Starter problems with heavy rain - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 01-11-09 Thread Starter
Status: -
Join Date: Oct 2007
Posts: 5
Hmmm Starter problems with heavy rain

Hi there everyone,

Maybe some of you out there have had the same problem with their 75 3.0 litre & can help me with this one.

In most circumstances ie:- hot, cold or even drizzly weather the car is fine.

However, when there is torrential rain such as today going down to Goodwood after a while all the warning lights in the centre panel light up.

This is not so much a problem as I know you cannot believe them half the time anyway, but today on the way back we stopped at a pub & when I tried to start the car again the starter motor was dead. Turn the ignition key & nothing.

We bump started the car as the ignition & battery were OK & carried on home. During all this time it had been pouring with rain continuosly.

The last 15 minutes of the drive home it had stopped raining, I pulled into my drive & switched off.

Tried to start it again & the starter turned over as normal & fired up the engine. This has happened a couple of times now & only in torrential rain.

Has anyone else had similar problems ? Any tips on how I can prevent it.

Cheers, Roger
roger.portman@b is offline  
Sponsored Links
Status: - Update
Posts: n/a
as with most alfas (or most italian cars ) electrics are the achilles heel.
if it happens when damp then it's pretty sure to be a poor connection.
try fitting new earth cables first of all, ont directly to the starter motor is a good idea. another to the body also helps to earth other circuits.
this type of thing is available at all decent motor factors
Status: -
AO Member
Ruby116's Avatar
Join Date: Jul 2008
Location: St Ives Cornwall
Posts: 167
had a similar problem with mine, took me a while to trace thefault but water was getting into the ecu under passenger footwell,
Ruby116 is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 75, RZ, SZ

heavy , problems , rain , starter

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome