159 JTDm 2.4 Lusso Sportwagon - power issues - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 5 Old 19-04-16 Thread Starter
Status: -
Join Date: Apr 2016
County: -
Posts: 2
159 JTDm 2.4 Lusso Sportwagon - power issues

I am on my third Alfa and love them. However, I have been having problems with my 2008 159 2.4 JTDm Lusso Sportwagon and would appreciate any assistance in diagnosing the current fault.

It started with uneven idylling and progressed to severe engine vibration and loss of power especially noticeable whilst motorway driving.

It eventually wouldn't start. A sticking EGR valve was diagnosed and this was replaced a couple of months ago.

The car now starts but still lacks power. Again, whilst motorway driving it won't sit in 6th gear. In 5th and 4th there is still significant engine vibration and lack of power. The turbo gauge shows the turbo kicking in and staying on far longer than usual - presumably to give the car sufficient power to keep going.

I am running on premium diesel and make sure the particulate filter is cleared by frequently giving the car a good blast.

Any ideas on what this could be?


derek.stroud is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Member
OldSmokey159's Avatar
Join Date: Mar 2016
County: -kent
Posts: 126
Sounds like blcked EGR and DPF again, occurs regularly on these cars hence the reason why they are so commonly mapped out/deleted. I would start by checking the EGR again and whilst in there, general cleanliness of the intake manifold. Might need a forced regen?!

Well worth removing and cleaning the MAP sensor also as its another victim of carbon/soot deposits which affects performance.

Engine light on? Any fault codes?
OldSmokey159 is offline  
Status: Clattery when cold
AO Member
halftone's Avatar
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
County: Greater London
Posts: 834

Member car:

147 Sport Q2

Check your swirl valve actuator bar hasn't fallen off and/or pivots aren't leaking. https://youtu.be/minIa_3_CRQ
halftone is offline  
(Post Link) post #4 of 5 Old 19-04-16 Thread Starter
Status: -
Join Date: Apr 2016
County: -
Posts: 2
Thanks both for the suggestions - I'll try those.

No fault codes showing.
derek.stroud is offline  
Status: 159 Cruiser and Guilietta pocket rocket
AO Silver Member
giblets46's Avatar
Join Date: Jul 2012
Location: United Kingdom
County: Warwickshire
Posts: 4,198
giblets46 is online now  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

159 , issues , jtdm , lusso , power , sportwagon

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome