Temp Gauge Rises When Motorway Driving - Page 2 - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #26 of 29 Old 30-06-06 Thread Starter
Status: -
couling78's Avatar
Join Date: Jun 2006
Location: Peterborough
Posts: 9
Re: Temp Gauge Rises When Motorway Driving

does anybody know of a way of checking the temp sensor? had a look on my parts and maintenance cd, it says to check the resistance. had a look at it this morning and couldnt get a reading on my voltmeter. --
couling78 is offline  
Sponsored Links
Status: - Update
Posts: n/a
Re: Temp Gauge Rises When Motorway Driving

I'm not convinced abuot the oil idea, sounds like typical water pump impellor, Chris has posted this in another thread:


Engine revs rise and the impeller can't cope with the water pressure so pumps less water round so you engine gets hotter. Same scenario is possible with the oil pump but isn't known.

Could also be your sensor....there's another thread knocking around at the moment...but again, less likely imho.

Hope I'm wrong...

Status: -
AO Member
Join Date: Mar 2002
Location: WSM UK
Posts: 518
Images: 6
Re: Temp Gauge Rises When Motorway Driving

checking sensor is very sensible idea, especially when you look at your earlier posting

"just remembered a point with the fault. Once i stop the car and turn off the ignition and then turn it back on again the temp gauge moves back to the 90 degree mark (from full with warning lamp on), once i move off again and regain speed it starts to move up again (depending on the speed being driven at)."

they often fail and give improper readings. resistance is what you should be measuring not volts, resistance will either fall as temp rises or increase (not sure on that exact sensor) but typically they tend to work so resistance falls as temp increases, set your meter to ohms and measure across terminals when it is unplugged.

'96 164 Cloverleaf

Now a Mercedes CLK 430 Coupe.
Mike M is offline  
Status: -
AO Member
superlusso's Avatar
Join Date: Aug 2006
Location: United Kingdom
County: Cheshire
Posts: 24

Member car:

166 3.0 V6

Re: Temp Gauge Rises When Motorway Driving

Hi have you sorted this yet - my 166 3.0 is doing EXACTLY the same thing. I have booked it in for a new water pump next week but at £690 I would rather not do it if I dont have to - I have already replaced the radiator.
superlusso is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 164 & 166

driving , gauge , motorway , rises , temp

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome