Tappets noise and emissions failure - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 2 Old 27-09-11 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: May 2011
Location: Costa Rica
County: -
Posts: 11

Member car:

spider 1997

Tappets noise and emissions failure

Hi everyone!

I just bought a 1997 spider and I am in the process of restoring it. The car had a turbo on it but now it is all stock. Also the car was on a parking lot for about 2 years after that.

Recently I changed the distribution, oil, oil filter, MAF, lambda sensor, thermostat and cat. The tappets were cleaned and I replace one that was stuck

The car also has a tappet noise when the engine warms up. Cold, the engine sound as good as new for about 5 min, then the tappet sound comes in a never goes away. I try 5W40 oil and 20 w50 with the same results.

Also the car is failing MOT emissions.

I really donīt now what else to do. I would appreaciete any help in the revival of the nice car.
marianomd is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Silver Member
00Alfa Andy's Avatar
Join Date: Aug 2010
Location: United Kingdom
County: Kent
Posts: 4,299
Images: 45

Member car:


New Variator?
Try whynes hydraulic tappet fluid 1st, might help!

Tappety / sticking hydraulic lifter - FIXED - ZClub.net
00Alfa Andy is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa GTV & 916 Spider

emissions , failure , noise , tappets

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome