Burning rubber smell - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 1 Old 28-01-12 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Feb 2009
Location: United Kingdom
County: Dorset
Posts: 24
Burning rubber smell

Hi recently bought a 159 Sportwagon 2.4 (210) with 109k on the clock. Has a full service history and cambelt change @ 84k. It was a bargain @ 5500 but drives very well so I expected to have to fork out some cash when things go wrong.

I do a drive of around 10 miles of which 5 miles is motorway and 3 miles till I get home. I have noticed two days running a burning rubber smell which I am worried is either the cam or serpentine belt rubbing. I had an experience on my African safari when my mates belt tensioner seized on his Jeep Cherokee and I had to drive 300 miles round trip to get a new bearing! In this instance you could not hear the bearing failure but could smell the rubber!

I am picking up a slight engine whine but it does not sound like a "bad" whine inside the cabin. Could anyone else confirm this whine on the 20v unit (its like in the old days an alternator whine coming over the radio on AM).

Researching these symptoms has also thrown up a DPF regen possibility, however yesterday I did @ 180 mile round trip on the motorway so wouldnt have thought a regen was required.

Maybe I will check for plastic bags caught underneath!
longclose is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

burning , rubber , smell

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome