Spider Problem. - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 4 Old 08-10-08 Thread Starter
Status: -
Join Date: Oct 2008
Location: United Kingdom
County: Herefordshire
Posts: 3

Member car:

Spider Lusso

Spider Problem.

Hi All,
I have just bought my first Alfa, a 1996 Spider and its great but the Engine management light is on and although I haven't driven another one it feels very slow. I cant explain exactly what I mean but my previous car an MGF seemed much faster off the mark. I hope the Engine light is the cause for this and does anyone have any suggestions as a cure.
markh827 is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Member
Fenris85's Avatar
Join Date: May 2008
Posts: 115

Member car:

1999 Spider

Re: Spider Problem.

Do a quick search on MAF, we traded up from an MGF to a Spider and had the same issue (albeit that the light wasn't on) - the performance sucked... searching on here we we pretty sure it was the MAF so we ordered a new one. In the meantime we drove it around with the MAF unplugged - and it works a little better that way, but unfortunately the management light comes on and power is down on a fully functioning one.

When we put the new MAF on the light went out (it doesn't always so you may need to reset the ECU - again look on here for instructions) or you can go to a specialist and get it reset (costs up to £60 depending on where you go).

have a quick look - i suspect your MAF may be disconnected (and possibly broken). If you plug it back in and the performance goes down (can't rev over 3400) then that's probably the problem.

They're reasonably cheap (at £120) and there are some instructions on how to clean the broken ones (on here) but that didn't work for us.. Budget around £120 for a new one.

With the new MAf on the car is a bit quicker - but it's still slower than the MGF.... actually I am not sure that's true - it just feels slower.. It's more Grand Tourer than sportscar, i suspect it's partly down to the Alfa being more 'refined' and 'grown up'.
Fenris85 is offline  
Status: older and stupider :D
AO Gold Member
GTV/Spider Lounge Winner 09
alfa-female's Avatar
Join Date: Apr 2008
Location: United Kingdom
County: Monmouthshire
Posts: 9,245
Re: Spider Problem.

ditto...enine management light was on on mine...on diagnostics showed up fuel mixture...as maf doenst show up on diagnostics, changed maf,,,car quicker and management light off.

i used to get a flat spot at about 4000 revs..all ok now
alfa-female is offline  
Status: -
AO Member
GianniVen's Avatar
Join Date: Mar 2008
Location: Venezuela
County: Distrito Federal
Posts: 105
Re: Spider Problem.

hi, it seems that the MAF is not working well, you have to change it, just one advice, buy BOSCH..
GianniVen is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa GTV & 916 Spider

problem , spider

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome