Shuddering / Stuttering Engine/ no power - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 5 Old 22-06-14 Thread Starter
Status: -
Join Date: Jun 2014
Location: United Kingdom
County: Devon
Posts: 5
Shuddering / Stuttering Engine/ no power

Hi help please -I bought my 159 2.4 JTDm 6 months ago. 57 plate.
It has 70 k on the clock. Recently it's starting juddering at very low revs pulling away gently.
This cleared if I put my foot down. As it's an semi auto box I can't dip the clutch as on a manual. It feels like a misfiring spark plug .

I have been back to the garage I bought it from (Mazda and Subaru) specialist and they re set the diagnosis.

It's now picking up an alarming shuddering at cruise . 70mph at 6th gear and the car judders and won't accelerate. Turbo needle seems to be bouncing up and down.
I dropped I to 5th and the same applied , 4th and hard foot down and it cleared.

It's now becoming a regular event - I have read various peoples views.
Use better diesal , use an additive, Epg block off .

I have been back to the garage 5x with this car in 6 months - I still have 6 months full warranty left but feel reluctant not going to an alfa garage .

Any help would be appreciated. I have lost confidence in the effectiveness of overtaking if the car is going to die and lose power without notice ...
Mike0898 is offline  
Sponsored Links
Status: 159 Cruiser and Guilietta pocket rocket
AO Silver Member
giblets46's Avatar
Join Date: Jul 2012
Location: United Kingdom
County: Warwickshire
Posts: 4,206
The ones to look at would be the EGR, the MAF, and clean the map sensor.
Try disconnecting the MAF, see if that helps, then try blanking the EGR ( bit of the side of a coke can short term, then clean the map.
Could also be a clogged manifold or dodgy injectors

[color=gray]Sent from Free App[/color]
giblets46 is offline  
Status: Breakdown #1 under my belt
AO Member
Join Date: Jan 2011
Location: United Kingdom
County: Leicestershire
Posts: 505
Take it back to the dealer until they resolve the situation...either under warranty or personally...

To me, it sounds a lot like an iffy turbo, or variable vane valve, based on the boost gauge flickering a lot...

could also be a boost leak the loss in pressure sudden?
Moel is offline  
Status: Now just the 147..
AO Silver Member
lovelyred159's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: United Kingdom
County: Somerset
Posts: 1,949
Images: 11

Member car:

147 1.6 Lusso

Suggest as the supplying garage has not cured the issues, they send it to an AR dealer/specialist?
lovelyred159 is offline  
Status: OEM++
AO Silver Member
Egon's Avatar
Join Date: Jan 2012
Location: United Kingdom
County: Kent
Posts: 2,008

Member car:

147ts plus bits

First port of call is clean the maf.
Second is the egr valve. Symptoms sound very similar to what I've had recently.
My egr was leaking and the inlet manifold was caked up too which probably wasn't helping either!!!
Third would be the map sensor. It's probably gummed up. Whip it out and clean it up.
Have fun
Egon is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

engine or , power , shuddering , stuttering

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome