Radio Blocked/Wait, Nothing I do is clearing this CODE PLEASE HELP - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 14 Old 13-01-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jun 2015
County: -
Posts: 14
Radio Blocked/Wait, Nothing I do is clearing this CODE PLEASE HELP

Hi Guys,

Please assist if you can, I have a Blocked Radio on my Alfa 159 1.9 JTS that does not seem to clear so I can put my code in. From what I have been able to gather the ECU and Radio don't seem to like each other much and are not talking.

I have driven the car for 2 hours + but the Radio Blocked message does not go away. I am very far from any ALFA dealer so I need to sort this out myself.

I have now totally removed the radio from the car to see if that maybe does not do something. Can I maybe reset the ECU so that it does not block the radio? How do I reset the ECU without a Diagnostic tool?

Please help if you have some knowledge on this.
RooiVlam is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Status: -
AO Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: United Kingdom
County: Lancashire
Posts: 832
Disconnect battery for 30 mins and try again.


All I am saying is this.
Nickhoughton567 is online now  
(Post Link) post #3 of 14 Old 13-01-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jun 2015
County: -
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by Nickhoughton567 View Post
Disconnect battery for 30 mins and try again.


All I am saying is this.
I have done this about 4 times now, still not doing anything. I have even left it disconnected over night with no luck.

Any other advise of what I can try?
RooiVlam is offline  
 
Status: 159 Cruiser and Guilietta pocket rocket
AO Silver Member
 
giblets46's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: United Kingdom
County: Warwickshire
Posts: 4,325
Garage
Looks like you've had this problem a while, have you phoned a dealer about it?


Sent from AutoGuide.com Free App[/color
giblets46 is offline  
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Scotland
County: Falkirk
Posts: 633

Member car:

147

I'm no expert on 159 audio but it really shouldn't need the code from what I do know. It should be linked to the body computer.

Has the radio been changed - which would mean your radio would require a code and the code you have might be wrong for the current unit.
A wrong code will cause the "wait" message, and the time before it goes off increases every time the wrong code is entered.
I'm sure someone will correct me if I'm wrong.
Davffc is offline  
Status: Preparing to brexit ...
AO Platinum Member
 
TheGrimJeeper's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: France
County: Riviera
Posts: 30,068
Garage
You only need the code if the HU has been swapped at some point.
Get your code checked by asking for one in the ICE lounge thread.


You need to leave the radio powered up until it goes back to accepting
code input.

The more times it's blocked, the longer the wait period.
Could be >4 hours by now?


Pull the head unit and hook it up to +12V over night.
TheGrimJeeper is offline  
Status: 159 Cruiser and Guilietta pocket rocket
AO Silver Member
 
giblets46's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: United Kingdom
County: Warwickshire
Posts: 4,325
Garage
Reading his posts (all based on the radio) since summer 2015 this could well be the case


Sent from AutoGuide.com Free App[/color
giblets46 is offline  
(Post Link) post #8 of 14 Old 14-01-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jun 2015
County: -
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by giblets46 View Post
Looks like you've had this problem a while, have you phoned a dealer about it?


Sent from AutoGuide.com Free App[/color
I have phoned a dealer, they recon I must just disconnect the battery and reconnect it and all should be fine. But the Radio blocked code is not going away, I have driven the car for upwards of 4 hours without killing the ignition and I still did not have any luck. I bought the car with this problem so I don't know if the radio has been swapped. Must be the case if I am having all these problems.
RooiVlam is offline  
(Post Link) post #9 of 14 Old 14-01-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jun 2015
County: -
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by Tata4Now View Post
You only need the code if the HU has been swapped at some point.
Get your code checked by asking for one in the ICE lounge thread.


You need to leave the radio powered up until it goes back to accepting
code input.

The more times it's blocked, the longer the wait period.
Could be >4 hours by now?


Pull the head unit and hook it up to +12V over night.
I already got the code through them. But the radio has not allowed me to enter a code. The problem that I am having is getting the Radio Blocked message to go away.
RooiVlam is offline  
(Post Link) post #10 of 14 Old 14-01-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jun 2015
County: -
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by Davffc View Post
I'm no expert on 159 audio but it really shouldn't need the code from what I do know. It should be linked to the body computer.

Has the radio been changed - which would mean your radio would require a code and the code you have might be wrong for the current unit.
A wrong code will cause the "wait" message, and the time before it goes off increases every time the wrong code is entered.
I'm sure someone will correct me if I'm wrong.
I wish I could say I did not try anything or did not do any research before asking for help. But this unfortunately is not the case, I have read up on every possible solution that I could find and have read the manual about 10 times.

This problem is not going away. Thus I am hoping to find some help from a 159 expert on the forum to hopefully have some neat trick that only a few oaks know about.

Thanks for your input.
RooiVlam is offline  
Status: -
Newbie
 
Join Date: May 2016
County: -
Posts: 2
my radio say Blocked/Wait, i have the code but i can`t put
fmel22 is offline  
Status: -
AO Member
 
johnmac's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: United Kingdom
County: Lincolnshire
Posts: 90

Member car:

159

I bought a used radio (Blaupunkt) from Autolusso for 35, I don't know if they will post it because they also fitted mine, this very helpful guy supplied the code.
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...-ask-here.html (Need a radio code? Ask here...)
johnmac is offline  
Status: -
Newbie
 
Join Date: Dec 2016
County: -
Posts: 1
Blaupunkt radio unblocking

Hi
I've just bought an Alfa 159 with the radio saying 'Radio blocked, wait'. After trying leaving the radio with and without ignition on & leaving engine running for over 2 hours with no joy I found a radio expert in Sheffield. I took the car to him, he removed the radio, took it into his workshop & returned 10 minutes later, refitted the radio & hey presto radio unblocked asking for code, he entered the code, which he gave me & radio working, all this for 15. Bargain. He is called Rob, details are -

Haywood Motor Services
Unit 1, Amalgam Park
Tinsley Park Road
Sheffield S9 5DL
Tel 0114 2439777, 07860203345

Thanks bobjp1
bobjp1 is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

Tags
blocked or wait , clearing , code , radio

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
Replace with
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome