Where is Blue & Me located? - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 7Likes
  • 1 Post By TheGrimJeeper
  • 1 Post By antipesto93
  • 3 Post By Papa Gallo
  • 1 Post By Papa Gallo
  • 1 Post By epsonix
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 20 Old 19-05-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Sep 2015
County: -
Posts: 33
Crazed Where is Blue & Me located?

Hi, I am trying to locate my Blue & Me system in my Alfa 159.

I am currently having the well known issues with the B&M system, including No Media Available when pressing the CD button, and English Language Unavailable.

My USB Port works fine, as my USB lights up when the key is inserted and ignition on, however, it takes 20+ minutes for the system to read the data and allow me to play the music on the USB (currently 2GB stick with 20 songs on)

The English Language Unavailable notification is also only presented after 20+ in synchronization with my media being detected on the USB and made available for playing, but until then, the phone and speech buttons on the steering wheel for B&M / media access are unresponsive and present no functionality at all.

Correct me if i am wrong, buts far as i am aware, an update on the B&M cannot be performed unless the media file paths and navigation system is available on the HUD, due to the option for downloading software from USB to system being located there? (same applies for installing language packs again)?

I have had a proxy alignment done to see if it would provide a fix for the above, but to no avail, with the exception of removing a flashing Odometer which was a plus.

The HUD Time is still flashing which means there is still a problem somewhere, and not just a completely fried B&M system, which gives me a bit of hope that once the still remaining problem is found and resolved, hopefully i will have my B&M back up and running.

I have learned from other sources that an unplug and refit of the B&M system, as well as giving it a clean may well solve the problem, as someone else found to be the case in their Fiat.

So back to my original question, where is the B&M located in a 159? Hopefully not hidden in the depths of the cars dash. (I pray)

Your guidance and any advice would be hugely appreciated.

Regards, Connor.
Connor1010h is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Status: cuoresportivo
AO Member
 
francobaresi's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Turkey
County: Ankara
Posts: 79
Images: 10
Garage
in the glovebox


Sent from my iPhone using Tapatalk
francobaresi is offline  
Status: -
AO Member
 
Join Date: Sep 2015
County: -
Posts: 33
It is behind the bottom half of the radio - double din radio only takes up one space, blue&me takes the other
you can just about see it here
https://i.ytimg.com/vi/VGfNqH6kfMs/maxresdefault.jpg
antipesto93 is offline  
 
(Post Link) post #4 of 20 Old 19-05-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Sep 2015
County: -
Posts: 33
Quote:
Originally Posted by francobaresi View Post
in the glovebox


Sent from my iPhone using Tapatalk
I currently have the glovebox out, and awaiting further instruction captain ... can you describe to me what it looks like?
Connor1010h is offline  
Status: Preparing to brexit ...
AO Platinum Member
 
TheGrimJeeper's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: France
County: Riviera
Posts: 30,092
Garage
As antipesto93 says: It's in a rack behind the lower half of the headunit facia.
You need to pull the headunit to access it.
Connor1010h likes this.
TheGrimJeeper is online now  
(Post Link) post #6 of 20 Old 19-05-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Sep 2015
County: -
Posts: 33
Quote:
Originally Posted by antipesto93 View Post
It is behind the bottom half of the radio - double din radio only takes up one space, blue&me takes the other
you can just about see it here
https://i.ytimg.com/vi/VGfNqH6kfMs/maxresdefault.jpg
Quote:
Originally Posted by francobaresi View Post
in the glovebox


Sent from my iPhone using Tapatalk
Should i go in through the glovebox or radio out? I've been looking for a box unit? is it such or is it a cable / plug into the Radio i need to be detatching?
Connor1010h is offline  
Status: cuoresportivo
AO Member
 
francobaresi's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Turkey
County: Ankara
Posts: 79
Images: 10
Garage
sorry dude , i misunderstood, disregard my previos message


Sent from my iPhone using Tapatalk
francobaresi is offline  
Status: -
AO Member
 
Join Date: Sep 2015
County: -
Posts: 33
Quote:
Originally Posted by Connor1010h View Post
Should i go in through the glovebox or radio out? I've been looking for a box unit? is it such or is it a cable / plug into the Radio i need to be detatching?
Remove the radio out (requires some sort of removal tool)
you will see a black box which is 50% the size of the radio.
pull the box out (some fiddling required as it is in a cage, think you have to remove the entire fasicia/surround)
The blue&me box has one wire going to it, with a big blue plug on the end.
http://www.fiatalfadealerparts.co.uk...e/SDC16022.JPG

even better - video : https://youtu.be/dMMPcRAckCY?t=70
Connor1010h likes this.
antipesto93 is offline  
Status: Code Red
AO Silver Member
 
Papa Gallo's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: New South Wales Australia
County: - okie dokie - uno due tre quattro
Posts: 1,938
Quote:
Originally Posted by Connor1010h View Post
I currently have the glovebox out, and awaiting further instruction captain ... can you describe to me what it looks like?
its a small compartment for storing service manuals and general objects like sunglasses etc, should come with a handle which you pull down, and then it becomes more obvious

Papa Gallo is online now  
Status: Code Red
AO Silver Member
 
Papa Gallo's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: New South Wales Australia
County: - okie dokie - uno due tre quattro
Posts: 1,938
sorry i thought you meant what does the glovebox look like

LoL

jokes aside, i found this for you hope it helps, its pretty detailed and is translated from a non English forum, but there are links to links that may help

[159] Set Blue&Me
Connor1010h likes this.

Last edited by Papa Gallo; 19-05-16 at 20:14.
Papa Gallo is online now  
Status: -
AO Member
 
epsonix's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Poland
County: Bielsko-Biala
Posts: 300
Images: 10
Garage
that link to Alfaholicy.org,last post is mine about succesfully addedd b&m to my 159.

anyway. problems wit b&m, first i would disconnect battery for a couple of minutes. it helps for b&m problems very often. second, b&m do not like a lot of usb sticks, i would try a few others.
only if these would not help, i would go for removing radio an checking b&m plug(replug just in case), then i would try update(step by step versions, and last language if one after updates is not one you want)
Papa Gallo likes this.
epsonix is offline  
(Post Link) post #12 of 20 Old 20-05-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Sep 2015
County: -
Posts: 33
Not Happy

Quote:
Originally Posted by Papa Gallo View Post
sorry i thought you meant what does the glovebox look like

LoL

jokes aside, i found this for you hope it helps, its pretty detailed and is translated from a non English forum, but there are links to links that may help

[159] Set Blue&Me
Quote:
Originally Posted by epsonix View Post
that link to Alfaholicy.org,last post is mine about succesfully addedd b&m to my 159.

anyway. problems wit b&m, first i would disconnect battery for a couple of minutes. it helps for b&m problems very often. second, b&m do not like a lot of usb sticks, i would try a few others.
only if these would not help, i would go for removing radio an checking b&m plug(replug just in case), then i would try update(step by step versions, and last language if one after updates is not one you want)
Thanks Papa Gallo, very much appreciated.

Epsonix - Can the update and language packs be installed without access to the media tools / setup directory on the HUD, because at present i have no access to these option and also my phone button & speech recognition button on the steering wheel are unresponsive.....?
Connor1010h is offline  
Status: Still engineering
AO Silver Member
 
Old Engineer's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Esher
County: Surrey
Posts: 2,100
Images: 12
So, hopefully you now know that the Blue&Me unit is behind the radio and only the connection is in the glove box.

Previously I've sorted out 'Autoplay' but I think the problem is linked to the way the system remembers the 'Media Library'. Follow this...

Having read the manual again I can see that there is some connection with 'building the media library'. It seems that the autoplay is remembered with the library.

1) Turn off autoplay.
2) Remove stick.
3) Turn off autoplay again
4) Insert another memory stick (so that it rebuilds the library)
Old Engineer is offline  
Status: -
AO Member
 
epsonix's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Poland
County: Bielsko-Biala
Posts: 300
Images: 10
Garage
Quote:
Originally Posted by Connor1010h View Post
Thanks Papa Gallo, very much appreciated.

Epsonix - Can the update and language packs be installed without access to the media tools / setup directory on the HUD, because at present i have no access to these option and also my phone button & speech recognition button on the steering wheel are unresponsive.....?
i do not know. i did it once only after adding b&m to my car and before update all was functional(of course after proxi alignment). have you tried battery disconnect and replugging b&m unit, as well as different usb sticks? if you tried these, you may try firmware update procedure, first you will see if configuration file was stored on usb stick(you need full(not quick!) formated to fat32, empty stick, and save there some files fron blueandme website) , if so you
may try update first 5.5,then 5.6 then language(if needed) .
epsonix is offline  
(Post Link) post #15 of 20 Old 23-05-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Sep 2015
County: -
Posts: 33
Quote:
Originally Posted by epsonix View Post
i do not know. i did it once only after adding b&m to my car and before update all was functional(of course after proxi alignment). have you tried battery disconnect and replugging b&m unit, as well as different usb sticks? if you tried these, you may try firmware update procedure, first you will see if configuration file was stored on usb stick(you need full(not quick!) formated to fat32, empty stick, and save there some files fron blueandme website) , if so you
may try update first 5.5,then 5.6 then language(if needed) .
Here's what I have done so far to try and get it fully functional again;

-ve battery terminal disconect (30mins)

+ve battery terminal and -ve battery terminal disconect (1hr)

Radio out and connections check (all connected)

Blue and me plug disconnected and reconnected

Proxy Alignment (could not access directory, but cured flashing mileage)

Usb fat32 full format and one song added (25min wait time for autoplay)

Different usb used but no odds or ends...

Language packs put onto usb and inserted into glove box (usb transfer complete after 45mins) but still "English Language Unavailable"

5.5 b&m software update put onto usb (all files extracted from zip) and inserted into glovebox usb port (usb transfer complete after 45mins) Still steering buttons unresponsive and audio files start autoplaying after 25mins

Configuration files extracted to usb, inserted into glove box and 45mins later, usb transfer complete but no b&m information file on usb for upload to b&m website??

What am I missing? ��
Connor1010h is offline  
Status: -
AO Member
 
epsonix's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Poland
County: Bielsko-Biala
Posts: 300
Images: 10
Garage
try config/update from different usb stick?

have you checked that all settings(cant remember but they are likely somewhere i Can setup) e.g for steering wheel buttons are set right for 159 & b&m (just in case). maybe change them to stanard, do proxi and again set them for b&m + do proxi.
any errors?
epsonix is offline  
(Post Link) post #17 of 20 Old 24-05-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Sep 2015
County: -
Posts: 33
Quote:
Originally Posted by epsonix View Post
try config/update from different usb stick?

have you checked that all settings(cant remember but they are likely somewhere i Can setup) e.g for steering wheel buttons are set right for 159 & b&m (just in case). maybe change them to standard, do proxi and again set them for b&m + do proxi.
any errors?
Would the settings check for the steering wheel buttons need to be done via ECU Scan? Same goes for B&M settings, how would one change the settings to standard?

Thank you for your advice and progress in trying to resolve this, very much appreciated!
Connor1010h is offline  
Status: -
AO Member
 
epsonix's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Poland
County: Bielsko-Biala
Posts: 300
Images: 10
Garage
Quote:
Originally Posted by Connor1010h View Post
Would the settings check for the steering wheel buttons need to be done via ECU Scan? Same goes for B&M settings, how would one change the settings to standard?

Thank you for your advice and progress in trying to resolve this, very much appreciated!
Could you please first check just in case if you have any errors, in MES in Dashbard -> Convergence Marelli/Microsoft (Blu&Me). If clear, then lets check your proxi settings in Body -> CAN Setup/Proxi Alignment Procedure.
For my 159 (after successfully adding to it front PDC, xenon and B&M) I set relvant settings like on attachd screenshot (I guess yours B&M related will be the same; you do not have Navi, do you?).
Doublecheck what are your settings Steering Wheel Buttons and Information Displayed. If they are OK, then maybe worth to try adding B&M again from scratch (since just Proxi didn't help, maybe that will do better job?). I would first 'uninstall it', so disconnect B&M connector and then in MES I would turn all to simplest/most basic config (I called that confusing way standard in previous post) so setting Steering Wheel Buttons to Not Present and Information Displayed to None and then execute Proxi. Next, I would connect B&M back, and change Steering Wheel Buttons and Information Displayed settings back to ones I have (which I think are OK also for your config).
If that helps great (anyway worth to try at this stage), as otherwise probably next step you can do is to borrow or buy (used in Poland is ~EUR30-100 depends which one) compatible B&M from somebody (must be compatible part number, not just from any 159 of the same year as may not work correctly or at all with your setup!), and check it on your car. But first things first, if this step turns needed, I will also try to help you with identifying compatible B&Ms (in case your will turn bit faulty or something).
Attached Images
File Type: jpg proxi.jpg (143.8 KB, 11 views)
epsonix is offline  
(Post Link) post #19 of 20 Old 28-05-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Sep 2015
County: -
Posts: 33
Talking

Quote:
Originally Posted by epsonix View Post
Could you please first check just in case if you have any errors, in MES in Dashbard -> Convergence Marelli/Microsoft (Blu&Me). If clear, then lets check your proxi settings in Body -> CAN Setup/Proxi Alignment Procedure.
For my 159 (after successfully adding to it front PDC, xenon and B&M) I set relvant settings like on attachd screenshot (I guess yours B&M related will be the same; you do not have Navi, do you?).
Doublecheck what are your settings Steering Wheel Buttons and Information Displayed. If they are OK, then maybe worth to try adding B&M again from scratch (since just Proxi didn't help, maybe that will do better job?). I would first 'uninstall it', so disconnect B&M connector and then in MES I would turn all to simplest/most basic config (I called that confusing way standard in previous post) so setting Steering Wheel Buttons to Not Present and Information Displayed to None and then execute Proxi. Next, I would connect B&M back, and change Steering Wheel Buttons and Information Displayed settings back to ones I have (which I think are OK also for your config).
If that helps great (anyway worth to try at this stage), as otherwise probably next step you can do is to borrow or buy (used in Poland is ~EUR30-100 depends which one) compatible B&M from somebody (must be compatible part number, not just from any 159 of the same year as may not work correctly or at all with your setup!), and check it on your car. But first things first, if this step turns needed, I will also try to help you with identifying compatible B&Ms (in case your will turn bit faulty or something).
Thank you very much for this guidance and advice!! I will have it looked at by someone who knows what they are doing and present them with this guide. I will report back soon with an update! Huge thanks.
Connor1010h is offline  
Status: -
AO Member
 
epsonix's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Poland
County: Bielsko-Biala
Posts: 300
Images: 10
Garage
Quote:
Originally Posted by Connor1010h View Post
Thank you very much for this guidance and advice!! I will have it looked at by someone who knows what they are doing and present them with this guide. I will report back soon with an update! Huge thanks.
Have you resolved your issue? If so what was the problem?
epsonix is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

Tags
blue , located

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
Replace with
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome