Spider LE problems - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 20-12-10 Thread Starter
Status: -
AO Member
degsy70's Avatar
Join Date: Oct 2010
Location: United Kingdom
County: North Yorkshire
Posts: 49
Spider LE problems

I got angel tuning out last week to do a re-map to fix the hesitation problem but for the first time ever they were unable to do it (despite it being a standard procedure), they are coming back soon to have another go.
At the moment this is my outstanding fault list.....

1) Hesitation – this problem is getting worse and verges on being dangerous. In addition to the problems trying to set off from a standing start the car now violently jolts when you change gear at about 3000 revs.
2) Suspension – when going over even the slightest of bumps the car feels like it is sliding across the road. I can only liken it to aqua planning. I have no idea what could cause this but you find yourself constantly fighting with the car.
3) Drivers side rattling – this was pointed out last time the car was booked in although for some reason it was described as a ‘whistling’ when it is in fact a knocking. It seems to be coming from the roof pipework but as akin to someone playing the spoons next to your ear for the entire journey. It nearly drove me crazy on way home on Friday!
4) Dashboard creak – for no apparent reason the dashboard makes loud creaking/knocking noises – particularly so in the cold but it’s been known to do it in normal weather conditions
5) Boot not opening – the boot release button on keyfob does not work consistently
6) Heater – I don’t know if this is a ‘feature’ but you start the car and set off, within about 5 minutes the heater control will suddenly put the fan speed onto full blast
7) Seats – the drivers seat is not secure, you can rock in it

If anyone can offer some advice on any of them it would be appreciated...

Last edited by degsy70; 20-12-10 at 12:59.
degsy70 is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Member
IPAddis's Avatar
Join Date: Apr 2009
Location: United Kingdom
County: Dorset
Posts: 233
1) I think there's a sticky thread about hesitation and the 2.2 JTS
2) 4-wheel alignment and suspension check.
3) ?
4) ?
5) It doesn't work when you've just unlocked the car. You have to wait 5-10 seconds. Have you replaced the battery in the remote?
6) Yes, standard feature to avoid blowing cold air.
7) ?

Ian A.
IPAddis is offline  
(Post Link) post #3 of 3 Old 21-12-10 Thread Starter
Status: -
AO Member
degsy70's Avatar
Join Date: Oct 2010
Location: United Kingdom
County: North Yorkshire
Posts: 49
thanks Ian. If I can get 1-4 resolved then I may start to enjoy this car!
degsy70 is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

problems , spider

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome