Idling problem - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 2 Old 12-10-07 Thread Starter
Status: -
Join Date: Oct 2007
Location: Chelmsford
Posts: 2
Idling problem

Hi, The problem I am about to describe occured once about six months ago and then reoccurred yesterday and then again today.
After visiting B&Q -just a five mile journey- I got back into my 166 turned the key and the engine started but died just after I let go of the key. This process was repeated several times so I gave it some revs. The throttle was slow to respond but I could control the revs. When I let the accelerater go once again the engine died and I found the only way to get the thing to idle was to get the revs up and then very very slowly let my foot off until reaching idling speed and the car would maintain idling revs itself. Once the fault has cleared it drives normally.

If anybody knows what might cause this problem it would be much appreciated.
oneneil is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Silver Member
Join Date: Mar 2005
Location: Leeds England
Posts: 2,220

Member car:

GTV V6, ex 166er

Re: Idling problem

check all your induction tubing is sound no leaks.
Try an ecu reset which resets the idle control.
Clean throttle body. gunk sometimes blocks
CrispDust is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 164 & 166

idling , problem

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome