Could the extreme heat cause limp mode ? - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 6 Old 16-07-13 Thread Starter
Status: Married with TI
AO Silver Member
mikeyw's Avatar
Join Date: Feb 2006
Location: United Kingdom
County: North Yorkshire
Posts: 3,385
Could the extreme heat cause limp mode ?

With the temperatures reaching 30C in the shade my black TI was sat with the searing sun blasting down on its bonnet for about 6hrs today.

When i got in the car it was unbearable.

I turned the ignition and drove off but straight away i could tell the turbo wasn't delivering power fully and only limited power was available, it was definately in limp mode ! with the get engine checked light on. I parked the car u pin the shade and came back an hour later....everything was fine again.

I've had all the sh!tŁ removed ie egr / dpf do that's not the reason.

Could it be the extreme heat on the black car ?

Going to run some injector cleaner through - whats the concensus as best - Wynns ?

If anyone can link the ecu cable thing from ebay please would you as i'll purchase one tonight.


Alfa TI & Giulietta 2.0 Veloce
mikeyw is offline  
Sponsored Links
Status: bacon
Club Member
Membro Premio
Club Member Number: 62
Join Date: Oct 2005
Location: United Kingdom
County: Greater Manchester
Posts: 29,276
Images: 5
can't see the heat being a factor - otherwise every 159 in southern europe would grind to a halt every summer
ACAPULCO AL is offline  
Status: -
AO Member
melsaltas's Avatar
Join Date: Jan 2010
Location: Greece
County: Attica
Posts: 133
No problems at all.
Things here are a lot warmer and have no problems.
melsaltas is offline  
(Post Link) post #4 of 6 Old 17-07-13 Thread Starter
Status: Married with TI
AO Silver Member
mikeyw's Avatar
Join Date: Feb 2006
Location: United Kingdom
County: North Yorkshire
Posts: 3,385
I see what you are saying - just wondered if the sudden change to remarkable weather had upset the car after 4years of freezing UK weather
mikeyw is offline  
Status: V8, baby. V8
AO Silver Member
Commanderfish's Avatar
Join Date: Apr 2007
Location: SW London
Posts: 5,559
Images: 84
You could try some diesel Rhino. There's a big thread on it in here. I'm going to run a course of treatment in our 2.0JTDM when we get it.
Commanderfish is offline  
Status: playing kill by numbers
AO Gold Member
Join Date: Feb 2005
Location: Belgium
County: Down in the Park
Posts: 7,735
it could mess with the intake air temperature sensor.

black 155's with the 16V TS engines won't start if set in the searing sun unless you disconnect said sensor.

On the 159 this will be part of the MAF though
Cuore_Sportivo_155 is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

extreme , heat , limp , mode

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome