series of engine problems - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 4 Old 19-04-11 Thread Starter
Status: -
Join Date: Jan 2011
Location: Malta
County: Sliema
Posts: 4
series of engine problems

hey guys,

was wondering if you could help

i bought a 2007 2.4jtdm 159 in December and have been having some problems...

firstly, i had been noticing that idle was really rough and that sometimes the engine would turn off immediately after i start it (within a second, maybe 2 after starting it).

then the egr valve gave me problems and the dealer said they cleaned it. after this the car gave me the "insufficient oil pressure" message a couple of times whilst driving. two weeks later the egr went again, and this time the dealer changed it.

used it today after around 4 weeks (i was away) and bottom end power is VERY weak - at one point it didnt want to accelerate uphill from a complete stop. shortly after the "insufficient oil pressure" message came on again, followed by a "have engine checked" message. check engine light also came on.

any ideas? i love the car but this is becoming too constant for my liking...
gamba is offline  
Sponsored Links
Status: selling the 159...
Awaiting Email Conf
Join Date: Jan 2011
Location: United Kingdom
County: Dorset
Posts: 178
Images: 22
gamba, try and get hold of an ELM cable & FiatECUScan, I say this as it sounds as though your DPF is clogged. With FiatECUScan you will be able to check if your DPF is clogged & you can force a regen which will effectively unclog it.
bungers is offline  
(Post Link) post #3 of 4 Old 20-04-11 Thread Starter
Status: -
Join Date: Jan 2011
Location: Malta
County: Sliema
Posts: 4
Thumbs Up

thanks, ill try get it done this weekend
gamba is offline  
Status: frustrated!
AO Member
Join Date: Apr 2012
Location: United Kingdom
County: Hampshire
Posts: 220

Member car:


Did you manage to fix the issue... I hope you didn't sell it!
damondaysh is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

engine , problems , series

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome