Hi All, and HELP! :) - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Introduce Yourself Again... No technical questions in here

Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 9 Old 07-07-07 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Jul 2007
Location: United Kingdom
County: Kent
Posts: 26

Member car:

Ducato LWB

Hi All, and HELP! :)

Hi Everyone , Fantastic Forum you have here, a wealth of information! Have searched around for hours and still can't quite find the answers I need.

I have just picked up a 1999 156 2.0TS Selespeed with 70K on the clock, it's just had MAF sensor, CAM and balance belts, and clutch kit fitted. And all seems quite sweet. But I was warned it had an intermitant fault with the Selespeed, and that has now hit a brick wall. Have been driving it for a week or so and she would have fits where she won't select R, 2nd or 4th gears, for a while, then would suddenly be ok. Or if you switch the ignition of 3 or 3 times it would clear. 1,3,5 are fine. Now I am only able to select 1,3,5 with the ignition on and only 1 when the engine is running. No warning light on dash for the Selespeed. but R, 2 and 4 will flash as it tries to select the gear then reverts back to N.

I have checked the Selespeed oil level, that is fine, pump cuts in when drivers door is opened for a few seconds. Turn the igniton to MAR, and try to select R you can hear the actuator trying to change but it takes 2 attempts and then reverts back to N, same for 2nd and 4th.

Apparently after the new clutch was fitted it was calibrated, but I have no proof of this, so what am I looking at here..

Could it be as simple as not enuff juice in the battery?
Could it be the pump not producing enuff pressure to operate the valve on the actuatior for those gears? I would assume both valves work on identical pressures. Can someone confirm this?
Could this be down to a poor electrical connection somewhere on the actuator or the Selespeed ECU?
Or simpy down to it having not been calibrated after the clutch kit was fitted?
Or is it a buggered Actuator?

Please can someone give me some insperation where to look next with out ripping a huge hole in my pocket!

antkent is offline  
Sponsored Links
Status: It's the silly season
AO Gold Member
Dirk's Avatar
Join Date: Apr 2007
Location: Plett
County: South Africa
Posts: 9,803
Images: 10

Member car:

V6 Sportswagon

Re: Hi All, and HELP! :)

Hi Anthony
Welcome to AO
Sorry to hear about your problem. Have the battery checked and check all the connection first. For best results copy your questions in the 156 tech section. I think David is in, he can help you.
Enjoy the site and I hope you get it sorted


Last edited by Dirk; 07-07-07 at 11:32.
Dirk is offline  
Status: -
AO Member
gray69's Avatar
Join Date: Mar 2007
Location: stockton on tees
Posts: 330
Images: 2

Member car:

156 veloce

Re: Hi All, and HELP! :)

Hi and wecome ,Hope you get your problem sorted
gray69 is offline  
Mark Alfa
Status: - Update
Posts: n/a
Re: Hi All, and HELP! :)

Hello and welcome to AO Anthony
Status: -
AO Gold Member
rammy's Avatar
Join Date: Feb 2007
Location: burton on trent
Posts: 7,719
Re: Hi All, and HELP! :)

Hello and welcome to AO.
rammy is offline  
Status: Spider's ready to go!
Global Mod Team
classicgal93's Avatar
Join Date: Sep 2006
Location: Canada
County: British Columbia
Posts: 59,055
Images: 2
Re: Hi All, and HELP! :)

Hi Anthony, welcome to AO, hope you get your problem sorted quickly
classicgal93 is offline  
Status: The BSD says konnichiwa
Global Mod Team
BigFoot's Avatar
Join Date: Jul 2003
Location: Italy
County: Milano
Posts: 113,594
Images: 14
Re: Hi All, and HELP! :)

Hi Anthony, welcome to AO
BigFoot is offline  
Status: - Update
Posts: n/a
Re: Hi All, and HELP! :)

hiya and welcome to AO

all the best

Status: -
AO Platinum Member
nomad's Avatar
Join Date: Aug 2006
County: -
Posts: 43,564
Images: 8

Member car:


Re: Hi All, and HELP! :)

Hello and Welcome !!
nomad is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > The Alfaowner Experience > Newbie Area > Introduce Yourself

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome