159 M32 WHINING in 1st & 2nd NORMAL? - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 6 Old 02-06-16 Thread Starter
Status: doing very little with my left foot these days
AO Member
ML Spider's Avatar
Join Date: May 2011
Location: Warwick
County: West Midlands
Posts: 229
159 M32 WHINING in 1st & 2nd NORMAL?

Hi, my 159 recently started whining in 1st and 2nd, I've had the whirring experience in 6th which was sorted with new oil last summer, so my question is could it be something other than the usual? I can't find many people talking about whining in 1/2, usually it's 5/6th.

All other gears actually sound fine at the moment? Any ideas out there?

ML Spider is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Silver Member
dc's Avatar
Join Date: Feb 2002
Location: United Kingdom
County: Hertfordshire
Posts: 1,039

Member car:

Brera 2.2 JTS

My gearbox was repaired by these people earlier this year before I bought my Brera. From what you describe it sounds like the usual M32 woes..

M32 Gearbox | WG Motorworks
dc is offline  
Status: -
Join Date: Apr 2015
Location: UmeŚ
County: Sweden
Posts: 7
Sounds like it could be the alternator. I am goind to replace my alternator in a week or two due to whining in 1st and 2nd gear during acceleration. I have a 159 2.2 JTS btw...so same gearbox.
Baltazar is offline  
Status: -
AO Member
Join Date: Oct 2013
Location: Ireland
County: Dublin
Posts: 234

Member car:

Alfa 159 1.9 JTS

It's the classic bearings issue - 1st, 2nd, 5th and 6th are actually on the same shaft. The issue USUALLY starts to be noticeable in 5th and 6th, and then moves to the first two gears as well. Mine did the same - you can read in another thread I Replied to a few hours ago; Check the same thread, another user recommended a specialist that can do the job for much less than most.
H3llR4iser is offline  
Status: -
Join Date: Apr 2015
Location: UmeŚ
County: Sweden
Posts: 7
My whining was fixed by replacing the alternator. But then again...I never had any noise when in 5th or 6th gear, only in 1st and 2nd gear. So in my case it was a bad alternator bearing.
Baltazar is offline  
Status: Thinking Giulietta QV...
AO Silver Member
Unkle Munkle's Avatar
Join Date: Mar 2003
Location: United Kingdom
County: -
Posts: 1,476
Sounds like the classic M32 issues. Plenty of posts about it on here if you search. I speak from experience. Change all six mainshaft bearings and refill with 3 litres of Fuchs Sintofluid gear oil.

Can be done by lowering the subframe and removing the gearbox end casing and removing all three shafts from the gearbox. Thoroughly clean everything before re-assembly and you should be fine.

My 'box rebuild had covered 20,000 miles before I sold the car and it was still perfectly slick and silent. Do it properly, do it once!
Unkle Munkle is online now  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

159 , 1st , 2nd , m32 , normal , whining

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome