Spider won't start - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 5 Old 07-09-07 Thread Starter
Status: -
Join Date: Sep 2007
Posts: 2

Member car:

Spider '97

Spider won't start

My 1997 Spider has decided not to start! At first it was happening intermittently, now it's permanent. No fuel is getting through, and it just doesen't wanna spark. I had a similar problem last year when the key code light would stay on, although i managed to fix it by resetting the keys from the master key. This time the keycode light goes out. Resetting the keys make no difference, though I do think it is an ignition fault..

Pls can anyone help?

Many Thanks
Spider Diamond is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Member
Spiderme's Avatar
Join Date: Jun 2007
Location: Australia
Posts: 245
Re: Spider won't start

Hey Buddy,

When you say doesn't start, does the car not turn over at all? or does it turn over but never catch and actually start?

Are any lights on as in engine, emission light, oil etc?

If you pump the gas pedal whilst its turning over does this help?

Have you taken off the engine cover and check all your plugs and leads are tight or if there is any fluid around your coil packs?

Post exactly what the car is doing and see what we can do...also how do you know its not sparking or no fuel is being pumped through?

Cheers Josh
Spiderme is offline  
(Post Link) post #3 of 5 Old 09-09-07 Thread Starter
Status: -
Join Date: Sep 2007
Posts: 2

Member car:

Spider '97

Re: Spider won't start

Hi Spiderme

Thanks for replying..

The car turns over, but won't catch or start. The ignition lights are on as usual, but the keycode light turns off after a second, as I believe it should. Pumping the gas makes no difference. There's no fluid around the coil packs - i got Green Flag out and he confirmed it wasn't sparking and no fuel was getting through. He did test by putting easystart in, which made it want to start, he suggested that it could be fuel pump or ignition.

As it had been an intermittent problem that had got worse over the coarse of the prevoius week,it feels like the ignition is shutting everything off - as though the immobiliser is still on.

I would be grateful for any ideas as what it might be, and how to test or solve the problem!

Spider Diamond is offline  
Status: now I'm not sure
AO Member
whatmoretyres's Avatar
Join Date: Mar 2007
Location: United Kingdom
County: Bucks
Posts: 989

Member car:


Re: Spider won't start

sounds like the fuel pump to me
whatmoretyres is offline  
Status: -
AO Silver Member
armoore's Avatar
Join Date: Jan 2002
Location: United Kingdom
County: Surrey
Posts: 3,690
Re: Spider won't start

Check the fuel pump relay. S12a according to manual. Its in different places/positions depending on which Motronic you have. It may be show in the owners guide.

Others to check are S41 (main) and S42 as these control injector, coils and components of this system. All 3 are together on the fuse board, I think, as the diagrams are not clear!!!

Last edited by armoore; 09-09-07 at 14:44.
armoore is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa GTV & 916 Spider

spider , start

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome