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
County: -Netherlands
Posts: 504

Member car:

159-2.2JTS

Ok i see, well good luck with that.
I hope that you find the prob.

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Hypervox likes this.
ItsMeMarty is offline  
(Post Link) post #11 of 11 Old 3 Weeks Ago Thread Starter
Status: -
Newbie
 
Join Date: Oct 2018
County: -
Posts: 5
Had all the errors cleared and she is ready to go again

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
ItsMeMarty likes this.
Hypervox is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa MiTo

Tags
asr , check , engine , hill , holder , mito , vdc

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome