916 spider starting probem - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 4 Old 30-12-13 Thread Starter
Status: -
Join Date: Feb 2011
Location: Australia
County: Victoria
Posts: 7
916 spider starting probem

Hi All,
My 1998 spider 2 litre twin spark with 102k kilometers has just displayed a new problem, the "code" light comes on and starting is prevented. If I continue to try it eventually starts ok and all is well for a short time then it happens again.
I dont have a "code" and was only ever provided the two red keys when I purchased the car three years ago.
I am hoping that someone knows a bit about this and can advise me?

SPYIDA is offline  
Sponsored Links
Status: Enjoying the MQV
AO Member
cuttlefish's Avatar
Join Date: Feb 2008
Location: United Kingdom
County: Nottinghamshire
Posts: 715
Images: 2
Sounds like an immobiliser problem. There is a chip in the key that is detected in the steering column. If the chip is not detected, the car won't start. Mine very occasionally won't disarm on the first attempt - usually fixes itself by taking the key out and putting it back in. As for a 'real' fix, I think this involves taking the column apart and checking/replacing things - but that's all I know…

By the way, it says you currently drive a '614 Spider'?
cuttlefish is offline  
Status: -
AO Member
Join Date: Oct 2012
Location: United Kingdom
County: Surrey
Posts: 521
+1 Steering column not receiving a signal from a chip in the key. Usually a loose antenna wire in the column. Run a search on how to fix as this has been discussed quite a few times before. Until then some people have found that moving the steering column up and down helps.
sraouf is offline  
Status: #keepFightingMichael
AO Gold Member
EauRouge's Avatar
Join Date: Jun 2009
Location: Suriname
County: Brokopondo
Posts: 7,568
Images: 12
Aye, as above the antenna around the ignition barrel goes to a bright yellow code box which in turn goes to ecu. Id lie on my back on drivers seat and reach into deepest recesses of dash and disconnect and then reconnect aerial.
EauRouge is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa GTV & 916 Spider

916 , probem , spider , starting

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome