Weird noise on cold start - GTV TS - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 2 Old 08-02-09 Thread Starter
Status: -
Join Date: Feb 2009
Location: United Kingdom
County: Staffordshire
Posts: 7

Member car:

MR2 Turbo

Weird noise on cold start - GTV TS

The 96 GTV TS has started making quite an odd metalic contact noise on startup. Sounds to me like the starter motor is rubbing against maybe the flywheel or something?

Noise goes away after a minute or two once warmed up slightly. But until then it almost sounds like you're in reverse when you engage any of the forward gears and drive on. Any ideas/suggestions?

Thanks in advance
Turbo-G is offline  
Sponsored Links
Status: Constantly Nagging Lincolnshire Members !
Regional Support
For Lincolnshire - AOL
Nige005's Avatar
Join Date: Jan 2008
Location: Boston, Lincs
Posts: 16,083
Images: 22
Re: Weird noise on cold start - GTV TS

There has been a recent Thread on a similar topic, a search might help you.

On the first start of the day mine makes a metallic sort of noise for a SECOND or two, a lot of others apparently do so as well. Mine has been like this for almost three years now. This short lasting noise doesn't bother me, best not to succumb to Alfachondria, but if it was lasting for more than a few seconds I would be a little concerned.

I think that the conclusion on the other Thread was that the likely culprit was the starter motor and as I believe that it's a bit of a pig to replace it's best left until it has to be done. Sadly if yours is the same problem and the noise is lasting for minutes it seems that that time may have come........

Of course it could be something else entirely, a second opinion may be helpful.

Good luck with it.

Have you seen the Lincolnshire Lounge ? Don't stay off the radar, come on in and have a look !

Next Event - TBA

Look Here ! -TBA


Old radar men never die - their echoes just fade away in accordance with the inverse fourth power law.
Nige005 is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa GTV & 916 Spider

cold , gtv , noise , start , weird

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome