Multiecuscan purging air from Bosch 5.3 - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 4Likes
  • 1 Post By Matt GTV
  • 1 Post By spankdanny
  • 1 Post By joeymannero
  • 1 Post By Matt GTV
 
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 20 Old 28-08-16 Thread Starter
Status: Loving the 916 GTV!
AO Silver Member
 
El 4 Romeo's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Africa
County: Western Cape
Multiecuscan purging air from Bosch 5.3

I have a 2001 GTV 3.0. Using MES, I can connect to the ABS ECU and set and read parameters but cannot perform any of the F6 actuator functions. My friend claims he can and has done so.

Just a short answer needed: can MES operate ABS circuitry on a GTV or not?

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
El 4 Romeo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Status: GTV bits everywhere
AO Member
 
Matt GTV's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: United Kingdom
County: Suffolk
Images: 4
The latest vesion (3.2) claims to be able to operate the ABS actuators. I emailed them a while ago and asked them to confirm, they replied but I haven't had a definite yes, from them or any other MES user on the forum. The previous versions could not, even though MES tells you it has worked.
El 4 Romeo likes this.
Matt GTV is offline  
(Post Link) post #3 of 20 Old 28-08-16 Thread Starter
Status: Loving the 916 GTV!
AO Silver Member
 
El 4 Romeo's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Africa
County: Western Cape
Thanks, Matt. I have 2.9. What I suspected but this is disappointing news since I can't upgrade to 3.2 without paying again. I bought less than 2 years ago. I wonder if they can't fix the module for people who bought earlier versions.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
El 4 Romeo is offline  
Status: GTV bits everywhere
AO Member
 
Matt GTV's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: United Kingdom
County: Suffolk
Images: 4
Check out their website. I think you should be able to upgrade for free if you have a valid licence.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Matt GTV is offline  
Status: AROC 916 Registrar
AO Gold Member
 
Mitch916's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: United Kingdom
County: Kent
Images: 8
The licence is valid for a year only

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Mitch916 is offline  
Status: -
AO Silver Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: United Kingdom
County: Bristol
Images: 2
The licence is valid forever but you can only update for free for 1 year. I have 2.9 it wouldn't operate ABS on my phase 1 either.
El 4 Romeo likes this.
spankdanny is offline  
(Post Link) post #7 of 20 Old 02-09-16 Thread Starter
Status: Loving the 916 GTV!
AO Silver Member
 
El 4 Romeo's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Africa
County: Western Cape
I can confirm that 3.2 works.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
El 4 Romeo is offline  
Status: GTV bits everywhere
AO Member
 
Matt GTV's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: United Kingdom
County: Suffolk
Images: 4
Nice, can you actually hear the actuators operate?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited by Matt GTV; 04-09-16 at 00:14.
Matt GTV is offline  
Status: -
AO Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: United Kingdom
County: Worcestershire
Quote:
Originally Posted by El 4 Romeo View Post
I can confirm that 3.2 works.
What cable have you tried with?
antonius is offline  
(Post Link) post #10 of 20 Old 02-09-16 Thread Starter
Status: Loving the 916 GTV!
AO Silver Member
 
El 4 Romeo's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Africa
County: Western Cape
Vag kkl switchable. Yes. Can hear it work and feel the pedal vibrate.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
El 4 Romeo is offline  
(Post Link) post #11 of 20 Old 02-09-16 Thread Starter
Status: Loving the 916 GTV!
AO Silver Member
 
El 4 Romeo's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Africa
County: Western Cape
I'm using the free version. I'll reinstall 2.9 when I'm done bleeding.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
El 4 Romeo is offline  
Status: now a diesel head..
AO Silver Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: United Kingdom
County: Surrey
ok, so free version does the abs bleed..


good news..!
El 4 Romeo likes this.
joeymannero is offline  
Status: -
AO Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: United Kingdom
County: Worcestershire
I'm not having much luck at all connecting to Bosch 5.3 ABS ECU on my CF1 PH2 V6. When I scan no ABS ECU comes up. I'm using Multiecuscan 3.2 registered running on a laptop with Windows 10, KKL modified, KKL switchable, and an unmodified KKL with coloured extensions. I can connect to engine and airbag ECU. Even tried with a free version of Multiecuscan 3.2 on an old laptop running Windows XP, no ABS found when scanning. I'm trying to connect via ECU socket under dashboard below steering wheel, is this the correct socket to connect to ABS ECU?
antonius is offline  
(Post Link) post #14 of 20 Old 13-09-16 Thread Starter
Status: Loving the 916 GTV!
AO Silver Member
 
El 4 Romeo's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Africa
County: Western Cape
Use the 1/9 setting on VAG KKL cable to connect to the ABS

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
El 4 Romeo is offline  
(Post Link) post #15 of 20 Old 13-09-16 Thread Starter
Status: Loving the 916 GTV!
AO Silver Member
 
El 4 Romeo's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Africa
County: Western Cape
Quote:
Originally Posted by El 4 Romeo View Post
Use the 1/9 setting on VAG KKL cable to connect to the ABS

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...1412484992.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
El 4 Romeo is offline  
Status: -
AO Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: United Kingdom
County: Worcestershire
Quote:
Originally Posted by El 4 Romeo View Post
Use the 1/9 setting on VAG KKL cable to connect to the ABS

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
Tried that already, no luck.
antonius is offline  
Status: GTV bits everywhere
AO Member
 
Matt GTV's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: United Kingdom
County: Suffolk
Images: 4
I've had to restart the program when I switch between ECUs to get a connection.


Sent from my iPhone using Tapatalk
El 4 Romeo likes this.
Matt GTV is offline  
Status: -
AO Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: United Kingdom
County: Worcestershire
Quote:
Originally Posted by Matt GTV View Post
I've had to restart the program when I switch between ECUs to get a connection.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tried that as well, testing the cable via settings beforehand. Connecting to engine and/or airbad ecu is inconsistent. The switchable cable only connects to the airbag if it's on 3 and attached to the short red extension. Same with my modified cable, needs red extension. Engine ecu is better, still on occasions it does not connect. I'm wondering if the battery voltage is critical, it's a few years old. When connected to ecu, battery voltage is showing around 11.7 v, with engine running it goes over 13v. I've also tried straight after a long run with a better battery voltage, still no connection to ABS.
It's so bloody frustrating!
antonius is offline  
Status: GTV bits everywhere
AO Member
 
Matt GTV's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: United Kingdom
County: Suffolk
Images: 4
I use the same cable as in post 15 - no extensions needed, just plug it in & switch over to connect. I used mine today with dnecudiag no probs - other than occasional dropping out of connection. I did buy another one of these leads that looked identical but that wouldn't work at all, there's a thread on here somewhere about it.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Matt GTV is offline  
(Post Link) post #20 of 20 Old 15-09-16 Thread Starter
Status: Loving the 916 GTV!
AO Silver Member
 
El 4 Romeo's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Africa
County: Western Cape
Strange. Mine connected immediately. I was very pleasantly surprised after struggling with 2.9 and then finding out that only 3.2 works.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
El 4 Romeo is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa GTV & 916 Spider

Tags
air , bosch , multiecuscan , purging

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome