airbag light - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 21 Old 31-05-13 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
patnagreen's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: United Kingdom
Posts: 39
Images: 6
airbag light

hi all ' need a bit of hellp' can some one tell me what i need to get for reseting airbag light thanks
patnagreen is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Status: Suspension re-build complete, what next?
AO Member
 
GTV_Blue's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: United Kingdom
Posts: 898
Images: 9

Member car:

GTV 3.0 V6 24v

Have you done a search? There are loads of threads about this!

You'll need a KKL lead, either one with colour coded adaptors to switch the pins, or the switchable type like this http://www.ebay.co.uk/itm/vag-kkl-40...#ht_1706wt_847 (this is the one I have). Download the latest FTDI Virtual COM port (VCP) drivers and the free copies of MultiECUScan & DnECUDiag*(was AlfaDiag). You'll need to run the software as an administrator (different proceedures depending on Windows Version, do a search) and turn off all firewalls, so make sure you turn your WiFi connection off to stop attacks while doing this. If you are lucky the software will work first time, if not it will take some tinkering and cursing.

BTW You need to remove the seatbelt pre-tensioner connector and replace it with a choc block or a new connector to stop the light coming on again; especially if like me you take kids in the back who stick they're feet under your seat.

"When I see an Alfa Romeo I lift my hat" - Henry Ford
GTV_Blue is offline  
Status: TJR Valeting
AO Silver Member
 
Tommywho156's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: United Kingdom
Posts: 2,175
I created the following thread for 147, 156 and GT owners but may be applicable for other models. It covers the main cause and how to fix and also gives details of cables and software required to sort the most common cause of this fault.. http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147-156-andamp-gt/377491-how-to-fix-your-airbag-light.html#post5311352
Tommywho156 is offline  
(Post Link) post #4 of 21 Old 31-05-13 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
patnagreen's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: United Kingdom
Posts: 39
Images: 6
hi chaps and thanks for posts 'not had a lot of luck with research as dont know what am looking for ( till now) 'as thay say ask the man that can 'all going well with the light reset will get mot and hit the road for the first time in 2years 'happy days
patnagreen is offline  
Status: Long live the nice weather
AO Silver Member
 
GT Paddy's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: United Kingdom
Posts: 1,061
You need this lead. Other recent posts have shown people having massive problems with leads they have bought basically not working. This one has always worked for me and others.

http://www.ebay.co.uk/itm/ALFA-FIAT-...item3a810b7f4d
GT Paddy is offline  
(Post Link) post #6 of 21 Old 31-05-13 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
patnagreen's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: United Kingdom
Posts: 39
Images: 6
thanks paddy' have now sent order' will post update and let you's know how it works out 'or post for more hellp if i cant work it out' lol ' cheers mate have a alfa wave from me
patnagreen is offline  
Status: Long live the nice weather
AO Silver Member
 
GT Paddy's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: United Kingdom
Posts: 1,061
Let me know if you need any help when it arrives.
GT Paddy is offline  
Status: fixing up GTV #2
AO Member
 
ku$t's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: United Kingdom
Posts: 191
Apologies for hijacking the thread, but does the airbag warning light come on (and go off again) at ignition? Like the ABS, engine ECU, seatbelt light etc?
ku$t is offline  
Status: Long live the nice weather
AO Silver Member
 
GT Paddy's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: United Kingdom
Posts: 1,061
Yes it does. However if it senses a fault, normally caused by the cable being stretched by the seat moving, the light stays on permanently until it is reset. I see you have a phase 1 GTV which this cable will not fix as the diagnostic port is different. There are links on here to fix this but it is a little more complicated for the phase 1 owners.
GT Paddy is offline  
Status: fixing up GTV #2
AO Member
 
ku$t's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: United Kingdom
Posts: 191
Thanks Paddy, I feel a temporary fix coming on as I already have my instrument cluster opened up. I'll order my OBD 2 lead (with the 3 pin adaptor lead for my P1) ASAP...wish I had the Becker airbag ECU!
ku$t is offline  
(Post Link) post #11 of 21 Old 05-06-13 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
patnagreen's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: United Kingdom
Posts: 39
Images: 6
hellp

Quote:
Originally Posted by GT Paddy View Post
Let me know if you need any help when it arrives.
hi paddy got the cable but cant get the drivers to load
patnagreen is offline  
Status: Long live the nice weather
AO Silver Member
 
GT Paddy's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: United Kingdom
Posts: 1,061
What error are you getting?
GT Paddy is offline  
Status: -
AO Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Portugal
Posts: 45

Member car:

Alfa 147 1.6

hello i need some help! i had before the driver airbag light on because i remove the seats for clean, and forget the light issue! but after this i go in shop and they connect to computer and remove the light for pass inspection

But now i have 2 lights on! the driver and passenger, and i don't make nothing wrong! i assume maby some shock in road activate the error!

my problem now is i like to solve this!

some guys tell for remove the seat connectors and put a resistor on it for fooling the ECU! so made this the airbags always is on correct?(ecu assume always people on seat and in accident set of airbag) and if a make this the light disappears? or need to go in examiner same way?

please somebody tell the resistor capacity? 2ohms or 2.3 for 147? thank you

Last edited by Rcgomes; 05-06-13 at 16:56.
Rcgomes is offline  
(Post Link) post #14 of 21 Old 05-06-13 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
patnagreen's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: United Kingdom
Posts: 39
Images: 6
Hi paddy ' think the computer has issues with the software'have followed the information on the card 'but nothing works 'going into pc world on friday will see if thay can load it when am in ' thanks for your hellp
patnagreen is offline  
Status: -
AO Member
 
Rod Duggan's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Surrey
Posts: 178
Images: 4

Member car:

Spider 2000

Cleaning the connectors several times didn't work for me, they had worn/expanded out of spec. Replacing them with these: (thread 267071-fixing-those-underseat-connectors) has now fixed it permanently with no need for any diagnostic/resetting exercises. Drivers seat is moved every few days when the wife & I take turns in driving it.
Rod Duggan is offline  
Status: mellow yellow
AO Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Spain
Posts: 148
Images: 6
had my light turned out,tensioner replaced, three days later it came on again going round a roundabout..... whats all that about..back to the black tape..
yellowspyder is offline  
Status: -
AO Member
 
Rod Duggan's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Surrey
Posts: 178
Images: 4

Member car:

Spider 2000

Its all about ... the underseat connectors.
Rod Duggan is offline  
(Post Link) post #18 of 21 Old 09-06-13 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
patnagreen's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: United Kingdom
Posts: 39
Images: 6
Hi paddy 'just got pc back and the drivers are in 'but still no joy when i put it in on pin3 just came up with can't coneck to ecu 'and to check the cable but?

all looks ok
patnagreen is offline  
Status: mellow yellow
AO Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Spain
Posts: 148
Images: 6
Like...
yellowspyder is offline  
(Post Link) post #20 of 21 Old 14-06-13 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
patnagreen's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: United Kingdom
Posts: 39
Images: 6
hi paddy the light is now out 'the problem was a bad earth wire ' thanks for all your help its very good of you to take the time and help 'the forum works ' cheers mate
patnagreen is offline  
Status: Long live the nice weather
AO Silver Member
 
GT Paddy's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: United Kingdom
Posts: 1,061
Quote:
Originally Posted by patnagreen View Post
hi paddy the light is now out 'the problem was a bad earth wire ' thanks for all your help its very good of you to take the time and help 'the forum works ' cheers mate
Not a problem. It is satisfying when you finally turn that light out!
GT Paddy is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa GTV & 916 Spider

Tags
airbag , light

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome