My first question:- Slight engine hesitation. - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Introduce Yourself Again... No technical questions in here

 
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 23-08-06 Thread Starter
Status: -
Newbie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 3

Member car:

147

Hmmm My first question:- Slight engine hesitation.

My 147 1.6 TS hesitates slightly and runs slightly lumpy in 5th gear at just below 40mph (1800rpm) on very light throttle on a level road. any comments?
carsrt is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
mikebrown
Status: - Update
Guest
 
Posts: n/a
Re: My first question:- Slight engine hesitation.

welcome to AO dude....will need a bit more info first to make any diagnosis..for instance has it been services recently ? if yes, it could be your Air Flow Meter that either needs cleaning or replaceed...easy to tell if its this, disconnect it and run the engine, if there is no noticeable change it probaby needs sorting...the process to clean, from a previous thread is listed below, give it a go, could save you a bit of money


Remove the MAF - undo the metal clips with a pair of small pliers or lever off with small screwdriver, undo the cable tie which keeps the connector cable tidy to the air duct.and then the connector remove the MAF.

There are 2 TX secrurits screws that clamps the sensor to the MAF body...these can be undone with pliers as they are not to tight.

Pull the sensor head out and stick the MAF body a bowl of luke warm water and slosh about...use a sponge to clean the inside of the MAF body but do not touch the Mesh. then put back in the bowl and leave for about 20 Mins...

To clean the sensor head you need anti-static cleaner from Maplin or any radio hobby store..

Spray liberally all over the head......

You will see a channel in the sensor head, and will notice a wire running inside....you can clean this with a cotton swab with cleaner applied.....don't go to mad just apply gentle pressure.

At the side of the sensor is a metal plate within another channel...you can clean this using the cleaner and some tissue, wedge it in the grove and slide in and out....you can use a small screwdriver to exert more pressure to clean the plate and the edges.

The sensor heads..electonics is sealed so dont worry too much...but still be carefull.

When this is done....rinse the sensor head under luke warm running water from the tap and just cover the top part of the head where you have cleaned...

when done remove the MAF body that was soaking, test the mesh for cleaness with a cotton swab, if still dirty use the anti-static cleaner to clean more..and re wash in luke warm water.

Lay both the sensor and the MAF body...on a tea towel on a radiater to dry naturally...

Re-Fit the MAF all back together and put back on the car.

Your MAF should be now as good as new....


if not you can get a new one from here


http://www.shop4parts.co.uk/index.cf...atalogue.list/

or you could try ebay


all the best

 
Status: -
AO Platinum Member
 
Roswell's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: United Kingdom
County: Durham
Posts: 33,627
Images: 15
Re: My first question:- Slight engine hesitation.

Hi Carsrt. Welcome to AO.
Roswell is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > The Alfaowner Experience > Newbie Area > Introduce Yourself

Tags
engine , hesitation , question , slight

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome