159 Horrible grinding noise when turning wheel after service - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 6 Old 13-07-09 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Jun 2008
Posts: 10
159 Horrible grinding noise when turning wheel after service

Hi all,

Having an absolute nightmare after the first service I've given my '06 159 1.9jtdm (bought second hand and just had its 54,000 mile service at Picadilly's in Knaresborough near Harrogate, including new pads and new discs at the front). Would really appreciate your thoughts and opinions as am at my wit's end. Sorry for the long post but need an expert second opinion...

My wife drove car back down to London and reported a funny noise. When I went to drive the car on Sunday, there was a slight whining noise above the engine noise. But as soon as I touched the steering wheel, there was a horrendous grinding noise coming I think from the engine (or could be front wheels). Lots of resistencewhen I tried to turn out of my parking space, and juddering when I hit the brake. The car is undriveable.

Spoke to AR at Picadilly's who reckon there's a problem with the power steering fluid and gave me the details of the fluid and basically said 'nothing to do with us and no help from us' unless I can prove otherwise. Weird that I've had the car for over a year with no problems, it goes in for new brakes and discs and then doesn't work with noise coming from the wheels after they serviced it, but hey - benefit of doubt until proven.

So I went to top up the power steering fluid, which did seem a little low when engine cold, but thought I'd turn the engine on first as I heard the fluid expands when car is running so it needs to run for a second or two. Immediately the fluid bubbles up out of the top of the container, so I swithc the engine off sharpish.

Am getting it checked out by local garage tomorrow (if I can find a way to get it there!) but would appreciate any thoughts on what might have caused this, and the best way to approach the dealer. Frankly I am furious at present, but am trying to reserve judgement.

Any thoughts?

Sorry for long post!
stevegiraffes is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Member
jasondainter's Avatar
Join Date: Dec 2009
Location: Sweden
County: Uppsala
Posts: 151
Im having the same issue, was this resolved or anyone know what causes this? I get the noise even stationary when you may even a small turn on the steering wheel
jasondainter is offline  
Status: -
AO Member
Join Date: Oct 2013
Location: Poland
County: -
Posts: 62

Member car:

159 2.2 JTS

Fluid bubbling in the reservoir? Replace the reservoir, there was a design flaw that was fixed meanwhile.
wojtekf is offline  
Status: Living The Dream!
AO Silver Member
W1NST's Avatar
Join Date: Dec 2009
Location: United Kingdom
County: Lancashire
Posts: 1,195
Used to get it on mine but when it was luckily still under manufacturers warranty, new reservoir and new correct colour fluid. 50000 miles since that was done and have had no further problems.
W1NST is offline  
Status: -
AO Member
Ricoz's Avatar
Join Date: Dec 2010
Location: Denmark
County: Copenhagen
Posts: 110
agree, check the fluid type and level. If still not helping, check the steeringrack for corrosion.
Ricoz is offline  
Status: Now just the 147..
AO Silver Member
lovelyred159's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: United Kingdom
County: Somerset
Posts: 1,949
Images: 11

Member car:

147 1.6 Lusso

Do a search, subject is well covered in a number of threads...
lovelyred159 is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

159 , grinding , horrible , noise , service , turning , wheel

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome