3.2 EMS problem - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 1 Old 17-02-10 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Oct 2008
Location: United Kingdom
County: -
Posts: 11

Member car:

Spider 916 3.2

3.2 EMS problem

I have posted on this one before (about a year ago) - but things have got worse and I could do with some help.

My 3.2 Spider's EMS light keeps coming on under pretty much random circumstances. The fault read-out is:
PO 220 Pedal sensor circuit
P1 221 Pedal sensor 1 circuit

I can cancel out the error codes and re-set. The car then behaves like a Spider 3.2 for anything between 2 minutes and 5 days, then for no apparent reason (no throttle change, gear change, brake, etc - differing speeds) the EMS light will come on again and the brute will go into "help, can't pull the skin off a rice pudding" mode!

I need to find the fault, but this could get expensive unless anyone can advise me if this is a known fault and if so how to rectify it. I presume that here is a potentiometer on the throttle (which might need replacing) which is connected to a server (which might need replacing) on the injection system via the ECU (which might need replacing for ££££s).

So which end should I start??
harehound is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa GTV & 916 Spider

ems , problem

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome