First Alfa Romeo... - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Introduce Yourself Again... No technical questions in here

Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 5 Old 20-05-08 Thread Starter
Status: -
Join Date: May 2008
Posts: 8

Member car:


Well Happy First Alfa Romeo...

Just got my first Alfa after wanting one for years, just to have as a second car for a bit of fun really - not sure if I could trust it's reliability as my one and only car...! 1998 156 2.0 Sport Pack 2 manual in Silver, done 74k with one owner from new and i'm absolutely pleased as punch with it! It has its charactor (but dont all old italian cars??) and needs some work doing but as it's a second car I will do this as and when.

When I picked it up it was running at 50 degrees the whole way home (just over 100 miles) so I changed the thermostat first of all, and now it sits at just under 90 and never advances from there, even in hot weather and short traffic jams. I have no record of a cambelt change from the previous owner so I will get that done over the next couple of months sometime, along with the variator as it is making the diesel noise on start up - only from hot though, never from cold... anyone know why that might be?? Is it bad for it to be run in this state? It also turned out the air con compressor was disconnected, so that needs replacing completely by the look of it. The airbag light is on, but I can live with that... When returning to idle, when the engine is hot, it fluctuates between 500 and 1500 rpm for a few seconds before settling down to normal idle speed, what could that be? Does not bother me too much but will if it gets any worse...

All in all though a great car with fantastic handling and a beautiful noise when she gets going (3,000 rpm really does make a difference!) just a little nervous about the cambelt for now... And all for 900, not bad value at all! Really useful forum too guys, keep it up!
slickentogs is offline  
Sponsored Links
Mark Alfa
Status: - Update
Posts: n/a
Re: First Alfa Romeo...

Hello and welcome to AO
Status: i don't use fuelly
AO Platinum Member
nigelread's Avatar
Join Date: Sep 2006
Location: United Kingdom
County: Essex
Posts: 22,304
Images: 5
Re: First Alfa Romeo...

Hello and welcome
nigelread is offline  
Status: Spider's ready to go!
Global Mod Team
classicgal93's Avatar
Join Date: Sep 2006
Location: Canada
County: British Columbia
Posts: 59,052
Images: 2
Re: First Alfa Romeo...

Hi and congrats on your 156
classicgal93 is offline  
Status: The BSD says konnichiwa
Global Mod Team
BigFoot's Avatar
Join Date: Jul 2003
Location: Italy
County: Milano
Posts: 113,594
Images: 14
Re: First Alfa Romeo...

Congratulations on the 156 and welcome
BigFoot is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > The Alfaowner Experience > Newbie Area > Introduce Yourself

alfa , romeo

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome