Alfa 159 TI Stereo loud issue on key ignition - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 09-04-10 Thread Starter
Status: Looking forward to summer!
AO Member
surfthenet's Avatar
Join Date: Mar 2009
Location: United Kingdom
County: Somerset
Posts: 73
Images: 12

Member car:

Brera S Prodrive

Alfa 159 TI Stereo loud issue on key ignition


I have a Alfa 159 TI and I'm experiencing a random problem with the stereo.
Basically when getting back into the car and putting the key into the slot the stereo turns on....but at FULL volume. This does not happen every time its ramdom just to make things worse. We allway have the media player on, but at a reasonable level.
Has any other Alfa owner experienced this issue before??
As you can imagine the neighbours love us at the moment, they must think we are nut cases.

Many thanks in advanced.
surfthenet is offline  
Sponsored Links
Status: If I agreed with you, we'd both be wrong
AO Member
Elfred's Avatar
Join Date: Aug 2008
Location: United Kingdom
County: Hertfordshire
Posts: 693
Never had this, so looks like a fault rather than a feature
Elfred is offline  
Status: -
AO Member
RS 159 ti's Avatar
Join Date: Dec 2007
Location: Bristol, UK
Posts: 182
Is it the media player that comes on at high volume, or is it a different source?
If I recall correctly, there is a setting on the headunit display called something like 'external audio level' or something similar (don't have my alfa anymore so can't check).
This control sets the level for the media player (and possibly the phone) in relation to the other sources.
I think I and others found that the optimal level for this was somewhere around 22 (it will get really loud when you're setting it, but once it's set it should be balanced with the other sources).

Yours may be set too high; could you have been listening to a different source and set the volume for that, then when you insert the key next time the stereo defaults back to media player which blares out due to too big an offset against the other sources?
RS 159 ti is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

159 , alfa , ignition , issue , key , loud , stereo

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome