Clutch Switch? - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 5 Old 19-05-16 Thread Starter
Status: Back in the Alfa Fold again
AO Member
SanRemo78's Avatar
Join Date: Nov 2009
Location: United Kingdom
County: Lancashire
Posts: 575
Clutch Switch?

Done a quick search but not found anything that matches the slight issues I've got at the moment.

Key in the ignition and everything lights up ok, wait for the message push clutch or brake and press starter. I push the clutch pedal down and hit the starter button and the lights go off. I can try this a number of times before the car actually starts. Or, I can just press the brake pedal and the starter switch and it fires up straight away.

I suspect that the clutch pedal sensor is worn out? I'm going to replace it as soon as I can find a decent one. Can anyone recommend a maker/source? Or even confirm you've had the same issue?


SanRemo78 is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Member
rahmanoff's Avatar
Join Date: Feb 2008
Location: Ukraine
County: Kyiv
Posts: 35
Same story time to time.
Also have mess: "Hill Holder unavailable. Consult handbook." VDS error lamp on dash.
Cruise control do not work also.
In my case it can happend one time in week.
As I see, it is a clutch pedal sensor or wiring to it.
rahmanoff is offline  
Status: -
AO Member
no grip's Avatar
Join Date: Feb 2006
Location: United Kingdom
County: Cheshire
Posts: 477

Member car:

Spider 2.4 jtdm

mine did this - tried to replace switch with one i was assured was the right one - it wasn't so put the old one back in. oddly works fine now?? go figure
no grip is offline  
Status: -
AO Silver Member
BuonGiorno's Avatar
Join Date: Aug 2013
Location: Russian Federation
County: St. Petersburg
Posts: 2,473
Ough... Some nice guys here I see...
This bloody switch is self- adjusting. Just take it off...
Pull switch piston off and put back again. It should works.
I have posted some pictures here before. Can not repeat them this computer with.
BuonGiorno is offline  
Status: Clattery when cold
AO Member
halftone's Avatar
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
County: Greater London
Posts: 848

Member car:

147 Sport Q2

The switch plunger has a self-adjusting ratchet action. Remove the switch, which is a bayonet fit in the bracket, grab the plunger in a vice or with pliers and pull hard until ~1cm of plunger is showing. Depress the clutch pedal some whilst re-fitting. The first time the pedal is allowed up to its rest position will adjust the plunger correctly and it should now work. If not, the switch is cattled and you need a new switch.
halftone is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

clutch , switch

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome